Informare privind verificarile efectuate pe perioada caniculei pentru
protejarea consumatorilor impotriva riscului de a achizitiona un produs
sau a li se presta un serviciu care ar putea sa le prejudicieze viata,
sanatatea ori sa le afecteze drepturile sau interesele legitime
In perioada 01 iulie - 30 august 2013, comisarii ANPC din toata
tara au desfasurat actiuni de control pentru supravegherea pietei
produselor alimentare si a unitatilor de alimentatie publica ( unitati
fast - food, restaurante cu auto-servire, bufet tip expres, pizzerie,
snack-bar-restaurante, terase, rotiserii, braserii, berarii )
Comisarii CJPC Dambovita au controlat in aceasta perioada 292
operatori economici de pe raza judetului, fiind intocmite 292 documente
de control din care 102 cu amenzi, fiind aplicate amenzi
contraventionale in valoare de 69.750 lei.
S-a dispus masura de oprire temporara de la comercializare
pentru o cantitate de 1054 kg produse alimentare in valoare de 11913
lei; precum si oprirea definitiva de la comercializare si retragerea din
circuitul consumului uman a unei cantitati de 4.95 kg in valoare de
115.7 lei.
In urma controalelor efectuate au fost constatate urmatoarele abateri de la legislatia in vigoare:
-lipsa eticheta informare la produsele alimentare si nealimentare,
precum si lipsa traducerii in lb romana a informatiilor inscrise pe
ambalaj;
-neafisarea in unitate la loc vizibil a unei plachete cu nr.de telefon TEL- INFO Consumator, nr de telefon si adresa CJPC DTA;
-nefisarea programului de functionare, codului unic de inregistrare, precum si denumirea unitatii;
-neafisarea tarifelor, preturilor de vanzare si a pretului pe unitatea de masura;
-lipsa elemente de informare si caracterizare a produsului;
-etichetare incompleta;
-neincadrarea in data limita de consum.
-nerespectarea conditiilor de pastrare si depozitare.
CJPC Dambovita sfatuieste consumatorii sa achizitioneze produse
alimentare numai din spatii special amenajate si autorizate si totodata
sa urmareasca cu atentie calitatea produselor si conditiile de pastrare
ale acestora.
Sa verifice in mod direct caracteristicile produsului ( miros,
culoare, aspect etc) avand in vedere ca temperaturile ridicate
favorizeaza procesul de alterare a produselor alimentare si refuzati
produsele care prezinta caracteristici de produs alterat ( aspect
mazguit, miros de acru, aspect spongios de inceput de fermentare, produs
deformat si consistenta moale-inghetata, ambalaje deformate etc);
Atunci cand cumpara produse alimentare, acordati atentie
deosebita asupra modului de prezentare a ambalajului; in cazul in care
ambalajul este bombat, prezinta deformari sau este rupt inseamna ca
produsul nu mai prezinta deplina siguranta pentru consumator, evitati sa
achizitionati astfel de produse;
Sa verifice daca este respectata temperatura la care este
depozitat/expus la vanzare produsul alimentar ( temperatura mentionata
de producator pe eticheta ce insoteste produsul trebuie sa coincida cu
temperatura la care este expus la comercializare produsul achizitionat);
Sa nu recongeleze un produs alimentar dupa ce acesta a fost
decongelat, daca producatorul interzice acesta actiune ( prin mentionare
pe eticheta);
Perioada cu temperaturi caniculare determina un consum mai mare
de lichide ( apa minerala naturala, apa de masa, sucuri de fructe,
bauturi racoritoare) la achizitionarea carora se recomanda sa se acorde
atentie deosebita asupra modului de depozitare si expunere avand in
vedere ca expunerea acestora sub actiunea directa a razelor solare
conduce la deteriorarea caracteristicilor produselor mentionate;
Se atrage atentia asupra faptului ca legumele si fructele
comercializate in cadrul pietelor in spatii deschise unde temperatura
mediului ambiant este foarte ridicata afecteaza calitatea produselor (
deshidratare, accelerarea procesului de alterare, ofilirea verdeturilor
etc);
Sa nu se cumpare alimente din locuri neautorizate;
Sa se verifice cu atentie data durabilitatii minimale, data limita de consum a produselor (termen de valabilitate);
La cumpararea produselor alimentare consumatorul trebuie sa
solicite si sa pastreze bonul de casa pentru a putea proba in cazul in
care doreste sa reclame calitatea unui produs.
Comisar Sef adj
Bucur Damian Constantin
Abonați-vă la:
Postare comentarii
(
Atom
)
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu