luni, 8 noiembrie 2010

Voineşti: Îmbulzeală la sucul natural de mere

Târgul de Sfinţii Mihail şi Gavril de la Voineşti a avut parte de o zi frumoasă, coborîtă parcă din amintirea verii. Cei peste 300 de comercianţi şi producători agricoli veniţi din toate colţurile judeţului şi-au etalat mărfurile şi, fiecare cum s-a priceput, au încercat să atragă clienţii.
Aglomeraţie la sectorul brânză şi pastramă. La fel, la legumele de sezon, aduse de grădinarii din Băleni. Îmbulzeală şi la sucul natural din mere. Este pentru prima când producătorii de mere din Voineşti comercializează la acest târg nectarul pur al renumitului fruct.
<!-- more -->

În localitate există trei instalaţii pentru producerea sucului de mere, care se comercializează în special în pieţele bucureştene, însă tot mai mulţi voineşteni intenţionează să achiziţioneze din Germania astfel de utileje.
Festivalul Mărului, amânat pentru sfârşitul lunii 
 Anul acesta, Festivalul Mărului, care se organiza în aceeaşi zi cu târgul de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, a fost amânat până spre sfârşitul lunii, când Staţiunea de Cercetare Pomicolă Voineşti va împlini 60 de ani de activitate neîntreruptă.
„Mi s-a părut mai nimerit să sărbătorim mărul deodată cu unitatea care ne-a deprins cu această îndeletnicire. Dacă nu se înfiinţa Staţiunea de Cercetare Voineşti, toată zona asta nu ar fi fost acum una pomicolă. Existăm datorită activităţii de cercetare de aici”, spune Dănuţ Gabriel Sandu.
Din păcate, Staţiunea Voineşti este în pragul desfiinţării. La Comisia pentru aplicarea legilor fondului funciar Voineşti au ajuns numeroase hotărâri judecătoreşti prin care terenul staţiunii a fost retrocedat. „Dacă refuzăm să facem punerea în posesie, suntem obligaţi să plătim daune cominatorii pentru fiecare zi de întârzire. Inevitabilul se va produce. Nu avem cum să refuzăm executarea hotărârilor judecătoreşti”, afirmă Dănuţ Gabriel Sandu.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu