vineri, 13 ianuarie 2012

„Ziua Culturii Naţionale” - 15 ianuarie

Cu această ocazie, Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească”  din Târgovişte permite accesul liber în toate muzeele din judeţ,  între orele 09.00 – 17.00. Conducerea Curţii Domneşti speră ca prin acest gest, să atragă cat mai mulţi vizitatori în sălile expoziţionale, pentru a redescoperi o parte din istoria şi cultura românilor.
Muzeul de Istorie din Târgovişte deţine o „sârmă de aur”, echivalentul lingoului de aur

Obiectul are 6.000 de ani vechime şi este cel mai vechi din cadrul secţiei numismatice a instituţiei. „Sârma de aur” vine din cultura gumelniţa, una dintre cele mai strălucite civilizaţii din ultima jumătate a mileniului V şi era folosită în schimburile comerciale la nivel înalt.

Obiectul, care are o valoare inestimabilă, a fost descoperit în 1976, pe teritoriul actual al comunei dâmboviţene Morteni. Echivalentul „sârmei de aur” în zilele noastre este lingoul de aur. Omului de rând i se interzicea să poarte un asemenea obiect, el fiind folosit doar în schimburile comerciale la nivel înalt.

Această piesă de prestigiu se găseşte în secţia numismatică a Muzeului de Istorie din Târgovişte, alături de multe alte piese extrem de valoroase care ne prezintă circulaţia banilor acum multe sute de ani.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu