Social

________________________________________________________________
Ce mănâncă dâmboviţenii de post?

Postul Crăciunului a început pe data de 14 noiembrie şi se va  termina pe 25 decembrie, în ziua de Crăciun şi este al doilea post ca importanţă după cel al Paştelui fiind mai puţin aspru.
Cei care ţin postul Crăciunului au dezlegare la peşte în toate sâmbetele şi duminicile, dar şi de sărbătorile mari, respectiv 21 noiembrie – Intrarea Maicii Domnului în Biserică, 30 noiembrie – ziua Sfântului Apostol Andrei, 6 decembrie – ziua Sfântului Nicolae, de Sfântul Nicolae, 13 decembrie, de Sfântul Ierarh Dosoftei şi 18 decembrie, de sărbătoarea Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul. În ziua de Ajun se ţine post negru şi se mănâncă tocmai seara grâu fiert îndulcit cu miere, poame, covrig sau turte din făină. De Crăciun se mănâncă de dulce.
În această perioadă, o parte dintre dâmboviţeni au renunţat la carne, ouă, lapte, alţii le-au înlocuit cu cele pe bază de soia. În meniul acestora regăsim ghiveciul de legume, mâncarea de ciuperci şi de fasole, salatele de crudităţi şi chiftelele de cartofi. De asemenea unii au luat cu asalt tarabele de fructe din piaţă în speranţa că îşi vor putea păcăli apetitul. Alte alimente consumate de români în post sunt: pateul vegetal, halvaua, orezul şi nucile, dar şi varza, spanacul, urzicile şi ardeii umpluţi cu orez.
 postul Craciunului , mancare , vegetalefructe,mancare de post 
 _______________________________________________________________
Oferta saraca la AjofmDambovita !
Şomerii dâmboviţeni cu facultate  nu au noroc nici luna aceasta. AJOFM Dâmboviţa a publicat lista locurilor de muncă vacante la data de 31.10.2012, iar cele mai multe oferte vizează persoanele fără studii superioare. Din totalul de 31 de locuri de muncă, peste 20 sunt pentru muncitorii necalificaţi în industria textilă şi confecţii, persoanele care au absolvit şcoala generală şi pentru ucenici. Domeniile de angajare pentru cei care au o specializare încheiată sunt finanţe-bănci şi contabilitate. Se mai caută administrator financiar, electrician de întreţinere şi reparaţii, comisioner, şofer autocamion şi dulgher.________________________________________________________
Dâmboviţenii au trecut pe cartofi, porumb şi floarea soarelui
În această primăvară, agricultorii şi-au propus să însămânţeze la unele culturi mai multe hectare faţă de anul trecut. Este vorba despre porumb, 700 de hectare, floarea soarelui, 600 de hectare, ovăz, 700 de hectare, şi cartofi, 200 de hectare. Specialiştii Direcţiei Agricole Dâmboviţa spun, însă, că se aşteptau la acest lucru, pentru că aceste culturi au fost afectate în toamnă de precipitaţiile abundente, aşa ca agricultorii încearcă să recupereze în campania din această primăvară. Astfel, vor fi cultivate, în total, 63.170 de hectare de porumb, 6200 de hectare de floarea soarelui,  7400 de hectare de ovăz, 7000 de hectare de legume şi 2500 de hectare de orzoaică de primăvară.
________________________________________________________
  Campanie antidrog in Dambovita !
 Este îndemnul unui nou proiect educaţional, desfăşurat de Colegiul Economic „Ion Ghica” Târgovişte, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Dâmboviţa şi Poliţia Municipiului Târgovişte. „În general, noi facem mai mult în domeniul etichetării tinerilor şi mai puţin în a-i informa, a-i ajuta şi a-i educa în privinţa unei vieţi sănătoase."

"Ne place să spunem că tinerii sunt consumatori de nu ştiu ce substanţe, dar sunt puţini cei care conştientizează faptul că ceea ce fac tinerii este rezultatul societăţii în care ei trăiesc şi în care sunt puţini aceia care se implică efectiv în prevenire, în educare şi mai ales în informare”, a precizat motivaţia acestui proiect prof. Suzana Ilie, directorul colegiului.
Elevii dau exemplu de voluntariat
„Fii alături de noi. Fii antidrog” este numele proiectului în cadrul căruia au fost formaţi de CPECA Dâmboviţa 16 voluntari din rândul elevilor colegiului. Ei îi vor informa pe colegi cu privire la riscurile consumului de droguri. De asemenea au realizat un blog - http://suntadolescent-antidrog.blogspot.com şi o pagina pe facebook -„Relay Antidrog”, pe care postează periodic mesaje specifice. De asemenea, şi-au propus să pună în scenă o piesă de teatru cu mesaj antidrog şi vor participa luna viitoare la un concurs naţional de proiecte, îndrumaţi de profesorul Horaţiu Hoţescu. „Ceea ce ne-a făcut să ne implicăm în acest proiect este curentul apărut în rândul adolescenţilor de a consuma din ce în ce mai mult droguri, în special droguri şi alcool”, a explicat Diana, elevă în clasa a X-a.
________________________________________________________
Alegeri electorale la Lucieni. A fost ales primarul preşcolarilor

O inedită activitate a avut loc la Lucieni în cadrul săptămânii „Şcoala Altfel”. La iniţiativa prof.-educator Liliana Mocănescu, la Grădiniţa Lucieni au avut loc alegeri. Cu tot dichisul, cu candidaţi, campanie electorală, buletine de vot, ştampile şi urne. Astfel, preşcolarii au învăţat şi au aplicat toate etapele electorale şi şi-au ales un primar şi un consiliu al preşcolarilor. Apoi au mers cu toţii la Primăria Lucieni, unde au fost întâmpinaţi de primarul Gheorghe Mocănescu. Omologul cel micuţ al domniei-sale, ales prin vot de electoratul grădiniţei, Răzvan Matei, în vârstă de 6 ani, a luat loc alături de adevăratul primar şi au dezbătut probleme ale comunităţii şi ale...grădiniţei. Mai tîrziu, în sala Consiliului Local, primarul cel mic, prichindeii-consilieri, precum şi toţi alegătorii s-au desfătat cu câte o brioşă şi un suc şi au primit din partea primarului Gheorghe Mocănescu şi din partea vice-primarului Sergiu Călinescu câte un ghiozdan în dar de Paşte.
 _________________________________________________________
Începând de astăzi, pensionarii dâmbovițeni sunt așteptați să achiziționeze bilete de tratament pentru acest an. Pentru prima serie de bilete, valabile în perioada 19 -22 martie, Casa Județeană de Pensii Dâmbovița a primit 215 bilete de tratament pentru stațiunile Covasna (8), Olănești (10), Pucioasa (190) și Amara (7).
 _______________________________________________________________
 Că tot e un subiect la modă:  câţi maghiari avem în Dambovita !
Conform datelor provizorii ale recensământului populaţiei, în Dâmboviţa vieţuiesc 180 de persoane care s-au declarat etnici maghiari. Cei mai mulţi locuiesc la Târgovişte - 69 de persoane. Etnici maghiari sunt şi la Fieni - 4, Găeşti - 8, Bilciureşti - 3, Crevedia - 8, I.L. Caragiale - 21, Pietroșiţa- 14, Răzvad – 3 şi Tărtăşeşti - 3. Numărul maghiarilor a scăzut în judeţul nostru, faţă de recensământul din 2002, cu 68 de persoane.
_______________________________________________________________
 Vin zile senine pentru bugetari! Cresc salariile cu 15%!
Bugetarii au un motiv de bucurie. Nemulţumirile acestora legate de salarii manifestate prin diferite forme de protest par să îşi găsească o rezolvare, cel puţin la nivel teoretic.
Liderii coaliţiei au decis astăzi ca salariile bugetarilor să fie majorate începând cu luna iunie, urmând ca Guvernul să analizeze procentul cu care se va face majorarea, a declarat, pentru MEDIAFAX, liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader. Măsura  urmează  să intre în vigoare de la 1 iunie, dată de la care angajaţii de la stat vor primi mai mulţi bani.
Majorarea propusă  iniţial a fost de 15%, însă în perioada următoare se vor efectua calcule, iar după 30 martie se va stabili cu exactitate procentul real. _______________________________________________________________

Luni, 12 martie, reprezentanții instituției Avocatului Poporului-Biroul Teritorial Ploiești vor acorda din nou audiențe dâmbovițenilor. Activitatea se va desfășura la sediul Consiliului Județean Dâmbovița, între orele 10.00-14.00. Acordarea audiențelor este gratuită, iar cererile adresate instituției Avocatului Poporului sunt scutite de taxă de timbru. Pentru primirea în audiență nu este necesară programarea. Instituţiei Avocatul Poporului i se poate adresa orice persoană fizică care se consideră lezată într-un drept al său de către o autoritate publică, cu excepţia autorităţii judecătoreşti. Petiţia trebuie să cuprindă informaţii complete referitoare la datele de identificare ale persoanei lezate, drepturile şi libertăţile încălcate, faptele invocate, descrierea lor, autoritatea reclamată, dovada întârzierii sau refuzul administraţiei publice de a soluţiona cererea. Trebuie menţionate ,de asemenea,  dacă petiţia face obiectul unei cauze aflate pe rolul instanţei judecătoreşti sau dacă a format obiectul unei judecăţi si care sunt autorităţile publice care au fost sesizate anterior. Totodată, la cerere se anexează actele doveditoare (în copie).
 __________________________________________________________________
 Pe 8 martie, șomerele dâmbovițence sunt așteptate la „Bursa Mărțișorului”
De 8 martie, AJOFM Dâmbovița le dăruiește dâmbovițencelor de 8 martie, o Bursă a Mărțișorului, cu peste 300 de locuri de muncă. Acțiunea se va desfășura de la ora 10.00, la Clubul studenților din Târgoviște, unde sunt așteptați, însă, și bărbații aflați în căutarea unui loc de muncă. Cei 59 de agenți economici care și/au anunțat participarea vor oferi locuri de muncă în mai mult domenii de activitate: asigurări construcții, confecții textile, comerț, pază și ordine, servicii și transporturi. Este al doilea an când AJOFM Dâmbovița organizează o astfel de bursă. Anul trecut, 500 de persoane s-au prezentat la această bursă, 200 fiind încadrate în muncă.  La ultima bursă a locurilor de muncă organizată de AJOFM anul acesta, în luna ianuarie, o bursă dedicată persoanelor cu dizabilități, dar care s-a transformat într-o bursă generală a locurilor de muncă, au fost angajate 69 de persoane, dintre care trei persoane cu dizabilități. Cătălin Niculae, directorul AJOFM Dâmbovița, a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că tot mai mulți beneficiari ai venitului minim garantat par să să se mulțumească cu banii pe care îi iau de la stat și vin lunar să/-și semneze carnetele, dar nu și să se intereseze ce locuri de muncă vacante mai sunt sau cum pot să se angajeze. “De ce să mă duc să muncesc, când mi se dau 7 milioane?”, este un exemplu de atitudine pe care reprezentanții AJOFM Dâmbovița o întâlnesc tot mai des. Directorul AJOFM Dâmbovița mai spune, însă, că, în majoritatea cazurilor, pentru cei care au vrut să muncească s-au găsit locuri de muncă. În prezent, rata șomajului a crescut de 6,30%, la 6,37%, în evidențele AJOFM figurând 13.473 de șomeri. 
 Bursa locurilor de munca  Dambovita pentru femei, angajari dambovita martie 2012,locuri de munca vacante Dambovita 2012,
_________________________________________________________________
Coreenii mai buni manageri decât ruşii? Oţelinox face angajări, Mechel, disponibilizări!

În timp ce vecini ruşi se pregătesc să de-a afară cel puţin 200 de oameni, în cadrul unor concedieri colective, coreenii de la Oţelinox fac angajări de personal.

E adevărat, numărul de posturi nu e spectaculos, în acest moment fiind nevoie de un manager, după ce săptămâna trecută a fost angajat un tehnician. În viitorul apropiat, societatea mai are nevoie şi de 6 salariaţi în producţie, urmând ca şi aceste posturi să fie scoase la concurs.
 __________________________________________________________________
 Dambovitenii care au jucat la ultima editie la Bingo Metropolis ,isi pot primii banii inapoi !
Firma care organiza celebrul joc de noroc televizat, a acumulat 1,2 milioane de euro, motiv pentru care Fiscul a decis poprirea conturilor şi sechestrarea bunurilor firmei în vederea recuperării datoriilor. Pe site-ul oficial al jocului a  fost postat, astăzi, un comunicat de presă prin care se specifica că faptul că cei ce au cumpărat bilete pentru ediţia din 19 februarie şi-ar putea recupera banii, în anumite condiţii.

bingo metropolisdatorii la fisc bingo metropolis,
 s.c. pheonixgamessrl inchiderea jocului bingo  
metropolis 
__________________________________________________________________
  Mancare din "banca de alimente" pentru sinistratii de la Selaru si Uliesti
Cele două localităţi au fost lovite de furia naturii, fiind aproape trei zile în breznă după viscolul de la sfârşitul săptămânii trecute. Şi acum accesul către cele două localităţi este dificil, drumurile fiind troienite de zăpădă. De aceea  au fost cuprinse în traseul Caravanei Crucii Roşii, care  adus în zonă un transport de alimente, persoanelor aflate în situaţii de risc social. Donaţia s-a făcut din “banca de alimente” a Crucii Roşii, iar aceasta a avut sprijinul companiei Hyundai, care a dat, în comodat, un autoturism de teren pentru accesul în zonă. 20 de familii din cele două localităţi au primit pachete cu alimente de bază.
 __________________________________________________________________
Continuăm poveştile celor pentru care Pizzeria Alexo Târgovişte şi Gazeta Dâmboviţei organizează până pe 19 decembrie o campanie umanitară denumită “Crăciunul este pentru toţi”, în cadrul căreia târgoviştenii pot ajuta 22 de copii cu vârste cuprinse între 1 şi 16 ani, mai puţini norocoşi decât mulţi dintre noi.


Familia Tamaşi înseamnă Gelu, în vârstă de 16 ani, Ionuţ în vârstă de 8 ani şi părinţii, Elvira şi Aurel. Venitul lor lunar este de 80 de lei. În cazul acestei familii lucrurile sunt la fel de dificile şi pline de probleme. Ei sunt nevoiţi să-şi câştige traiul de zi cu zi câutând prin pubele, după bidoane, fiarel şi alte nimicuri pe care le pot vinde pentru a câştiga ceva bănuţi. Din păcate, mama copiilor este bolnavă de inimă şi necesită o intervenţie chirurgicală. În plus, fiul lor cel mare are probleme psihice. Lipsa veniturilor financiare nu le-a permis părinţilor să împodobească un brad de Crăciun şi nici o mâncare caldă.

Ultima familie, familia Adam, este formată din trei membri: Andrei, în vârstă de 10 ani, Maria, de 9 ani, şi mama lor, care a rămas văduvă, Lucia. Venitu lor lunar este de 280 de lei şi un ajutor social ce constă în alimente pe care le primesc o dată pe săptămână. Banii pe care îi primesc lunar nu le ajung să cumpere un brad de Crăciun. Singură şi fără ajutorul nimănui femeia îşi creşte singură copiii căutând prin pubele bidoane din vânzarea cărora cumpără lemne pentru un foc cu care abia reuşeşte să le facă celor mici de mâncare. Copiii sunt în clasa a IV-a şi nu îşi doresc altceva de la Moş Crăciun decât sănătate şi dragoste.