Sanatate


 _______________________ 

Vara este un anotimp aparte, cu concedii si vacante care iti pot da peste cap dieta. Asa ca si grija pentru alimentatie trebuie sa fie mai mare. 


Iata o lista cu alimente ideale pentru slabit in sezonul cald, pe care le poti manca si acasa si la restaurant, scrie Webmed.

Fasolea si lintea nu sunt alimente care ingrasa, ba din contra, sunt ideale in dieta. Ambele sunt superstaruri in ceea ce priveste nutritia, sunt bogate in proteinefibrecarbohidrati complecsi, fier, magneziu, potasiu si zinc. Combinatia este ca o pilula de slabit, dar fara efecte secundare. Cum ai parte de ea: in supe, tocanite, salate, sub forma de hummus, combinata cu nautul.

Pepenele verde este fructul verii. In plus este un "dulce" natural, fara complicatii. Pepenele verde este o buna cale de hidratare, este sarac in caloriisi plin de vitamina C si A, potasiu si licopen. 

Cartofi dulci sunt o combinatie benefica de nutrienti. In plus au capacitatea de a tine sub contol senzatia de foame. Sunt o buna sursa de beta-caroten, vitamina C, fibre si potasiu si sunt o leguma versatila. Daca ai ocazia, nu-i ocoli in vacante.

Varza rosie este salata ideala. Este o foarte buna sursa de fibre, vitaminele A, D si K, acid folic si o gramada de minerale benefice. Este genul de leguma care se poate manca fara limite, cruda, si merge alaturi de orice: carne sau alte legume

Rosiile conservate, sucul de rosii si rosiile proaspete - Vara este perioada rosiilor, dar asta nu inseamna ca trebuie sa uiti sucul de rosii si rosiile conservate. Sunt un beneficiu enorm pentru sanatate si protejeaza pielea de efectele soarelui de vara. In plus au putine calorii, hidrateaza bine si merg alaturi de orice, fie sub forma de salata, fie in pahar, sub forma de suc.

Iaurtul simplu este o buna sursa de proteine si, prin aceasta, un aliment care combate apetitul sau, dupa caz, il tine sub control. Iarna sau vara, iaurtul nu trebuie sa lipseasca din dieta zilnica. In plus calciul, pe care iaurtul il contine din belsug, este un mineral care blocheaza depunerile de grasime in tesuturi. Fasolea si lintea nu sunt alimente care ingrasa,


mineral care blocheaza depunerile de grasime in tesuturi ,Varza rosie este salata ideala,Cartofi dulci sunt o combinatie benefica de nutrienti,

______________________
Caltabosul si Gogosarul Tine guturaiul departe
Produse tradiţionale, cum sunt caltaboşul, toba şi gogoşarii muraţi, vă pot feri de răceli. Conţin vitamine ce stimulează imunitatea.În sezonul rece, ne confrunăm cu deficit de vitamina D, care se sintetizează când ne expunem la soare, dar şi de vitamina C, din cauză că mâncăm mai puţine fructe şi legume.
Aceste vitamine au însă un rol esenţial pentru imunitate, iar carenţele ne expun infecţiilor. Vă prezentăm un ghid al alimentelor indicate în acestă perioadă.
Înfofolirea vă privează de vitamina D
1. VITAMINA D sau „vitamina soarelui” nu este bună doar pentru fixarea calciului în oase, ci şi în combaterea infecţiilor respiratorii. O dovedeşte un experiment recent condus de profesorul Carlos Camargo de la Şcoala de Medicină Harvard, care a testat efectele vitaminei D pe circa 250 de copii. După o cură de câteva săptămâni, micuţii şi-au redus cu 50% riscurile de îmbolnăvire

  • caltabos
  • muraturi
  • sanatate
  • produse traditionale


  • ______________________
    Stati ca ...Vâsculul este - medicament şi talisman?

    Vâscul este unul dintre elementele nelipsite de pe lista de cumpărături de Revelion. Fie că au auzit la prieteni şi rude, fie că vor să fie în rândul celorlalţi sau pur şi simplu pentru îmbodobirea casei, românii nu uită să achiziţioneze în fiecare an ramura de vâsc pe care o pun deasupra uşii.
    Vâscul este o plantă  care se dezvoltă şi trăieşte în alţi copaci ca: plopul, salcia, mesteacănul, stejarul. De la aceasta plantă, în medicina naturista se folosesc numai frunzele, bobiţele fiind considerate toxice. Tratamentul pe bază de vasc este foarte bun pentru echilibrarea tensiuni arteriale, dar şi pentru tratarea afecţiunilor vasculare, boli ale sistemului nervos şi afecţiuni ale sistemului respirator, precum tusea şi astmul. Un secret este acela că pentru prepararea ceaiurilor şi a medicamentelor din vâsc trebuie folosit doar cel cules din măr.
    Dincolo de aspectele curative, vâscul este folosit şi pe post de amuletă. Aşa cum aminteam la începutul articolului, vâscul este prezent în casele oamenilor în noaptea dintre ani şi sub vâsc se sărută îndragostiţii. Sărutul cuplurilor sub vâsc este simbolul prieteniei şi statorniciei dar şi al păcii şi bucuriei. Se spune că vâscul aduce noroc, spor în casă, sănătate şi alungă bolile. El a fost folosit încă din cele mai vechi timpuri atât de celţi cât şi de druizi.

    ___________________________
     Cum ne îngrijim pielea iarna?
    Iarna nu înseamnă numai peisaje de basm, bucuria sărbătorilor şi luna cadourilor. Iarna aduce şi câteva aspecte nedorite care tratate cu superficialitate pot atenta la frumuseţea corpului şi tenului, iar femeile sunt cele mai afectate de acest lucru.
    Tenul, mâinile şi zona decolteului trădează întotdeauna vârsta unei femei, de aceea trebuie să aveţi grijă ca în perioada rece acestea să fie bine hidratate. Pielea mâinilor necesită permanent o îngrijire atentă din cauza spălarii frecvente, expunerilor repetate la detergenţi sau alte substanţe iritante, precum şi la traumatisme.  Cu atât mai mult  anotimpul rece este inamicul mâinilor din cauza temperaturilor scăzute, vântului, aerului uscat din locuinţe, utilizării apei prea fierbinţi pentru spălare. Cremele bogate în vitaminele A, E şi K, precum şi cele cu acid hialuronic, (substanţă care menţine apa în piele), aplicate zilnic, dimineaţa şi seara sunt indicate pentru îngrijirea pielii pe toată durata iernii.
    Trebuie să fiţi atente la detergentul de vase pe care îl folosiţi, unele pot dăuna pielii provocând reacţii adverse. Când alegeţi o cremă pentru mâini trebuie să fiţi atente ca ea să îndeplinească anumite condiţii pentru a asigura protecţia :  să fie hidratantă, să aibă o textură bogată în glicerină şi vitamina E, să aibă o consistenţă ce se absoarbe extrem de repede şi poate fi aplicată ori de câte ori este nevoie. Masajul este foarte important. Prin masaj se stimulează circulaţia sangvină. Tot pentru hidratare se pot folosi măşti aplicate cel puţin o dată pe săptămână.De asemenea, folosirea mănuşilor pe timp de iarnă, pe lângă faptul că ele reprezintă un accesoriu interesant, protejează şi mâinile de factorii de mediu.
    Când vine vorba despre ten, este important de ştiut că o cremă cu protecţie solară este la fel de benefică şi iarna, cum este vara. Pentru ten. Pe timp de iarnă, pentru ten, sunt recomandate cremele grase. Un alt produs important este fondul de ten mai ales daca este unul hidratant. Seara, este recomandat să folosiţi măşti cu gălbenuş de ou sau cele pe bază de lactate.
     sanatate  iarna  piele  maini  ten  creme frig 


    ____________________________

    Mierea este un produs complet, ce nu ar trebui să lipsească din nicio casă.
    Pe lângă propritățile nutritive, ea întărește sistemul imunitar, poate fi folosită ca adjuvant în răceli, în arsuri sau diverse răni, dar și în cosmetică.
    Ca aliment, mierea conține toate vitaminele pe care medicii nutriționisti le recomandă spre consum (cupru, mangan, calciu, potasiu, sodiu, magneziu, fier, fosfor, siliciu). Printre proprietățile ei se numără: crește energia, înlătură oboseala, are efect calmant, combate insomnia, are acțiune ușor laxativă și antiseptică, este un bun expectorant, ajută în afecțiunile ficatului, afecțiunile digestive, afecțiunile ranale sau ale sângelui și are efecte benefice în artrite, artroze, arteerite. Este recomandat cosumul de miere tot timpul anului, dar iarna face minuni asupra organismului.
    Pe piață există mai multe tipuri de miere. Magazinul Bio Dapa, din Complexul Mondial, aflat în centrul Târgoviștei, oferă o gamă variată de astfel de produse, fiecare având și recomandări speciale. La standul special amenajat găsim: miere salcâm, miere tei, miere polifloră, miere cu lavandă, miere cu rozmarin, miere cu lămâie, miere castan, miere cremă cimbrișor, miere cu prune uscate, miere de mentă, miere cu chimen, miere cu cafea, miere zmeură, miere de mărăcine, miere cremă de scorțișoară, miere cu anason, miere cu cânepă, miere cu migdale, miere cu vanilie, miere albăstrele, miere eucalipt, miere brusture, miere rapiță, miere coriandru, miere floarea soarelui ș.a.
    Pentru a profita la maxim de calitățile ei, indicat este ca mierea să fie consumată dimineața, pe stomacul gol. Ceea ce mai trebuie știut este că mierea care se zaharisește este miere naturală și este recomandat a fi consumată astfel. Dacă se fierbe, ea își pierde subsțantele nutritive și rămâne un simplu îndulcitor.

    adjuvant, Bio Dapa, Mierea aliment minune în sezonul rece, mierea să consumată dimineața pe stomacul gol, proprietăți miere  vitamine, proprietățile Mierii, remedii răceală, tipuri de miere,

    _______________________________ 
     1. Otet balsamic
    Este mult mai gustos decat otetul clasic, joaca si rolul de dressing pentru salata si are o proprietate care il transforma in ingredientul ideal: arde grasimile.

    2. Fasolea
    Fasolele sunt pline de fibre si te ajuta la reglarea digestiei. In plus, contribuie la scaderea tensiunii arteriale si la scaderea nivelului de colesterol.

    3. Scortisoara
    Un ingredient versatil, care poate fi folosit in foarte multe mancaruri. In doze mici, reduce durerile de cap, stimuleaza memoria si regleaza nivelul de zahar din sange.

    4. Ceaiuri naturale
    Acestea rehidrateaza, intaresc imunitatea si au proprietati anti-cancer. In plus, au o multime de alte proprietati, in functie de sortiment.

    5. Nucile
    Sunt foarte sanatoase si le poti consuma fie crude, ca gustare, fie in retete. Sunt satioase si scad colesterolul, asa ca merita o sansa.

    6. Mierea
    Este utilizata atat in bucatarie, cat si in scopuri medicinale. Ca ingredient, nutritionistii iti recomanda sa o folosesti in locul zaharului.

    7. Germeni de grau
    Germenii de grau sunt foarte bogati in proteine, fibre, grasimi nesaturate, vitamine, fosfor, zinc, magneziu si acid pantotenic. Folositi in retete, acestia contribuie la scaderea nivelului de colesterol din sange si te umplu de energie.

    8. Usturoiul
    Da o aroma speciala mancarii, dar este si foarte sanatos. Te fereste de infectii si te ajuta sa-ti mentii imunitatea la cote inalte.

    9. Uleiul de cocos
    Da o savoarea speciala mancarii si te ajuta sa-ti mentii silueta.Acest ulei favorizeaza digestia, impiedica grasimile sa se depuna si reduce cantitatea de colesterol rau.

    10. Uleiul de masline Este un must-have pentru bucatarie
    Te ajuta sa dai o savoare aparte mancarurilor si un plus de sanatate.. Te ajuta sa dai o savoare aparte mancarurilor si un plus de sanatate.  

    ________________________________________

    Vaccinarea antigripală gratuită pentru gravide!


    Vaccinarea antigripală începe la sfârşitul acestei luni. Ministerul Sănătăţii va utiliza şi în acest sezon 1 milion doze de vaccin gripal  pentru imunizarea persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire în cadrul campaniei anuale gratuite, bugetul alocat fiind de 11 milioane de lei, potrivit comunicatului de presă publicat de minister. În cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii vor fi imunizate, cu prioritate, persoanele cu varsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, conform recomandărilor OMS şi ECDC. Ca în fiecare an, campania Ministerului Sănătăţii se va derula prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi. Noutatea acestei campanii este că femeile însărcinate se  pot  vaccina, tot gratuit, la cerere. Această veste a stârnit vervă printre medici şi specialişti. Pe de-o parte, Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă chiar vaccinarea antigripală a gravidelor pentru că sunt printre cele mai vulnerabile la îmbolnăvire, pe de altă parte, medicii ginecologi le sfătuiesc pe gravide să nu apeleze la acest vaccin întrucât sunt posibilităţi foarte mari ca el să fie dăunător pentru copil. Părerile viitoarelor mămici sunt de asemenea împărţite.vaccinare gratuita , imunizare , femei insarcinate 

    ________________________________________
    SOS, insolaţia îşi face apariţia! Iată câteva sfaturi utile pentru perioada care urmează!
    Deşi  suntem abia la începutul lunii mai şi vara nu şi-a intrat încă în drepturi, temperaturile foarte mari înregistrate în ultima perioadă şi razele puternice ale soarelui  ne afectează vizibil. Cel mai întâlnit fenomen în aceste condiţii este insolaţia. Deşi nu putem vorbi încă de caniculă, nu vă lăsaţi păcăliţi de adierile de vânt care par să reducă din căldură şi nu riscaţi expunându-vă prea mult la soare.

    Insolaţia se caracterizează printr-un disconfort care constă în:
    - gură uscată şi sete puternică;
    - oboseală şi somnolenţă;
    - ameţeală şi durere de cap;
    - vărsături, neînsoţite de greaţă;
    - tulburări de tensiune arterială şi ritm cardiac;
    - insomnie şi nervozitate;
    - aparitia unor bubiţe roşii pe piele, atunci când expunerea prelungită la soare este asociată cu transpiraţia abundentă;
    - febră şi chiar pierderea cunoştinţei;
    - tegumente reci sau palide;
    Pentru a evita confruntarea cu aceste probleme şi pentru a nu-ţi pune sănătatea în pericol, medicii specialişti recomandă :
    -evitarea expunerii îndelungate la soare între orele 11-16;
    -folosirea unor haine în culori deschise, din materiale cât mai uşoare;
    -consumul de lichide, fructe şi legume pentru a hidrata organismul;
    -duşuri la o temperatură moderată;
    -evitarea consumului de cafea, alcool şi băuturi carbogazoase;
    -utilizarea de pălării, şepci, eşarfe şi ochelari de soare;

    ________________________________________
    Târgoviştenii, aşteptaţi să doneze sânge
    Asociaţia React, în colaborare cu Centrul de Transfuzie Sanguină Dâmboviţa şi Inspectoratul de Jandarmi Judeţean organizează o nouă sesiune de donare de sânge,  joi, 3 mai 2012, la Centrul de Transfuzie Sanguină Dâmboviţa din Târgovişte.
    Pentru a putea deveni donator de sânge, o persoană trebuie să fie sănătoasa şi să îndeplinească urmatoarele condiţii:

    • să aibă vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani
    • greutate 50-100kg femeile şi 60-110kg bărbaţii
    • tensiune arterială sistolică între 11 şi 18mmH
    • trebuie să nu fi suferit în ultimele luni intervenţii chirurgicale
    • să nu aibă sau să nu fi avut următoarele boli:  hepatita (de orice tip), TBC, sifilis, malaria, epilepsie, bruceloza, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, miopie peste (-) 6 dioptrii
    • femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală
    În urma donării, sângele donatorului este împrospătat, imunitatea organismului creşte, riscul de paralizie şi de accident vascular se reduc cu aproximativ 30%. Mai multe informaţii despre donarea de sânge găsiţi pe www.pentruviata.com .

    Această sesiune de donare este organizată în cadrul programului „O şansă pentru viaţă”, cea mai amplă campanie naţională de donare de sânge, derulată de Asociaţia REACT şi Vodafone Romania. După primii doi ani de desfăşurare, „O şansă pentru viaţă” a reuşit să atragă peste 90.000 de persoane, care au donat mai mult de 40.000 de litri de sange, cu ajutorul cărora au fost salvate 120.000 de vieţi.

     _________________________________________
    Aspirina din nou în prim-plan! Armă împotriva cancerului!
    Pentru că scade cu 37% riscul de cancer, sunt medici care cer administrarea zilnică de aspirină.Beneficiile aspirinei sunt din nou în actualitate, de data asta cercetările arătând că previne cancerul.

    Ar trebui ca toţi să o luăm pentru a nu ne îmbolnăvi? Nu chiar. Există numeroase beneficii ale acestui medicament, însă riscurile nu sunt excluse.

    Studiul care redă speranţe


    O aspirină pe zi reduce riscul de cancer cu 37% şi împiedică răspândirea bolii, arată un studiu amplu efectuat de cercetătorii de la Universitatea Oxford, la care au participat 200.000 de persoane.
    Autorii cercetării sunt încrezători că protocoalele terapeutice vor recomanda o doză zilnică de aspirină bolnavilor de cancer. În aceste condiţii, ar trebui să fie recomandată într-o măsură mai mare aspirina? Celor care au în familie cazuri de cancer sau boli de inimă medicii cu si­guranţă ar putea să le-o indice.

    Cine nu ar trebui să ia pastila?


    În anumite boli însă, adăugarea unei aspirine este riscantă. "Nu se recomandă celor care au astm bronşic, pentru că poate declanşa crize de astm, dar nici celor care suferă de ulcer sau gastrite. De asemenea, nu e indicată celor care iau anti-inflamatoare cum ar fi diclofenac pentru că acestea cresc riscul de hemoragie digestivă", spune medicul internist Aurelia Constantin, de la Cabinetul "Christian Sante" din Bucureşti.

    sursa: evz.ro

    _________________________________________

    Venirea primăverii aduce cu sine pe lângă zilele însorite şi sărbătorile specifice şi nelipsita astenie. Schimbările bruşte de temepratură, luminozitatea crescută, deficitul de vitamine după iarna grea determină apariţia  unor reacţii neplăcute în corpul nostru. Conform studiilor 1 din 10 persoane suferă de astenie. Primele simptome sunt: oboseala şi somnolenţa, lipsa de energie, lipsa tonusului şi scăderea formei fizice, scăderea sau creşterea poftei de mâncare, cefalee şi palpitaţii, disconfort. Pe lângă acestea mai apar şi alte manifestări ce ţin mai mult de psihic: sentimentul de vinovăţie, nevoia de a plânge, buimăceala, anxietatea şi  iritabilitatea.
    Pentru a combate astenia de primăvară dar şi pentru a-ţi pregăti organismul pentru perioada ce urmează, medicii recomandă adoptarea unui regim de viaţă sănătos.Iată câteva sfaturi:
    -Consumă fructe şi legume! Foarte bogate în vitamine, acestea ajută la întărirea şi în acelaşi timp detoxifierea organismului.
    -Fă mişcare în aer liber! Mişcarea este esenţială în această perioadă. O plimbare în parc, mersul cu rolele sau bicicleta sunt câteva dintre posibilităţile pe care le ai la dispoziţie pentru a-ţi ajuta corpul.
    -Odihneşte-te! Un corp odihnit şi relaxat va lupta mult mai bine cu astenia şi ai şanse mai mari să scapi de nedoritele stări depresive.
    -Bea cât mai multe lichide! Ceaiurile, limonada, sucurile naturale preparate acasă  sunt indicate în această perioadă.

    _________________________________________________
    Amenzi de milioane pentru proprietarii saloanelor de înfrumusețare care se joacă cu sănătatea dâmbovițenilor
      Inspectorii Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Dâmbovița au aplicat luna aceasta amenzi în valoare de 5000 de lei proprietarilor de saloanele de înfrumusețare și tatuaje pentru nerespectarea prevederilor legale.  Din 17 operatori economici verificați, 13 au prezentat abateri precum lipsa listei cu tarifele aferente serviciilor prestate, nerespectarea normelor tehnice privind curățarea, dezinfectarea și sterilizarea echipamentelor și a instrumentelor de lucru și nerespectarea instrucțiunilor privind conservarea, depozitarea și utilizarea produselor cosmetice. Au fost aplicate 5 amenzi în valoare de 5000 de lei și 4 avertismente.



    _________________________________________________
     Vitaminele uleioase, răsfăţ pentru pielea ta
    Cine spune că trebuie să arunci banii pe creme scumpe ca să ai o piele frumoasă?! Vitaminele uleioase pe care le găseşti în farmacii la preţuri accesibile sunt ingredientul de care ai nevoie pentru un ten de invidiat.
    Vitaminele A şi E sunt ­două dintre substanţele necesare pentru sănătatea şi frumuseţea pielii, a părului şi a unghiilor.
    De aceea, ele sunt nelipsite din lista de ingrediente a multor produse cosmetice şi de îngrijire.
    Un truc simplu prin care poţi beneficia de ele este să le adaugi în măştile şi în cremele pe care le foloseşti zilnic.
    Iată ce minuni mai pot face aceste vitamine pentru frumuseţea ta!                                        
    Hidratează în profunzime
    Dacă vrei o piele de invidiat, hidratarea este o etapă pe ­care nu trebuie să o omiţi. Seara, după ce te-ai demachiat şi te-ai clătit cu apă călduţă, unge-te pe faţă şi pe gât cu uleiul dintr-o capsulă de vitamina E uleioasă pe care ai ţinut-o în apă caldă trei minute.
    Lasă să acţio­neze acest ulei peste noapte, astfel îţi va hidrata în profunzime pielea. Dacă ai tenul gras, nu folosi această „reţetă” mai mult de două ori pe săptămână, pentru a nu încărca excesiv porii.
    Medicul dermatolog Adina Dobriţoiu atrage atenţia că vitamina E uleioasă poate agrava acneea la persoanele predispuse, utilizarea sa fiind indicată în cazul pielii uscate.
    Aşa «ştergi» ridurile!
    Retinolul (forma activă a vitaminei A) stimulează producţia de colagen şi de elastină (constituenţi naturali ai pielii) şi accelerează reînnoirea celulelor cutanate.
    „Aplicarea topică a vitaminei A poate fi folosită în acnee, în tratamentul ridurilor sau ca emolient pentru pielea uscată”, spune medicul Adina Dobriţoiu.
    O bună mască antirid obţii amestecând un gălbenuş cu o linguriţă de iaurt şi cu 5 picături de vitamina A. Ţii masca pe faţă şi pe gât 20 de minute, după care clăteşti.
    Soluţie naturală antivergeturi
    Dacă ai aflat pe propria piele ce înseamnă vergeturile, ­este bine să ştii că le poţi trata cu creme pe care le poţi prepara uşor în casă. ­
    Dacă eşti însărcinată, poţi preveni formarea vergeturilor masându-ţi blând abdomenul cu conţinutul unei capsule de vitamina E uleioasă.
    Îţi mai poţi prepara acasă o loţiune antivergeturi din 4 linguri de ulei de măsline, o capsulă de vitamina E uleioasă, 4 linguri de gel de aloe vera şi o fiolă de elastină (le găseşti în magazinele cu produse naturiste).
    Amesteci ingredientele, iar cu pasta obţinută masezi zonele afectate de vergeturi.
    Remediu de folos dacă-ţi cade părul
    Dacă eşti îngrijorată de ghemotocul de păr pe care îl scoţi zilnic din perie sau din pieptene şi nu ştii ce să mai încerci, iată o reţetă care chiar dă rezultate.
    Ai nevoie de un gălbenuş, de o linguriţă de ulei de ricin, o linguriţă de ulei de măsline, 5 picături de vitamina A uleioasă şi de o linguriţă de tinctură de brusture.
    Toate ingredientele se amestecă bine, iar loţiunea obţinută se aplică la rădăcina părului.
    Se acoperă cu un prosop şi se ţine 30 de minute, după care se spală cu şamponul obişnuit.
    Masca trebuie să fie aplicată de două ori pe săptămână, timp de trei luni.
    Ponturi «uleioase» de frumuseţe
    Dacă ai tenul uscat, fă-ţi un demachiant din 10 ml de ulei de migdale amestecat cu 10 picături de vitamina A uleioasă.
    Vrei gene lungi? Unge-le cu conţinutul unei capsule de vitamina E uleioasă.
    Buzele tale nu se vor mai crăpa dacă le masezi cu câteva picături de vitamina A uleioasă.

    ______________________________________________________
    Acţiunea tinerilor democrat-liberali dâmboviţeni se raliază unei acţiuni desfăşurate la nivel naţional în toate municipiile reşedinţă de judeţ. Tinerii vor să-şi ajute semenii donând sânge. Campania OT PDL se desfăşoară sub sloganul “donează sânge, salvează viaţă”! “Acţiune noastră se doreşte un semnal pentru întreaga populaţie şi o încercare de sensibilizare a  opiniei publice legată de importanţa donării de sânge” a precizat George Rusescu, vicepreşedintele Biroului Permanent Naţional al OTPDL  Deş, sâmbăta nu este zi lucrătoare, Centrul de Transfuzii a mobilizat întreg personalul pentru ca activitatea de teriere, dar şi de recoltare, să se desfăşoare în condiţii optime.
    Acţiunea tinerilor este susţinută şi pe reţelele de socializare, în încercarea de a  convinge cât mai mulţi potenţiali donatori.

    ______________________________________________________
    Compusii din afine au un efect foarte puternic asupra oaselor, facandu-le mai tari, mai sanatoase si mai rezistente, dupa cum reiese dintr-un studiu efectuat pe soareci de laborator.
    Ji-Rai Chen, cercetator pe probleme legate de scheletul uman, in cadrul Universitatii din Arkansas, si colegii sai au vrut sa afle in ce masura hrana din timpul copilariei afecteaza cresterea osoasa a viitorului adult si daca se poate declansa osteoporoza in lipsa unor alimente.
    Potrivit ScienceDaily, in cazul cobailor mici, polifenolii gasiti in afine si alte fructe si legume rosii sau mov ajuta la cresterea rezistentei osoase. Specialistii se gandesc acum sa foloseasca fructele in tratamente care sa previna distrugerea oaselor.
    Investigatia a aratat ca animalele care au fost hranite cu afine in proportie de 10% din mancarea totala aveau oase mult mai sanatoase decat celelalte.
    Culturile de laborator au aratat formarea osteoblastelor, adica a unor structuri osoase tinere, la cobaii ce au beneficiat de aceasta hrana. Acestia aveau mai mult acid fenolic, derivat din polifenoli. In acest fel, oasele isi mentineau pentru mai mult timp sanatatea.
    Chen spune ca acizii fenolici pot activa doua gene, TCF si LEF, dar si o proteina numita beta-catenina, toate avand un rol in aparitia osteoblastelor.
    , , afine oase sanatoase,http://dambovitamea.blogspot.com/p/sanatate.html,

     _________________________________________________________
    Pe masura ce anii trec, corpul fiecaruia isi perde din vivacitate si incepe sa oboseasca. Cum nu s-a gasit inca o fantana a tineretii, poti apela la cateva trucuri simple, dar care te ajuta sa ramai in forma maxima pentru cat mai mult timp.
    Avocado
    Avocado este un fruct extrem de sanatos, bogat in grasimi mononesaturate, care reduc nivelul colesterolului si previn blocarea arterelor. Este bogat in vitamina E, un antioxidant ce mentine pielea hidratata si moale. Poti adauga acest fruct la orice salata.
    Fructe de padure
    Fructele de padure abunda in antioxidanti care ajuta corpul sa se apere de actiunea radicalilor liberi, acestia putand cauza probleme serioase celulelor. Contin si vitamina C, care ajuta sistemul imunitar. Sunt bune in orice moment al zilei, avand un gust delicios.
    Citricele
    Citricele sunt foarte bogate in fibre, dar mai ales in vitamine, printre care se regaseste si cel mai puernic antioxidant al organismului nostru: vitamina C. Aceasta reface structurile tisulare si intervine in toate structurile ce au la baza colagenul, un important element al tesuturilor conjunctive. Astfel, pe langa functia de detoxifiere, vitamina C imbunatateste considerabil metabolismul, functia sistemului imunitar si intervine in intarzierea proceselor de imbatranire. Desigur, si celelalte vitamine continute de citrice sunt deosebit de utile organismului, fiind continute intr-o combinatie foarte sanatoasa.
    Nucile
    Nucile sunt cunoscute ca avand multe vitamine si intarind functiile organismului. Nucile sunt afrodizice si sporesc fertilitatea mai ales la barbati. Consumul nucilor imbunatateste calitatile spermei. Nucile reprezinta totodata un furnizor important de proteine, grasimi, vitamine (A, B1, B2, B3, B5, B6, C numeroase minerale (fosfor, calciu, magneziu, potasiu, sulf, fier) si fibre. Deasemenea nucile sunt utile si pentru femei, mai ales pentru cele care sufera de sindromul ovarului polichistic.Studiile de specialitate au scos la iveala ca persoanele care consuma saptamanal nuci isi lungesc durata de viata cu aproximativ 2 ani si jumatate.  Alimente, alimente anti imbatranire, alimente care previn imbatranirea, alimente tinerete,
    ____________________________________________________________   
    Ceaiul verde conferă foarte multe beneficii, fiind considerat în momentul de faţă un “superaliment”. Foarte multe rapoarte ştiinţifice arată că ceaiul verde are nişte proprietăţi incredibile, care ajută la prevenirea şi vindecarea a unei mari game de afecţiuni.
    1. Ceaiul verde poate ajuta la stoparea creşterii şi răspândirii celulelor care cauzează cancerul. Cercetările ştiinţifice sugerează faptul că rată foarte scăzută a cancerului din Japonia se datorează în mare parte consumului de ceai pe scară largă din această ţară.
    2. Ceaiul poate fi un mare ajutor în curele de slăbire, acesta neavând calorii (dacă este consumat fără lapte, evident). Atunci când se combină cu o dietă sănătoasă şi exerciţii fizice, ceaiul verde poate să fie un ajutor deosebit în lupta cu kilogramele.
    3. Ceaiul poate să prevină diabetul. Pentru ceai care au deja diabet, poate să le reducă riscul de a face cataractă.
    4. Ceaiul este foarte eficient la subţierea sângelui, la fel de eficient ca şi aspirină. Aceasta înseamnă că este o bună alternativă la anumite medicamente care au rolul de a subţia sângele.
    5. Antioxidanţii din ceai pot preveni artrită. Antioxidanţii din ceai blochează enzimele care atacă şi distrug oasele. Pentru ceai care au deja artrită, consumul de ceai verde îi ajută să reducă efectele acesteia, reducând de asemenea şi durerea.
    6. Ceaiul este cunoscut pentru efecte sale anti îmbătrânire. Japonezii au cea mai mare speranţă de viaţă din întreaga lume, fapt care se atribuie în parte consumului regulat de ceai. De semenea, ceaiul verde este folosit ca şi componentă în foarte multe produse cosmetice cu efect anti îmbătrânire.
    7. Creşterea bacteriile dăunătoare din organism este încetinită de către ceaiul verde. Acest ajută de fapt la creşterea bacteriilor benefice din organism.
    8. Consumul de ceai verde ajută la scăderea nivelului de colesterol.
    9. Consumul a 4 căni de ceai pe zi ajuta la stoparea cariilor dentare, deoarece acesta conţine fluor.
    10. Ceaiul are mult mai puţină cafeină decât cafeaua, ceea ce înseamnă că poate fi consumată de-a lungul întregii zile, fără a experimenta efectele excesului de cofeină.
    Stiaţi că nu există diferente intre ceaiul verde si cel negru in afară de culoare?
    Amandouă ceaiurile provin din planta camellia Sinensis. Diferenţa este data de timpul necesar frunzelor pentru oxidare; ceaiul verde nu este oxidat deloc, in timp ce cel negru este supus la oxidare completă. Ceaiurile maronii sunt semi-oxidate.
    Pentru a beneficia de toate aceste lucruri este foarte important că ceaiul verde să fie preparat corect. De exemplu, un timp de infuzie prea mare poate să distrugă aroma ceaiului.

    _____________________________________________________________
    O zi fără râs este o zi pierdută”, se spune … şi acest lucru este în mod clar cazul de inima. Râsete implică funcţiei musculare diverse, respirator, nervos si psihic. Este foarte benefic pentru sanatatea noastra.
    Hohote de râs ajută să lucreze muschii abdominali, stimuleaza vezica biliara si va avea un rol preventiv in bolile cardiovasculare. Într-adevăr, atunci când râzi, rata de inima ta accelereaza de uşor pentru a încetini, atunci, care are efect dilatarea arterelor şi cauza o scadere a tensiunii arteriale.
    Rasul este, de asemenea, un remediu puternic impotriva stresului, care are un efect negativ în sistemele digestive si cardiovasculare.
    În cele din urmă, stiu ca rasul elibereaza endorfine în creier, sau ca substante care permit morfina pentru a acţiona împotriva tensiunea durere, anxietate, depresie şi nervos.
    Pe scurt, se recomandă să râdă de cel puţin cinci minute pe zi … pentru terapie!

    _________________________________________________________________
    Cum putem trata un furunc acasa !
    Furunculul este o colectie de puroi acumulat sub piele. Este foarte dureros, umflat, pielea din jurul lui este de un rosu aprins si are temparatura ridicata.
    De regula, furunculul se datoreaza infectarii complexului pilosebaceu, implicand atat un fir de par, cat si glandele sebacee asociate lui. Persoanele care fac furuncule cel mai des sunt cele cu imunitatea slaba, care nu reprezinta decat o poarta deschisa pentru infectii, dar si cele care sufera de SIDA, diabet sau cancer.
    Furunculele apar in zonele piloase supuse unui stress mecanic ridicat: fata, gat, axile, pe partea interioara a coapselor, pe abdomen, pe fese. De furuncul se poate scapa si acasa, fara a merge la doctor, respectand insa, o igiena foarte riguroasa.
    Iata cateva metode la care poti sa apelezi daca te hotarasti sa-ti tratezi furunculul acasa:
    - pune, pe zona afectata, comprese cu apa calda sau ceai de galbenele mai concentrate, de trei, patru ori pe zi si tine-le, de fiecare data, macar o jumatate de ora;
    - curata o ceapa, taie-o in doua si incalzeste o jumatate in cuptor sau deasupra la flacara aragazului. Aplic-o pe umflatura cat de calda o suporti;
    - daca ai ceara curata, pura de la stupar, incalzeste-o pana incepe sa se inmoaie si aplic-o pe zona inrosita;
    - razuieste un cartof prin razatoarea mare, stropeste-l cu putin otet cald si aplica-l pe umflatura;
    - unge locul afectat cat de des poti cu otet de mere; vei simti indata cum scade temperatura si durerea va deveni mult mai suportabila, disparand cu totul in momentul in care furunculul sparge de la sine.
    Nu te scarpina si nu intepa umflatura. Compresele calde si umede, indiferent la care din metodele de deasupra apelezi, aduna puroiul si furunculul se va sparge de la sine in timp destul de scurt. Sa ai la indemana ceai de galbenele cu care sa faci spalaturi locale dupa ce ai curatat bine zona de puroi.
    Dezinfecteaza locul cu otet de mere si miere de albine sau bitter suedez. Sigur ca ustura, dar grabeste vindecarea si nu raman cicatrici. Spala locul de cel putin doua ori pe zi cu apa si sapun antibacterian.
    Comprese calde se mai pun doua, trei zile dupa ce furunculul s-a spart. Peste zi, rana ramasa se poate acoperi cu un bandaj care trebuie schimbat zilnic de doua, trei ori.
    Tratamentul de specialitate este unul chirurgical si se face numai in spital de catre medicul specialist.
    ____________________________________________________________________
    Numărul cazurilor de copii diagnosticaţi cu obezitate creşte anual. Fenomenul a luat amploare mai ales în ultimii ani pe fondul consumului exagerat de fast-food, dulciuri sau mâncare tradiţională.Medicii spun că nu dereglările hormonale sunt de vină ci atitudinea părinţilor şi bunicilor, care pornind de la vechiul mit “gras şi frumos”  îi recompensează deseori pe cei mici cu mâncare. La aceasta se adaugă sedentarismul, tolerarea comportamentului neadecvat la masă: în picioare, la repezeală, fără a respecta regulile de igienă, în faţa calculatorului sau urmărind emisiuni la televizor.
    Obezitatea este definită ca o stare de creştere anormală de grăsime la nivelul ţesuturilor adipoase. Pe lângă creşterea în greutate, pot apărea probleme cu articulatiile si probleme osoase , o dereglare denumită hipertensiune craniană benignă(cu dureri de cap şi tulburări de vedere), boli ale vezicii biliare, tensiune arterială crescută, niveluri înalte ale grăsimilor în sânge şi diabet. Există, de asemenea şi importante efecte psihologice care duc la o slabă încredere în sine.Conform rapoartelor OMS România este pe locul trei în Europa în privinţa obezităţii la copii.Pentru a evita apariţia acestei boli, medicii de specialitate recomandă evitarea preparatelor cu un conţinut ridicat de calorii, a consumului de dulciuri în exces, stabilirea unui program de masă, dar şi a unui program de exerciţii fizice şi practicarea sporturilor.
    În Târgovişte, în acest an, Directia de Sanatate Publica Dâmbovita, Inspectoratul Scolar Judetean Dâmbovita si Primaria Municipiului Târgoviste, prin Directia de Asistenta Sociala, au încheiat Acordul de Parteneriat "Nutritie sanatoasa pentru un stil de viata mai bun, în scopul preventiei primare si secundare pentru copiii si adolescentii din Târgoviste si de încurajare a unui stil de viata sanatos prin alimentatie sanatoasa si activitate fizica". Scopul proiectului îl reprezinta adoptarea, de catre elevi, a unui comportament sanatos. Numarul total al beneficiarilor acestui proiect este de 27.000.
    _____________________________________________________________
    Deoarece unghiile cresc, în medie, aproximativ un centimetru și jumătate într-un an, potrivit Learning Info, e bine să ţii cont de câţiva factori pentru a grăbi creşterea lor.
    Dieta. Creșterea unghiilor variază și în funcție de starea nutrițională a persoanei. Dietele extreme, în special cele scăzute în proteine pot încetini creșterea unghiilor. Ai grijă să ai o dietă echilibrată pentru a oferi vitaminele și mineralele necesare creșterii unghiilor. Dacă eşti dreptaci, unghiile de la mâna dreaptă vor crește mai repede și invers. Unghiile de la degetele mai lungi vor crește mai repede. De asemenea, vârsta și perioada anului au un rol important în creșterea unghiilor. Acestea cresc mai repede vara și la persoanele sub 30 de ani.
    Starea generală de sănătate. Există foarte multe boli ce pot încetini creșterea unghiilor sau să le facă mai fragile. Printre aceste boli se numără cele renale, cele tiroidiene și cancerul. Dacă crezi că unghiile tale nu cresc cum ar trebui, mergi la medic. De asemenea, pentru o creștere mai rapidă a unghiilor trebuie să vă foloseşti mâinile cât mai mult. Circulația sângelui din mâini are un rol important în creșterea unghiilor.
    Tratamente cu zeamă de lămâie şi drojdie de bere. Pentru creșterea unghiilor, pentru a recâștiga frumusețea lor, dar şi pentru a stimula întărirea, trebuie aplicate tratamente de cel mult trei ori pe zi timp de două săptămâni. Zeama de lămâie, fără alte ingrediente: aplică cu ajutorul unei pensule zeamă de lămâie pe unghii ca și cum v-aţi da cu lac (nu trebuie să speli unghiile pentru următoarea jumătate de oră). Şi, uleiul de parafină e bine cunoscut pentru proprietățile sale de creștere a unghiilor. De asemenea, pregăteşte un bol în care se află ulei de măsline călduț (nu fierbinte), unghiile trebuie ținute constant timp de zece minute. Drojdia de bere, este și ea un mic miracol ce oferă strălucire și întărește unghiile. Înmoaie puţină drojdie de bere în apa în care ai fiert tărâţe de grâu. Pasta obţinută se aplică pe unghii şi se lasă 30 de minute. Pentru obţinerea efectelor dorite, tratamentul se repetă timp de 7-8 zile.   crească unghiile mai repede, Crestere rapida, unghii 
    _____________________________________________________________
    Portocalul, originar din Asia, zona Chinei si Indiei, a fost adus in Europa de arabi, pe drumul matasii. Portocala era candva fructul extrem de cautat la curtile monarhilor europeni, olandezii numindu-l “marul chinezesc”. De aici, din Europa, a ajuns in America, continent care astazi a devenit cel mai mare producator de portocale.
    In Europa, portocalul este cultivat in zonele foarte insorite ale continentului, precum Grecia, sudul Italiei si al Spaniei, si fructele sale sunt cautate pe timpul iernii pentru vitaminele pe care le contin si puterea lor de a lupta cu racelile de sezon.
    Pentru compozitia lor bogata, portocalele nu ar trebui sa lipseasca din meniul zilnic, mai ales ca sunt mai ieftine decat merele. Vitamina C, care reprezinta 75% din totalul de vitamine pe care le contine, combate raceala, gripa, guturaiul. Portocala mai contine calciu, fier, fosfor, potasiu, vitamina B6, acidul folic, acidul pantotenic, vitaminele B1, B2 si B3. Fructul contine zaharuri in proportie de 10%, iar fibrele alimentare din compozitie ajuta organismul sa digere mai bine alimentele.
    Portocala este un bun remineralizant si revitalizant al organismului, recomandat tuturor categoriilor de varsta. Daca vrei ca toata ziua sa fii vioi, cu spor in activitatea pe care o desfasori si bine dispus, atunci dimineata bea un pahar de suc proaspat de portocale, simplu sau in amestec cu un grepfrut roz si o jumatate de lamaie, preparat in casa, cu un storcator manual. Dupa preferinta, poti adauga si o lingurita de miere, desi nu este necesar, portocala avand propria dulceata in compozitie.
    De ce e bun sucul de portocale
    Sucul de portocale se recomanda atat persoanelor sanatoase, cat si celor suferinde, mai ales hepaticilor, persoanelor cu sangele mai gros, cu tromboza, cu colesterolul crescut, celor care sufera de constipatie, impotriva durerilor de cap si a migrenelor. In caz de oboseala, sucul de portocale are efect energizant pe termen lung, asa ca persoanele care depun efort fizic sau intelectul intens nu mai au nevoie de alte stimulente, cum ar fi cafeaua sau bauturile energizante.
    Sucul de portocale se recomanda si celor mici deoarece, fiind foarte bogat in vitamine si minerale, ajuta la cresterea normala a copilului. Pentru ca este foarte bine asimilat de organism, sucul de portocale ajuta la digestie, motiv pentru care ar trebui sa fie consumat zilnic de persoanele care sufera de constipatie.
    Infuzia din flori si frunze de portocal se recomanda persoanelor care sufera de insomnie, aceasta actionand ca un sedativ.
    Cojile de portocale nu se arunca. Este pacat. Impreuna cu coji de la alte fructe, petale de flori si crengute de brad, cojile de portocale, puse pe noptiera din camera in care dormi, parfumeaza aerul, creand o atmosfera calma, linistita si relaxanta.
    coji de portocale, , , , , suc de portocale 
    _________________________________________________________ 
    Chiar daca este numai o raceala usoara, bolnavului i se recomanda, pentru refacere rapida, repaus la pat timp de doua, trei zile pentru odihna si mult somn si asta ca sa se evite complicatiile care, uneori, pot fi mai rele decat raceala.
    Raceala nu este cauzata atat de frig, asa cum cred foarte multi, cat de lipsa rezistentei organismului la variatiile de temperatura. Simptomele racelii, foarte frecventa in anotimpul rece, sunt usor de recunoscut si cam aceleasi la toti cei care o fac: stranut, tuse, dureri de cap, respiratie grea, secretii nazale abundente, dureri in gat, nas infundat.
    Este insa, extrem de chinuitor sa nu poti dormi atunci cand nasul infundat nu te lasa si, mai ales noaptea, te trezesti foarte des pentru ca nu poti sa respiri.
    Picaturile pentru nas infundat de la farmacie nu numai ca sunt scumpe dar dau dependenta, ceea ce nu e de dorit nimanui, si au reactii adverse. Din dragoste, respect si grija de tine, prepara-ti picaturile pentru nas in casa.
    Peste doua lingurite de galbenele toarna o suta de mililitri de apa fierbinte, acopera vasul si lasa-l 10, 15 minute la infuzat. Strecoara ceaiul si, cand este cald, la temparatura corpului, amesteca trei lingurite de ceai cu o lingurita de zeama de lamaie si ai portia de picaturi pentru o zi.
    Puneti cateva picaturi din acest amestec in fiecare nara de cinci, sase ori pe zi sau de cate ori este nevoie. Daca nasul este iritat pe interior sau te doare in gat, o sa te suture putin dar face bine. In restul ceaiului ramas, adauga un varf de lingurita de bicarbonat alimentar si fa gargara, ceaiul de galbenele fiind un dezinfectant strasnic.
    Un alt remediu pentru desfundarea nasului este malaiul. Pune pe ochiul aragazului tabla pe care coci, vara, ardeii si las-o sa se infierbante bine, apoi presara putin malai si stai cu capul aplecat sa inhalezi mirosul emanat. Asa isi tratau bunicile noastre nepotii in caz de nas infundat.
    Datorita substantelor din compozitia sa, ceapa este, de asemenea, un leac minunat cu care se poate desfunda nasul. Zdrobeste o ceapa de coltul mesei si respira, tinand-o la nas. Pentru efect sigur dar si somn neintors, pune apoi, ceapa pe o farfurie si las-o langa perna pe care dormi. Mirosul e cam neplacut dar efectul este garantat. Hreanul si usturoiul au acelasi efect ca si ceapa atunci cand respiri cu greutate si nasul infundat nu te lasa sa dormi.
    Inhalatii contra durerilor de cap si gat
    Cu plante puternic aromate, busuioc, cimbru, menta, in amestec, parti egale, sau numai cate una, se pot face inhalatii impotriva nasului infundat, a durerilor de cap si in gat.
    Pune la fiert un litru de apa si, cand apa clocoteste, adauga doua linguri de planta. Acopera vasul, lasa la infuzat cateva minute si apoi, cu capul acoperit cu un prosop mare ori un cearsaf, stai aplecat si respira prin aburii emenati de ceai. Ar fi de dorit ca pe parcursul celor 10, 15 minute cat trebuie sa dureze procedura, vasul sa stea pe o sursa de caldura, eventual, un resou.
    Cine are in casa macar o piatra de rau n-ar trebui sa sufere niciodata de nas infundat ori dureri de cap. Pune piatra in cuptor si las-o acolo sa se infierbante bine. Scoate-o si pune-o intr-un vas metallic. Acopera-ti capul ca la inhalatii, cu un prosop mare sau un cearsaf si stropeste piatra, din cand in cand, cu cativa stropi de apa. Aburii emanati te vor ajuta sa respiri mai bine si sa ai un somn linistit, necesar cand esti racit, ca sa te refaci repede.
    , inhalatii plante aromate, , ,
    ________________________________________________________ 
    Traiesti intr-o lume in care memoria este incarcata de fel de fel de evenimente, informatii, atentia este solicitata din toate partile si uneori simti ca nu mai faci fata. Tinand cont de acesti factori, trebuie sa faci tot ce iti sta in putere pentru a beneficia de tot ajutorul pe care il poti gasi.
    Vitaminele sunt esentiale pentru creier, memorie si puterea de concentrare. Conform LiveStrong, unele elemente nu trebuie sa-ti lipseasca sub nicio forma din organism.
    B6, B9 si B12
    Una dintre elementele absolut esentiale este reprezentata de familia B-urilor. Acest grup iti imbunatateste sistemul imunitar, te scapa de momentele in care te simti vlaguit de puteri si previne pierderile de memorie datorita aminoacizilor continuti, ce iti sustin celulele nervoase.
    Aceste vitamine cresc si numarul celulelor rosii din sange, ceea ce imbunatateste abilitatile cognitive. Multi adulti nu primesc destule vitamine. Pentru a te asigura ca ai parte de vitaminele B6, B9 si b12, consuma carne de pui, de peste, tofu, cartofi si alte fructe in afara de citrice. Si ouale sunt indicate, la fel ca cerealele integrale, sparanghelul, spanacul si broccoli.
    Vitamina C
    Vitamina C este esentiala pentru intarirea sistemului imunitar si reconstruirea tesutului cognitiv, ajutand la regenerarea nervilor si a neurotransmitatorilor. Aceasta vitamina este si un antioxidant puternic, asa ca protejeaza creierul de radicalii liberi. Se gaseste in citrice, cartofi, broccoli, piper, spanac, capsuni, rosii si varza.
    Vitamina E si beta-carotenul
    Aceste doua vitamine protejeaza extrem de mult celulele creierului, prevenind boala Alzheimer. Beta-carotenul, un element al vitaminei A, este intalnit in cartofi, morcovi, dovleci, spanac si mango, iar vitamina E se gaseste in uleiul vegetal, legume cu frunze verzi, cereale integrale si nuci.
    alimente vitamine, creier surse vitamine concentrare, vitamine alimente, vitamine memorie, vitamine memorie buna 
    ___________________________________________________________  
    Ceaiul de pelin era folosit în trecut pentru a elimina paraziţii intestinali. În afara acestor efecte, ceaiul şi tinctura de pelin se recomandă şi în probleme ale ficatului şi ale vezicii biliare, indigestie sau pierderea apetitului.
    Deşi are un gust extrem de amar, insuportabil pentru anumite persoane, ceaiul de pelin are proprietatea de a trata multe afecţiuni, atât interne cât şi externe. Este una dintre cele mai puternice plante folosite în fitoterapie, iar efectele sale sunt foarte intense şi complexe. În cantităţi potrivite, pelinul poate trata afecţiuni care în mod normal se tratează foarte greu, cu multe medicamente. În cantităţi mici pelinul stimulează pofta de mâncare şi are efect tonic asupra stomacului. De asemenea, are efecte de liniştire şi depurant al sângelui. Tinctura de pelin se recomandă intern în cazuri de balonare, tulburări dese ale vezicii biliare, insuficienţă gastrică, atonie intestinală, gastrită, dureri de stomac, tulburări hepatice, balonare, menstruaţie neregulată, febră, pierderea apetitului.
    Extern, se aplică pe rănile care se vindecă greu, ulcere, pete pe piele şi muşcături de insecte. Pelinul combate febra şi infecţiile.
    Pentru calităţile sale antiseptice, poate fi folosit cu rezultate foarte bune în tratarea rănilor purulente. Se fierbe pelinul şi se spală de trei ori pe zi rana purulentă.
    Preparat sub formă de ceai, ajută în majoritatea bolilor specifice femeilor, cu excepţia celor gravide şi a celor care alăptează.
    Se foloseşte infuzia din două linguri de pelin într-un litru de apă, la care se adaugă o linguriţă de bicarbonat şi spală zona intimă cu această soluţie, seară de seară, timp de 14 zile consecutiv. Tratamentul poate fi făcut în paralel cu cel recomandat de medicul ginecolog. De asemenea, se pot face spălături vaginale cu ceai de pelin pentru a reface flora şi pentru a reduce secreţiile anormale, mâncărimile şi usturimile.
    Călugării din Evul Mediu puneau pelin în cerneala cu care scriau pentru ca şoarecii să nu roadă înscrisurile. În Germania şi Austria se prepara lichiorul de pelin, care ulterior a fost interzis din cauza efectului de obişnuinţă, iar vinurile amărui din Italia, ce conţin substanţe amare în cantităţi mici, au efect benefic asupra poftei de mâncare.
    Mod de folosire
    Ceai (infuzie)
    O linguriţă cu vârf de pelin la o cană (250 ml) de apă clocotităse lasă o jumătăte de minut, se strecoară, se beau zilnic cel mult trei căni de ceai. Se recomandă gargara cu infuzie din frunze de pelin pentru înlăturarea mirosului neplăcut al gurii.
    Tinctură
    Într-un pahar (100ml)cu alcool rafinat concentrat (70 de grade) se pun patru linguri de pelin. Se lasă 7 zile, apoi se folosesc la nevoie de trei ori câte 8-10 picături zilnic.
    Pulbere
    Un vârf de cuţit cu pulbere de pelin se foloseşte pentru tratamentul bolilor de ficat.
    Băi
    Un pumn de pelin la 2 litri de apă clocotită. Se lasă 10 minute apoi se face baie în zonele cu răni purulente.
    Uleiul volatil
    Uleiul volatil din pelin îmbunătăţeşte activitatea cardiacă şi stimulează sistemul nervos central.
    Contraindicaţii
    Pelinul nu se adminstrează gravidelor sub nicio formă, deoarece poate provoca avort spontan. Nici mamele care alăptează nu trebuie să consume pelin, deoarece poate dăuna grav bebeluşului.
    Pelinul este contraindicat persoanelor care suferă de afecţiuni ale sistemului nervos, bolnavilor foarte slăbiţi şi celor care suferă de infecţii intestinale acute.
    Atenţie!
    Abuzul de pelin determină tulburări psihice, pierderea memoriei, greaţă şi tremurături. Tratamentele pe bază de pelin nu se ţin mai mult de două săptămâni.
    , pelin, , ,