Salata orientala
Timp de preparare:25 minute (complexitate redusa)
Ingrediente:
Pentru reteta clasica se folosesc cartofi,ceapa,masline,ulei,otet sau zeama de lamaie si felii de oua daca nu este perioada postului.
In plus se mai pot adauga la salata orientala cubulete de rosii,felii de ardei gras,capia sau gogosar.
6 cartofi
o ceapa uscata,ceapa rosie sau ceapa verde
masline dupa gust sau cca 200 g
1-2 rosii
ulei (eu am folosit ulei de porumb presat la rece ), otet de mere sau zeama de lamaie, sare, piper dupa gust
2 linguri suc de portocala si o lingura suc de grapefruit
Daca va place puteti adauga si patrunjel verde.
Mod de preparare:
Cartofii se spala si se fierb intregi sau taiati cubulete in apa cu putina sare.
Cartofii fierti in coaja se lasa la racit,dupa care se curata si se taie cubulete. Cei fierti taiati deja cubulete se scurg si se lasa la racit.
In ambele cazuri peste cartofi se adauga maslinele intregi sau taiate si in functie de varianta folosita se adauga felii de ou,de ardei si cubuletele de rosii,se toarna sosul vinegreta preparat din ulei,otet sau zeama de lamaie,sucul de portocala,sucul de grapefruit, sare,piper dupa gust si ceapa taiata solzisori.Se poate opta pentru folosirea patrunjelului tocat marunt direct in salata sau doar pentru ornat.
Cartofii fierti in coaja se lasa la racit,dupa care se curata si se taie cubulete. Cei fierti taiati deja cubulete se scurg si se lasa la racit.
In ambele cazuri peste cartofi se adauga maslinele intregi sau taiate si in functie de varianta folosita se adauga felii de ou,de ardei si cubuletele de rosii,se toarna sosul vinegreta preparat din ulei,otet sau zeama de lamaie,sucul de portocala,sucul de grapefruit, sare,piper dupa gust si ceapa taiata solzisori.Se poate opta pentru folosirea patrunjelului tocat marunt direct in salata sau doar pentru ornat.
Sarmale de legume in foi de vita
Timp de preparare:2 ore (complexitate redusa)
Ingrediente:
50-60 frunze de vita de vie nu prea crestata
1-2 morcovi
2 cepe
1 pastarnac mare
50 g telina
100 g ciuperci (champignon, pleurotus)
3-4 rosii
1-2 ardei grasi
1 legatura ceapa verde
1 legatura marar + patrunjel
100 g orez
100 g ketchup
30 ml ulei
4 lingurite baza pentru mancaruri
5 foi de dafin
1 lingurita cimbru
2 lingurite boia
sare, piper dupa gust
Mod de preparare:
Sarmalutele de legume nu sunt cu nimic mai prejos decat cele cu carne, mai ales ca ciupercile au aceeasi valoare nutritiva ca si carnea.
Curatati si taiati marunt morcovii, pastarnacul, cepele, ciupercile, telina si caliti-le in ulei, adaugati orezul si 100 ml apa, 2 lingurite de baza pentru mancaruri, jumatate din verdeata tocata, apoi lasati-le la foc mic pana scade de tot zeama. Turnati 50 ml ketchup, adaugati sare si piper dupa gust si omogenizati compozitia. Incepeti sa infasurati sarmalutele in frunzele de vita spalate in apa fierbinte.
Asezati sarmalutele intr-o cratita, in mijloc puneti restul de ketchup, iar deasupra rosiile feliate si ardeii grasi taiati feliute subtiri. Adaugati apa clocotita cat sa le acopere si dati cratita la cuptorul preincalzit, la foc mic, pentru o ora.
Dizolvati in putina apa baza pentru mancaruri care a ramas (2 lingurite), sare si piper dupa gust, boia, turnati totul peste sarmalute, adaugati si foile de dafin, cimbru, apoi dati din nou cratita la cuptor inca 20 minute. Scoateti sarmalele pe un platou, cu sos din cratita si garnisiti cu rosii, ardei de deasupra cratitei si verdeata.
Pofta buna.
Curatati si taiati marunt morcovii, pastarnacul, cepele, ciupercile, telina si caliti-le in ulei, adaugati orezul si 100 ml apa, 2 lingurite de baza pentru mancaruri, jumatate din verdeata tocata, apoi lasati-le la foc mic pana scade de tot zeama. Turnati 50 ml ketchup, adaugati sare si piper dupa gust si omogenizati compozitia. Incepeti sa infasurati sarmalutele in frunzele de vita spalate in apa fierbinte.
Asezati sarmalutele intr-o cratita, in mijloc puneti restul de ketchup, iar deasupra rosiile feliate si ardeii grasi taiati feliute subtiri. Adaugati apa clocotita cat sa le acopere si dati cratita la cuptorul preincalzit, la foc mic, pentru o ora.
Dizolvati in putina apa baza pentru mancaruri care a ramas (2 lingurite), sare si piper dupa gust, boia, turnati totul peste sarmalute, adaugati si foile de dafin, cimbru, apoi dati din nou cratita la cuptor inca 20 minute. Scoateti sarmalele pe un platou, cu sos din cratita si garnisiti cu rosii, ardei de deasupra cratitei si verdeata.
Pofta buna.
Vinete si dovlecei gratin
Timp de preparare:
50 minute (complexitate redusa) Ingrediente:
O vanata
doi dovlecei
50g unt
100ml ulei de masline
500g iaurt(un pahar mare de iaurt din comert)
sare
piper
50g pesmet.
Mod de preparare:
Se spala vanata si dovlecei, se curata de coaja(un rand da , unul nu),se taie rondele nu prea groase .Se pun intr-o strecuratoare de plastic si se pudreaza cu sare.Se lasa la scurs cam 15 minute. In acest timp pregatim un vas rezistent la cuptor,il ungem cu untul si presaram pesmetul , pe care-l intindem bine pe fundul si marginile vasului. Pe centrul vasului asezam felie langa felie vanata,iar pe margini la fel procedam si cu dovlecelul.Intr-un castronel batem iaurtul cu sare, piper si apoi turnam compozitia pe toata suprafata legumelor.Bagam vasul in cuptor pentru 30 de minute la temperatura de 200 grade.Dupa cele 30 de minute scoatem vasul cu grija, presaram cascavalul tocat , apoi dam iar la cuptor legumele pentru inca 5-7 minute.
Se poate servi cu salata sau mujdei de usturoi dupa preferinta ca fel principal sau la o cina mai lejera.
Pofta buna.
Se poate servi cu salata sau mujdei de usturoi dupa preferinta ca fel principal sau la o cina mai lejera.
Pofta buna.
Cartofi cu ciuperci
Timp de preparare:1 ora si 50 minute (complexitate medie)
Ingrediente:
1 kg de cartofi
2 conserve de ciuperci taiate
2 cepe mici
1 legatura ceapa verde
jumate de ardel rosu
cascaval
sare
piper
ulei
o rosie
catei de usturoi
Mod de preparare:
Se curata cartofi, se spala, se tau cubulete apoi se pun la prajit in uleiul incins.Iar intre timp, curatam ceapa, ardelul le taiem marunt si intr-o tigaie cu 2 lg de ulei le calim putin, apoi adaugam ciupercile si adaugam sare si piper amestecam bine si lasam pana sa se incalzeasca bine.
Cartofi dupa ce i-am prajit,ii scoatem pe un servetel ca sa absoarba uleiul apoi intr-o tava termorezistenta punem un strat de cartofi,un strat de cascaval dat prin razatoarea mare, apoi ciupercile,apoi cascaval, restul de cartofi,iarasi cascaval apoi taiem rondele usturoiul si-l punem peste compozitia din tava si ornam cu rosie si presaram patrunjel uscat.
Dam la cuptor, apoi putem servi.
Pofta Buna!!!
1 ora si 30 minute (complexitate redusa)
Ingrediente:
Reţeta mea
Cam 500 g de făină
2-3 ouă
Sare
Puţin iaurt(opţional)
Apa/apăminerală
Ulei de prăjit
Umplutura:brânză sau dulceaţă
Crêpe Suzette
170 grame de făină
1 vârf de sare
250 ml de lapte sau mai mult
1 lingură de Grand Marnier (lichior pe bază de coniac şi portocale)
1 gălbenuş şi 1 ou întreg
1 lingură de ulei
Sosul:
3 linguri de zahăr
3 linguri de unt
1/2 pahar de suc de portocale
sucul de la 1 lămâie
coajă de portocală
1 pahar de Grand Marnier
Mod de preparare:
Reţeta mea
Se cerne făina. Se sparg ouăle, se pune sarea şi iaurtul. Se toarnă treptat apa, altfel face cocoloaşe. Se amesteca mereu cu telul până are consistenţa dorită. Se lasa la odihnă cel puţin 15 minute.
Se încinge tigaia bine, se pune ulei puţin şi se toarnă cu polonicul, învârtind tigaia să se uniformizeze.
Atenţie la foc, să fie mediu.
Când se încinge tigaia goală, se face focul mai tare, apoi mai mic după ce se pune aluatul.
Se unge cu ulei, apoi se întoarce când este coaptă bine pe o parte. Se coace şi pe partea cealaltă, dacă le doreşti goale sau le umpli mai târziu.
Umplutura cu brânză se pune pe jumătate (după ce se întoarce în tigaie)şi se îndoaie clătita. Se prăjeşte pe ambele părţi. Daca e telemea sau caşcaval se rade. Brânza de burduf e foarte bună, de asemenea.
Dulceaţa se pune, de obicei, după ce se coc pe ambele parţi, afară din tigaie. Azi am încercat şi în tigaie şi mi s-au părut mai moi aşa.
La ţară, se fac şi cu zahăr, presărându-se pe clătită, în acelaşi fel ca brânza.
Crêpe Suzette
Aluatul de clătite:
1. Amestecă făina şi sarea.
2. Fă un gol în centru şi încorporează laptele apoi ouăle(bătute înainte), uleiul şi lichiorul.
3. Amestecă bine apoi adaugă iar 1/4 de litru de lapte. Aluatul e gata !
Nu-ţi rămâne decât să coci clâtitele în tigaie !
Prepararea sosului :
4. Caramelizează zahărul într-o tigaie neadezivă.
5.Adaugă untul si amestecă-l cu caramelul.
6. Amestecă sucul de portocale cu puţin suc de lămâie. Redusosul şi adaugă lichiorul.
7. Pune clătita coaptă în sos şi îndoai-o.
8. Pudrează clatitele cu zahăr şi coaja de portocale şi flambează(în tigaie). Serveşte imediat.
Reţeta de crêpes Suzette are ca origine neîndemânarea unui bucătar începător ? Cum se întâmplă, de multe ori cu invenţiile-şi nu doar în bucatărie!
Instalat la Café de Paris în Monte Carlo, ca de obicei, Prinţul de Galles aştepta în compania unei tinere doamne, ca ucenicul bucatar să-i prepare, pe un reşou cu alcool, clătitele sale zilnice.
Impresionat de privirea prinţului, nefericitul ucenic patiser de 16 ans se străduia să-l servească repede pe prinţ, când vărsă şampania pe clătite care luară foc instantaneu.
Fără să-şi piardă sângele rece, ucenicul stinse flăcarile cu o ploaie de zahăr pudră şi-i răspunse prinţului uimit că e o nouă reţetă care o să se numească in onoarea lui:Prince de Galles.
Flatat, dar modest, Prinţul se întoarse spre tânăra cea mai apropiată de el şi o întrebă care este prenumele ei. Suzette , răspunse ea. Şi aşa îi rămase numele reţetei buclucaşe !
Iata o altă poveste despre o celebra reţetă de clătite.
NOTA:
La Chandeleur(Sărbătoarea Lumânărilor)
În fiecare an, tradiţia impune o bucătărie plină de clătite delicioase mâncate cu familia şi cu prietenii. Dar de unde vine această tradiţie franţuzească?
Întâmpinarea Domnului este celebrată pe 02 februarie, 40 de zile după Crăciun. Numele său vine de la cuvântul “lumânare”. Iniţial, în epoca romană, a fost o sărbătoare în onoarea zeului Pan.
1 ora si 30 minute (complexitate redusa)
Ingrediente:
600 g de faină
1 praf de copt
3 ouă
2 linguri de ulei
1 cană de lapte covăsât(iaurt cam 250 ml)
Sare
Apa călduţă
Umplutură: mere, brânză, carne, dovleac, spanac
Smântână
Dulceaţă
Mod de preparare:
Se amestecă făina cernută proaspăt cu praful de copt.
Restul se bat împreună: ouă, ulei, sare, iaurt.
Se adaugă făina şi puţină apă călduţă ca să iese un aluat elastic.Se lasă 10 minute la odihnă.
Se ia cu mâna aluat, se face o mică sferă. Se pune făină pe planşetă şi se întinde aluatul foarte subţire.
Se pune umplutura, se închide marginea, se trece ruloul peste plăcintă să se aplatizeze.
Se coc în tigaie antiadezivă unsă cu ulei, cam 5 minute pe o parte(la foc mai mic).
Am făcut prima data una mai mare, apoi am făcut să încapa câte 2 în tigaie.
Se poate împărţi aluatul în vreo 20-24 de grămăjoare, daca doriţi să fie strict egale. Înfăinaţi mâna să nu se lipească aluatul.
Datorită făinii care se arde, trebuie să mai ştergeţi din când în când tigaia cu prosop de hârtie.
Eu nu am pus zahăr în mere, cine doreşte poate pune.Sa nu uitaţi de scorţişoară. Merele de iarna sunt mai fără suc şi nu le-am călit. Se pot pudra cu zahăr dupa aceea.
Cele cu carne, brânză le-am uns cu smântână. Chiar dacă se răcesc, se pun la microunde(sau la cuptor înainte de servire.
Se pot face şi cu triunghiuri de brânză topită.
Au ieşit foarte bune cele cu dovleac copt şi unse cu dulceaţă acrişoară.
Fiecare moment al zilei poate fi „onorat” cu un fel de plăcinte:cele sărate merg la aperitiv sau chiar ca fel principal cu o salata verde sau roşii; cele cu mere şi dovleac merg bine cu un ceai din baton de scorţişoară în care pui şi un plic de rooibos!
Sunt mai bune calde, cum zicea bunica mea:” Care cum se coace ad-o-ncoace!”. Mie îmi plac reci acelea cu măr.
Foaie de rulada: 3oua, 70 gr zahar, 70 gr faina, o lingurita praf de copt, un praf de sare. Crema: 2oua, 100 ml lapte, 150 gr zahar, vanilie, 500 gr frisca. Decor: Sirop de zmeura, ciocolata cuvertura, zmeura, crema.
Mod de preparare
Foaia de rulada: se separa ouale, albusurile se pun intr-un bol, galbenusurile intr-un castron. Se mixeaza , iar treptat se adauga zaharul. Cand albusurile s-au omogenizat bine si zaharul s-a dizolvat se adauga galbenusurile mixate in prealabil. Se adauga faina amestecata cu praf de copt si praful de sare. Se amesteca usor pana se incoproreaza. Compozitia se pune pe o hartie de copt de dimensiunea unei tavi , se intinde usor,se introduce in coptorul incalzit si se lasa la copt. Cand foaia de rulada s-a copt se scoate din cuptor si se pudreaza cu faina. Se intoarce cu fata pe un blat de lemn, se umezeste cu un burete umed hartia de copt si o desprindem usor. Dupa desprindere se pun foile pe hartie. Crema: Intr-un vas omogenizam ouale cu zahar si lapte. La foc mic punem vasul cu aceasta compozitie si amestecam pana se ingroasa. Se adauga la final vanilia si se lasa la rece. Separat se bate frisca , si treptat se adauga compozitie de crema rece. Se omogenizeaza pana obtinem o crema spumanta. Pe foia de rulada se adauga din loc in loc sirop de zmeura, apoi adaugam crema astfel incat sa obtinem un strat uniform. Se ruleaza cu mare grija si se introduce la rece. Peste cca 2 ore se imbraca intr-un strat subtire de crema, se introduce la rece pentru cca 5 minute. Ciocolata cuvertura se topeste intr-un vas pus pe baie de abur, se adauga cateva picaturi de ulei pentru diluare. Se scoate rulada de la rece si se imbraca in ciocolata. Se introduce din nou la rece pentru cateva minute. Se portioneaza cu ajutorul unui cutit cu lama incalzita. Se decoreaza fiecare portie cu zmeura.
Mod de servire
Se serveste rece.
Blat:5 oua, 30 gr cacao, 120 gr faina, 1 praf de copt, 120 gr zahar. Crema:3 oua, 100 gr zahar, 100 ml lapte, vanilie, 10 gr gelatina, 500 gr frisca. Umplutura: 500 gr capsuni, 200 gr zahar. Sirop: siropul format de la capsuni plus 100 ml apa plata. Glazura: 200 gr margarina, 30 gr cacao, 200 gr zahar, vanilie. Decor: fisca , capsuni, frunze de menta.
Mod de preparare
Capsunile se spala bine, fiecare capsuna se taie in felii, se pun intr-un bol apoi adaugam zaharul( 200 gr). Se lasa la rece cca 1 ora. Blat: albusurile se bat spuma cu zahar, separat intr-un bol mixam galbenusurile cu sare. Cand albusurile sunt spumate bine se amesteca usor cu compozitia formata din galbenusuri. Se adauga treptat faina amestecata cu praful de copt si cacao. Compozitia obtinuta se pune intr-o forma tapetata cu hartie de copt si se introduce in cuptorul incalzit. Se lasa la copt, pana la proba prin apasare sa isi revina la forma initiala. Cand s-a racit se taie in doua foi. Crema: Intr-un vas punem, gelatina inmuiata in lapte rece, zaharul, ouale omogenizam si punem pe Baine-Marie. Se amesteca din cand in cand. Cand s-a ingrosat luam vasul de pe baia de abur si lasam la racit. In forma in care am copt blatul punem folie alimentara, se adauga prima foaie de blat, apoi o stropim cu siropul de capsuni. Se spumeaza frisca cu vanilie. Cand crema este aproape rece se adauga frisca batuta spuma si se amesteca usor pana obtinem o compozitie uniforma. Peste prima foaie de blat punem crema diplomat, iar deasupra adaugam felii de capsuni din sirop. Se pune a doua foaie de blat si se insiropeaza. Se introduce la rece pentru 3 ore. In acest timp pregatim glazura. Intr-un vas punem zaharul, margarina si cacao, se amesteca bine si se pune la foc mic . Se amesteca pana incepe sa fiarba. Se lasa la fiert cca 3 minute. Trebuie sa aiba consistenta unui sirop vascos. Prajitura se portioneaza cu ajutorul unui cutit cu lama incalzita, fiecare prajitura care se trece prin glazura se pune pe o tava , si se introduce la rece cca 5 minute. Se scot din tava cu ajutorul unui cutit cu lama subtire si se pun pe chese (hartie pentru prajituri). Se decoreaza fiecare cu frisca , felii de capsuni si frunzulite de menta.
Mod de servire
Este un desert minunat! Se serveste rece.
Aluat pentru foi: 4 oua, 150 gr zahar, 1 lingurita de bicarbonat de sodiu stins in otet, 50 ml ulei, 5 gr sare, 50 ml miere, faina cat cuprinde cca 500-600 gr. Crema de unt : 600 ml lapte, 2 oua, 50 gr faina, 150 gr zahar, vanilie, 1 lamaie, 250 gr unt, 1 praf de sare. Decor: zahar pudra. Stratul 2- 100 gr marmelada din struguri
Mod de preparare
Obtinerea foilor cu miere: Intr-un vas mai mare spargem ouale, adaugam zaharul , sare, bicarbonatul de sodiu stins in otet, uleiul si omogenizam cca 5 minute cu ajutorul unui mixer.Se adauga mierea iar la final faina putin cate putin astfel incat sa obtinem un aluat bun de modelat.Aluatul se imparte in 4 parti egale .Pe dosul unei tavi de diametru 25-30 cm se adauga cateva picaturi de ulei care se intind cu ajutorul unei pensule, se pune o bucata de aluat si se intinde cu ajutorul unei merdenele in start unifor, iar marginile se inlatura cu ajutorul unui cutit.Se inteapa in cateva locuri si se introduce in cuptorul incalzit la 180 grade.Cand capata o culoare aurie se scot, se introduce lama unui cutit sub foaie si se trece usor pe ambele parti pentru a inlatura riscul de prindere.Foaia se aseaza pe o tava tapetata cu hartie.In acest mod coacem toate foile.Dupa coacere foile se lasa la rece. Crema:Laptele se pune la fiert.Separat intr-un bol mixam zaharul cu ouale, faina , 100 ml lapte, un praf de sare si se toarna cand laptele a dat in clocot.Se amesteca continuu pana se ingroasa.Se lasa 2 minute sa fiarba , amestecand in acset timp si se pune apoi la racit.Cand s-a racit se adauga untul , vanilia si se omogenizeaza. Asamblare: Pe o tava tapetata cu hartie punem prima foaie, se adauga primul strat de crema de unt. Se pune a doua foaie, se adauga un strat de marmelada. Se adauga a treia foaie, si adaugam ultimul strat de crema de unt. Se adauga ultima foaie , se pune o hartie peste foi, apoi o tava cu greutate. Se lasa la rece pana a doua zi.Se lasa la rece pana a doua zi.Inainte de portionare se pudreaza cu zahar farin si se portioneaza dupa preferinta. 6. Inainte de portionare se pudreaza cu zahar farin si se portioneaza dupa preferinta.
Mod de servire
Se serveste rece.
1 ora si 30 minute (complexitate medie)
Ingrediente:
Pentru 16 felii
Blat: 6 oua, 6 linguri zahar, 1 plic Creme Ole cu ciocolata Dr. Oetker
Crema: 1 borcan (800 g) compot de piersici, 1 iaurt (450 g), 150 g zahar, 400 ml frisca lichida Hulala, 2 pliculete gelatina
Pentru decor: frisca, 2 nectarine, 1 plic Tort Gelee rosu (Dr. Oetker)
Mod de preparare:
1 ora (complexitate redusa)
Ingrediente:
Blatul:
6 oua,
12 linguri de zahar,
6 linguri ulei,
12 linguri faina
Umplutura:
500 g frisca,
500 g capsuni
Mod de preparare:
50 minute (complexitate medie)
Ingrediente:
300g faina
1 cana lapte batut
150g unt sau margarina
4 oua
1 plic praf de copt
Un praf de sare
200 g zahar
1-2 pliculete zahar vanilat
2 cani capsuni taiate felii
Mod de preparare:
Cartofi dupa ce i-am prajit,ii scoatem pe un servetel ca sa absoarba uleiul apoi intr-o tava termorezistenta punem un strat de cartofi,un strat de cascaval dat prin razatoarea mare, apoi ciupercile,apoi cascaval, restul de cartofi,iarasi cascaval apoi taiem rondele usturoiul si-l punem peste compozitia din tava si ornam cu rosie si presaram patrunjel uscat.
Dam la cuptor, apoi putem servi.
Pofta Buna!!!
Clătite pentru începători(La Chandeleur-Întâmpinarea Domnului)
Timp de preparare:1 ora si 30 minute (complexitate redusa)
Ingrediente:
Reţeta mea
Cam 500 g de făină
2-3 ouă
Sare
Puţin iaurt(opţional)
Apa/apăminerală
Ulei de prăjit
Umplutura:brânză sau dulceaţă
Crêpe Suzette
170 grame de făină
1 vârf de sare
250 ml de lapte sau mai mult
1 lingură de Grand Marnier (lichior pe bază de coniac şi portocale)
1 gălbenuş şi 1 ou întreg
1 lingură de ulei
Sosul:
3 linguri de zahăr
3 linguri de unt
1/2 pahar de suc de portocale
sucul de la 1 lămâie
coajă de portocală
1 pahar de Grand Marnier
Mod de preparare:
Reţeta mea
Se cerne făina. Se sparg ouăle, se pune sarea şi iaurtul. Se toarnă treptat apa, altfel face cocoloaşe. Se amesteca mereu cu telul până are consistenţa dorită. Se lasa la odihnă cel puţin 15 minute.
Se încinge tigaia bine, se pune ulei puţin şi se toarnă cu polonicul, învârtind tigaia să se uniformizeze.
Atenţie la foc, să fie mediu.
Când se încinge tigaia goală, se face focul mai tare, apoi mai mic după ce se pune aluatul.
Se unge cu ulei, apoi se întoarce când este coaptă bine pe o parte. Se coace şi pe partea cealaltă, dacă le doreşti goale sau le umpli mai târziu.
Umplutura cu brânză se pune pe jumătate (după ce se întoarce în tigaie)şi se îndoaie clătita. Se prăjeşte pe ambele părţi. Daca e telemea sau caşcaval se rade. Brânza de burduf e foarte bună, de asemenea.
Dulceaţa se pune, de obicei, după ce se coc pe ambele parţi, afară din tigaie. Azi am încercat şi în tigaie şi mi s-au părut mai moi aşa.
La ţară, se fac şi cu zahăr, presărându-se pe clătită, în acelaşi fel ca brânza.
Crêpe Suzette
Aluatul de clătite:
1. Amestecă făina şi sarea.
2. Fă un gol în centru şi încorporează laptele apoi ouăle(bătute înainte), uleiul şi lichiorul.
3. Amestecă bine apoi adaugă iar 1/4 de litru de lapte. Aluatul e gata !
Nu-ţi rămâne decât să coci clâtitele în tigaie !
Prepararea sosului :
4. Caramelizează zahărul într-o tigaie neadezivă.
5.Adaugă untul si amestecă-l cu caramelul.
6. Amestecă sucul de portocale cu puţin suc de lămâie. Redusosul şi adaugă lichiorul.
7. Pune clătita coaptă în sos şi îndoai-o.
8. Pudrează clatitele cu zahăr şi coaja de portocale şi flambează(în tigaie). Serveşte imediat.
Reţeta de crêpes Suzette are ca origine neîndemânarea unui bucătar începător ? Cum se întâmplă, de multe ori cu invenţiile-şi nu doar în bucatărie!
Instalat la Café de Paris în Monte Carlo, ca de obicei, Prinţul de Galles aştepta în compania unei tinere doamne, ca ucenicul bucatar să-i prepare, pe un reşou cu alcool, clătitele sale zilnice.
Impresionat de privirea prinţului, nefericitul ucenic patiser de 16 ans se străduia să-l servească repede pe prinţ, când vărsă şampania pe clătite care luară foc instantaneu.
Fără să-şi piardă sângele rece, ucenicul stinse flăcarile cu o ploaie de zahăr pudră şi-i răspunse prinţului uimit că e o nouă reţetă care o să se numească in onoarea lui:Prince de Galles.
Flatat, dar modest, Prinţul se întoarse spre tânăra cea mai apropiată de el şi o întrebă care este prenumele ei. Suzette , răspunse ea. Şi aşa îi rămase numele reţetei buclucaşe !
Iata o altă poveste despre o celebra reţetă de clătite.
NOTA:
La Chandeleur(Sărbătoarea Lumânărilor)
În fiecare an, tradiţia impune o bucătărie plină de clătite delicioase mâncate cu familia şi cu prietenii. Dar de unde vine această tradiţie franţuzească?
Întâmpinarea Domnului este celebrată pe 02 februarie, 40 de zile după Crăciun. Numele său vine de la cuvântul “lumânare”. Iniţial, în epoca romană, a fost o sărbătoare în onoarea zeului Pan.
Plăcinte uşoare pentru fiecare moment al zilei
Timp de preparare:1 ora si 30 minute (complexitate redusa)
Ingrediente:
600 g de faină
1 praf de copt
3 ouă
2 linguri de ulei
1 cană de lapte covăsât(iaurt cam 250 ml)
Sare
Apa călduţă
Umplutură: mere, brânză, carne, dovleac, spanac
Smântână
Dulceaţă
Mod de preparare:
Se amestecă făina cernută proaspăt cu praful de copt.
Restul se bat împreună: ouă, ulei, sare, iaurt.
Se adaugă făina şi puţină apă călduţă ca să iese un aluat elastic.Se lasă 10 minute la odihnă.
Se ia cu mâna aluat, se face o mică sferă. Se pune făină pe planşetă şi se întinde aluatul foarte subţire.
Se pune umplutura, se închide marginea, se trece ruloul peste plăcintă să se aplatizeze.
Se coc în tigaie antiadezivă unsă cu ulei, cam 5 minute pe o parte(la foc mai mic).
Am făcut prima data una mai mare, apoi am făcut să încapa câte 2 în tigaie.
Se poate împărţi aluatul în vreo 20-24 de grămăjoare, daca doriţi să fie strict egale. Înfăinaţi mâna să nu se lipească aluatul.
Datorită făinii care se arde, trebuie să mai ştergeţi din când în când tigaia cu prosop de hârtie.
Eu nu am pus zahăr în mere, cine doreşte poate pune.Sa nu uitaţi de scorţişoară. Merele de iarna sunt mai fără suc şi nu le-am călit. Se pot pudra cu zahăr dupa aceea.
Cele cu carne, brânză le-am uns cu smântână. Chiar dacă se răcesc, se pun la microunde(sau la cuptor înainte de servire.
Se pot face şi cu triunghiuri de brânză topită.
Au ieşit foarte bune cele cu dovleac copt şi unse cu dulceaţă acrişoară.
Fiecare moment al zilei poate fi „onorat” cu un fel de plăcinte:cele sărate merg la aperitiv sau chiar ca fel principal cu o salata verde sau roşii; cele cu mere şi dovleac merg bine cu un ceai din baton de scorţişoară în care pui şi un plic de rooibos!
Sunt mai bune calde, cum zicea bunica mea:” Care cum se coace ad-o-ncoace!”. Mie îmi plac reci acelea cu măr.
Rulada cu ciocolata si zmeura
IngredienteFoaie de rulada: 3oua, 70 gr zahar, 70 gr faina, o lingurita praf de copt, un praf de sare. Crema: 2oua, 100 ml lapte, 150 gr zahar, vanilie, 500 gr frisca. Decor: Sirop de zmeura, ciocolata cuvertura, zmeura, crema.
Mod de preparare
Foaia de rulada: se separa ouale, albusurile se pun intr-un bol, galbenusurile intr-un castron. Se mixeaza , iar treptat se adauga zaharul. Cand albusurile s-au omogenizat bine si zaharul s-a dizolvat se adauga galbenusurile mixate in prealabil. Se adauga faina amestecata cu praf de copt si praful de sare. Se amesteca usor pana se incoproreaza. Compozitia se pune pe o hartie de copt de dimensiunea unei tavi , se intinde usor,se introduce in coptorul incalzit si se lasa la copt. Cand foaia de rulada s-a copt se scoate din cuptor si se pudreaza cu faina. Se intoarce cu fata pe un blat de lemn, se umezeste cu un burete umed hartia de copt si o desprindem usor. Dupa desprindere se pun foile pe hartie. Crema: Intr-un vas omogenizam ouale cu zahar si lapte. La foc mic punem vasul cu aceasta compozitie si amestecam pana se ingroasa. Se adauga la final vanilia si se lasa la rece. Separat se bate frisca , si treptat se adauga compozitie de crema rece. Se omogenizeaza pana obtinem o crema spumanta. Pe foia de rulada se adauga din loc in loc sirop de zmeura, apoi adaugam crema astfel incat sa obtinem un strat uniform. Se ruleaza cu mare grija si se introduce la rece. Peste cca 2 ore se imbraca intr-un strat subtire de crema, se introduce la rece pentru cca 5 minute. Ciocolata cuvertura se topeste intr-un vas pus pe baie de abur, se adauga cateva picaturi de ulei pentru diluare. Se scoate rulada de la rece si se imbraca in ciocolata. Se introduce din nou la rece pentru cateva minute. Se portioneaza cu ajutorul unui cutit cu lama incalzita. Se decoreaza fiecare portie cu zmeura.
Mod de servire
Se serveste rece.
Prajitura diplomat cu capsuni
IngredienteBlat:5 oua, 30 gr cacao, 120 gr faina, 1 praf de copt, 120 gr zahar. Crema:3 oua, 100 gr zahar, 100 ml lapte, vanilie, 10 gr gelatina, 500 gr frisca. Umplutura: 500 gr capsuni, 200 gr zahar. Sirop: siropul format de la capsuni plus 100 ml apa plata. Glazura: 200 gr margarina, 30 gr cacao, 200 gr zahar, vanilie. Decor: fisca , capsuni, frunze de menta.
Mod de preparare
Capsunile se spala bine, fiecare capsuna se taie in felii, se pun intr-un bol apoi adaugam zaharul( 200 gr). Se lasa la rece cca 1 ora. Blat: albusurile se bat spuma cu zahar, separat intr-un bol mixam galbenusurile cu sare. Cand albusurile sunt spumate bine se amesteca usor cu compozitia formata din galbenusuri. Se adauga treptat faina amestecata cu praful de copt si cacao. Compozitia obtinuta se pune intr-o forma tapetata cu hartie de copt si se introduce in cuptorul incalzit. Se lasa la copt, pana la proba prin apasare sa isi revina la forma initiala. Cand s-a racit se taie in doua foi. Crema: Intr-un vas punem, gelatina inmuiata in lapte rece, zaharul, ouale omogenizam si punem pe Baine-Marie. Se amesteca din cand in cand. Cand s-a ingrosat luam vasul de pe baia de abur si lasam la racit. In forma in care am copt blatul punem folie alimentara, se adauga prima foaie de blat, apoi o stropim cu siropul de capsuni. Se spumeaza frisca cu vanilie. Cand crema este aproape rece se adauga frisca batuta spuma si se amesteca usor pana obtinem o compozitie uniforma. Peste prima foaie de blat punem crema diplomat, iar deasupra adaugam felii de capsuni din sirop. Se pune a doua foaie de blat si se insiropeaza. Se introduce la rece pentru 3 ore. In acest timp pregatim glazura. Intr-un vas punem zaharul, margarina si cacao, se amesteca bine si se pune la foc mic . Se amesteca pana incepe sa fiarba. Se lasa la fiert cca 3 minute. Trebuie sa aiba consistenta unui sirop vascos. Prajitura se portioneaza cu ajutorul unui cutit cu lama incalzita, fiecare prajitura care se trece prin glazura se pune pe o tava , si se introduce la rece cca 5 minute. Se scot din tava cu ajutorul unui cutit cu lama subtire si se pun pe chese (hartie pentru prajituri). Se decoreaza fiecare cu frisca , felii de capsuni si frunzulite de menta.
Mod de servire
Este un desert minunat! Se serveste rece.
Prajitura cu miere
IngredienteAluat pentru foi: 4 oua, 150 gr zahar, 1 lingurita de bicarbonat de sodiu stins in otet, 50 ml ulei, 5 gr sare, 50 ml miere, faina cat cuprinde cca 500-600 gr. Crema de unt : 600 ml lapte, 2 oua, 50 gr faina, 150 gr zahar, vanilie, 1 lamaie, 250 gr unt, 1 praf de sare. Decor: zahar pudra. Stratul 2- 100 gr marmelada din struguri
Mod de preparare
Obtinerea foilor cu miere: Intr-un vas mai mare spargem ouale, adaugam zaharul , sare, bicarbonatul de sodiu stins in otet, uleiul si omogenizam cca 5 minute cu ajutorul unui mixer.Se adauga mierea iar la final faina putin cate putin astfel incat sa obtinem un aluat bun de modelat.Aluatul se imparte in 4 parti egale .Pe dosul unei tavi de diametru 25-30 cm se adauga cateva picaturi de ulei care se intind cu ajutorul unei pensule, se pune o bucata de aluat si se intinde cu ajutorul unei merdenele in start unifor, iar marginile se inlatura cu ajutorul unui cutit.Se inteapa in cateva locuri si se introduce in cuptorul incalzit la 180 grade.Cand capata o culoare aurie se scot, se introduce lama unui cutit sub foaie si se trece usor pe ambele parti pentru a inlatura riscul de prindere.Foaia se aseaza pe o tava tapetata cu hartie.In acest mod coacem toate foile.Dupa coacere foile se lasa la rece. Crema:Laptele se pune la fiert.Separat intr-un bol mixam zaharul cu ouale, faina , 100 ml lapte, un praf de sare si se toarna cand laptele a dat in clocot.Se amesteca continuu pana se ingroasa.Se lasa 2 minute sa fiarba , amestecand in acset timp si se pune apoi la racit.Cand s-a racit se adauga untul , vanilia si se omogenizeaza. Asamblare: Pe o tava tapetata cu hartie punem prima foaie, se adauga primul strat de crema de unt. Se pune a doua foaie, se adauga un strat de marmelada. Se adauga a treia foaie, si adaugam ultimul strat de crema de unt. Se adauga ultima foaie , se pune o hartie peste foi, apoi o tava cu greutate. Se lasa la rece pana a doua zi.Se lasa la rece pana a doua zi.Inainte de portionare se pudreaza cu zahar farin si se portioneaza dupa preferinta. 6. Inainte de portionare se pudreaza cu zahar farin si se portioneaza dupa preferinta.
Mod de servire
Se serveste rece.
Tort cu piersici
Timp de preparare:1 ora si 30 minute (complexitate medie)
Ingrediente:
Pentru 16 felii
Blat: 6 oua, 6 linguri zahar, 1 plic Creme Ole cu ciocolata Dr. Oetker
Crema: 1 borcan (800 g) compot de piersici, 1 iaurt (450 g), 150 g zahar, 400 ml frisca lichida Hulala, 2 pliculete gelatina
Pentru decor: frisca, 2 nectarine, 1 plic Tort Gelee rosu (Dr. Oetker)
Mod de preparare:
Pentru blat se separa ouale; albusurile se bat spuma, impreuna cu cele 6 linguri de zahar, ca la bezea; se adauga pe rand galbenusurile, mixand pentru incorporare, dupa care se adauga si praful de crema; mixam inca putin, sa se omogenizeze compozitia; se toarna in forma de tort tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor, cam 35 de minute (dupa cum se observa e blatul folosit la prajitura Krem a la Krem). Se poate verifica apasand blatul cu degetul, daca adancitura dispare imediat blatul e copt. Dupa ce s-a copt se scoate pe un gratar; cand s-a racit se taie in doua (eventual cu ajutorul unui fir de ata).
Din compotul de piersici (eu am folosit compot productie proprie) se pastreaza cateva felii de fruct, (care se vor aseza pe suprafata primei felii de blat), restul se paseaza cu mixerul; se adauga iaurtul si zaharul (150 g) si se mai mixeaza putin. Gelatina se hidrateaza cu 100 ml apa rece, timp de 10 minute, dupa care se dizolva la bain marie, pana se fluidizeaza (nu se fierbe). Gelatina astfel preparata se pune in compozitia de piersici si iaurt si se da putin la frigider, cat sa se intareasca un pic. In acel moment se amesteca cu frisca batuta (din cei 400 ml pastram putina frisca pentru decor).
Tortul se monteaza pe platoul de servit, ajutandu-ne de peretii formei detasabile de tort. Se aseaza prima felie de blat, se insiropeaza cu putina zeama din compot; se aseaza pe suprafata blatului feliile de piersici puse deoparte. Se toarna crema cu piersici, iaurt si frisca, se niveleaza, se aseaza a doua felie de blat (se preseaza putin tortul), se insiropeaza; se da tortul la rece minim 3 ore.
Se scoate din frigider, se inlatura inelul detasabil (tortul se poate monta si intr-o cratita, captusita cu celofan, caz in care ne ajutam de doua platouri cand scoatem tortul din cratita, pentru ca partea de blat pe care am pus felii de piersica sa ajunga in partea de jos a tortului).
Am ornat cu frisca, felii de nectarina si jeleu rosu, preparat conform instructiunilor de pe plic. Ideea de baza, de la care am pornit la realizarea acestui tort se regaseste pe blogul Laurei Sava (tort cu mure si piersici); mi-a placut mult reteta, am incercat-o cu diverse fructe, capsuni, caise, zmeura si visine…
Timpul de preparare include si timpul de copt.
Din compotul de piersici (eu am folosit compot productie proprie) se pastreaza cateva felii de fruct, (care se vor aseza pe suprafata primei felii de blat), restul se paseaza cu mixerul; se adauga iaurtul si zaharul (150 g) si se mai mixeaza putin. Gelatina se hidrateaza cu 100 ml apa rece, timp de 10 minute, dupa care se dizolva la bain marie, pana se fluidizeaza (nu se fierbe). Gelatina astfel preparata se pune in compozitia de piersici si iaurt si se da putin la frigider, cat sa se intareasca un pic. In acel moment se amesteca cu frisca batuta (din cei 400 ml pastram putina frisca pentru decor).
Tortul se monteaza pe platoul de servit, ajutandu-ne de peretii formei detasabile de tort. Se aseaza prima felie de blat, se insiropeaza cu putina zeama din compot; se aseaza pe suprafata blatului feliile de piersici puse deoparte. Se toarna crema cu piersici, iaurt si frisca, se niveleaza, se aseaza a doua felie de blat (se preseaza putin tortul), se insiropeaza; se da tortul la rece minim 3 ore.
Se scoate din frigider, se inlatura inelul detasabil (tortul se poate monta si intr-o cratita, captusita cu celofan, caz in care ne ajutam de doua platouri cand scoatem tortul din cratita, pentru ca partea de blat pe care am pus felii de piersica sa ajunga in partea de jos a tortului).
Am ornat cu frisca, felii de nectarina si jeleu rosu, preparat conform instructiunilor de pe plic. Ideea de baza, de la care am pornit la realizarea acestui tort se regaseste pe blogul Laurei Sava (tort cu mure si piersici); mi-a placut mult reteta, am incercat-o cu diverse fructe, capsuni, caise, zmeura si visine…
Timpul de preparare include si timpul de copt.
Prajitura cu frisca si capsuni
Timp de preparare:1 ora (complexitate redusa)
Ingrediente:
Blatul:
6 oua,
12 linguri de zahar,
6 linguri ulei,
12 linguri faina
Umplutura:
500 g frisca,
500 g capsuni
Mod de preparare:
Ouale se separa, iar galbenusele se freaca cu zaharul si uleiul. Se adauga albusurile batute spuma si faina in ploaie (cate o lingura, alternativ), amestecand usor. Blatul e toarna in forma, se coace iar cand este rece se taie in doua.
Peste prima jumatate de blat se aseaza capsunii taiati felii, se toarna frisca, iar fructe, apoi din nou frisca. Se aseaza partea de sus a blatului si se imbraca prajitura cu frisca. Se orneaza cu capsuni intregi si felii. Se lasa la frigider 12 ore.
Peste prima jumatate de blat se aseaza capsunii taiati felii, se toarna frisca, iar fructe, apoi din nou frisca. Se aseaza partea de sus a blatului si se imbraca prajitura cu frisca. Se orneaza cu capsuni intregi si felii. Se lasa la frigider 12 ore.
Prajitura cu capsuni si spuma
Timp de preparare:50 minute (complexitate medie)
Ingrediente:
300g faina
1 cana lapte batut
150g unt sau margarina
4 oua
1 plic praf de copt
Un praf de sare
200 g zahar
1-2 pliculete zahar vanilat
2 cani capsuni taiate felii
Mod de preparare:
Amestecam intr-un bol cu ajutorul mixerului zaharul,zaharul vanilat si galbenusurile,apoi adaugam untul(margarina) taiat cubulete.Adaugam laptele batut,si faina amestecata cu praful de copt.Punem aluatul intr-o forma tapetata cu hartie si asezam peste el feliile de capsuni apoi dam la cuptor pentru aproximativ 40 minute.Cand e aproape gata prajitura punem peste bezeaua facuta din 4 albusuri cu aprox.3-4 linguri de zahar si mai dam la cuptor cateva minute doar cat sa se rumeneasca bezeaua.