sâmbătă, 31 decembrie 2011

Plugul cel mare, tradiţie păstrată la Băleni Dâmboviţa

Plugusorul din dimineata zilei de 31 decembrie este un obicei care se mai practica in putine zone ale Romaniei. La Baleni in Dambovita tinerii satelor pornesc dis-de-dimineata cu plugul cel mare pe ulitele localitatii colindand toti oamenii de la vladica pana la opinca. Cei mai mici colindatori au varste cuprinse intre 5 si 6 ani! Ca sa aiba spor la colindat, plugul trebuie sa fie gatit iar caii, personajele de la plug, imbraca straiele mostenite de la parinti si bunicI
Plugusorul de la Baleni de Dambovita este un obicei stravechi agrar,legat de manifestarile ocazionate de intampinarea noului an. In ajunul noptii dintre ani, cetele de tineri si copii intra din casa in casa sa ureze arunca grau si trag o brazda. Toti colindatorii sunt inhamati la pluguri precum caii, iar unul dintre tineri are rolul arnautului, fiind si cel care strange banii .
Colindul incepe obligatoriu de la primul om al localitatii, fiind o localitate formata din 2 sate, Baleni-Sarbi o comunitate de bulgari si Baleni-Romani. Daca pe o ulita se intalnesc doua pluguri acestea sunt legate intre ele si se trag cei mai puternici castigand banii celorlalti. Batranii satului isi aduc aminte cu placere de momentele copilariei cand colindau localitatea de la un capat la altul primind in schimb covrigi,bani si cate o cana de vin fiert.Colindatorii merg pe la fiecare casa a satului deoarece la Baleni de Dambovita exista superstitia ca o casa necolindata poate fi cuprinsa de ghinion pentru intreg cursul anului care vine. Localnicii din Baleni sunt convinsi ca acest obicei nu se va pierde si asta fiindca cei mai mici colindatori au putin peste cinci ani.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu