joi, 12 aprilie 2012

Cererile polițiștilor către Ministrul Gabriel Berca

      Domnule ministru,
 Biroul Executiv Central al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual – SNPPC vă reaminteşte despre excesul de privaţiuni la care sunt supuşi poliţiştii şi vă solicită o implicare, transparentă şi reală, în eliminarea acestora.
Este evident pentru toată lumea că acest abuz al privaţiunilor este menţinut în baza faptului că poliţiştii nu au dreptul legal la grevă; iar celelalte forme de protest, simbolice, gen: pichetare sau miting, sunt prin tradiţie sfidate, ca semnificaţie, de către clasa guvernantă din România.
La situaţia prezentată, a dezinteresului politicienilor faţă de Dialog Social şi negocieri transparente, suntem determinaţi să mai adăugăm şi realitatea că poliţiştii, în marea lor majoritate, cer cu o deosebită insistenţă organizarea altor tipuri de proteste, care să nu contravină legilor, dar să aibă un impact foarte puternic asupra celor interesaţi de procesul electoral din acest an. Densitatea acestor acţiuni de protest este cerută a fi maximă în perioada vârfului electoral, perioadă de mare sensibilitate pentru candidaţi.
Având în vedere simpatia şi sprijinul sincer pe care populaţia le-a manifestat faţă de protestele publice anterioare ale poliţiştilor şi luând în calcul imaginea socială negativă a guvernării actuale, se întrunesc cele mai favorabile condiţii pentru acţiunile preconizate de poliţişti. Evident, cu experienţa acumulată până acum de poliţiştii-sindicalişti, toate încercările provocatoare, gândite să compromită protestele anunţate, vor fi inutile. Totodată, avem informaţii că mass-media vor fi interesate să monitorizeze evenimentele, pentru că relaţia dintre poliţişti şi guvernanţi este un subiect de maxim interes public.
Revendicările noastre sindicale, pentru care vor fi organizate acţiunile de protest anunţate, sunt următoarele:
- Eliminarea fermă a subfinanţării poliţiei, atât în domeniul logistic cât şi al cheltuielilor cu resursele umane, restrângere financiară care afectează, vizibil, ordinea publică şi siguranţa cetăţenilor,
- Achitarea, în totalitate, a drepturilor restante pentru echiparea poliţiştilor,
- Restituirea reţinerilor făcute abuziv din salariul personalului contractual din M.A.I.,
- Achitarea integrală a drepturilor cuvenite Promoţiei 2009, ale instituţiilor de formare ale M.A.I., drepturi suspendate discriminatoriu,
- Renegocierea coeficienţilor de salarizare, pentru agenţii de poliţie, conform Legii nr. 284/2010,
- Încadrarea neîntârziată a celor 2.300 de poliţişti, jandarmi şi subofiţeri ISU care au terminat cursurile de formare iniţială în vara anului 2011 şi a căror încadrare este, încă şi acum, blocată,
- Politică transparentă, în ceea ce priveşte managementul personalului din M.A.I.,
- Dialog, constant şi responsabil, cu partenerii sociali.
Domnule ministru,
vă asigurăm că urmărim cu deosebită atenţie declaraţiile dumneavoastră publice, făcute pentru jurnalişti şi observăm frecvenţa unor aluzii pozitive, referitoare la stabilitatea, motivarea ori salarizarea poliţiştilor şi în general a personalului din M.A.I.
Este posibil ca opinia publică să fie tranchilizată de acele rostiri încurajatoare, chiar dacă ele sunt simple deziderate, pentru că nu formulează nici o angajare personală concretă, din partea dumneavoastră şi nici termene concrete de realizare.
Poliţiştii şi personalul contractual din minister nu mai pot fi amăgiţi cu vorbe „de suflet”.
Ei cunosc în mod direct realitatea că M.Ap.N., S.R.I., S.T.S. şi celelalte componente ale sistemului de siguranţă naţională şi ordine publică au achitat către salariaţii lor toate drepturile, la finele anului 2011; în timp ce la M.A.I. datoriile neachitate se tot adună, din anul 2010!
Este evident că şefii acelor structuri au făcut mai mult decât declaraţii de presă! Ei s-au preocupat concret şi au obţinut de la guvern sumele cuvenite pentru plata drepturilor legale ale salariaţilor pe care îi conduc. De aceea, justificările privind aşa zisele „greutăţi” financiare prin care ar trece acum guvernul nu rezistă; iar vechile pretexte ale şefilor din M.A.I. sunt ridiculizate, simplu, de reuşita normală a celorlalţi miniştri şi şefi de structuri din sistemul de siguranţă şi ordine publică.
În plus, toată societatea românească este la curent cu deblocările consistente de fonduri, declanşate pentru Consiliile judeţene şi primăriile favorizate.
În acest context,
vă anunţăm organizarea unei suite de proteste, larg diversificate şi într-un format mai eficient, acţiuni care vor avea un puternic impact asupra vieţii sociale din ţară.
Vârful de imagine al acestei noi atitudini sindicale a poliţiştilor va fi un miting, urmat de marş public, în Bucureşti, la 1 mai 2012, dată la care toate mass-media vor fi în stradă şi în conexiune europeană, conform binecunoscutei tradiţii a protestelor de masă contra exploatării muncii.
După acel eveniment public, poliţiştii vor acţiona, punctual, asupra intereselor tuturor celor care îi discriminează şi le sfidează drepturile legale.
Domnule ministru,
suntem în situaţia de a vă atenţiona că dacă echipa de conducere a M.A.I. va încerca, sub denumiri de tipul „abordării gradule a rezolvării” să tărăgăneze rezolvarea problemelor semnalate, ori să anunţe rezolvări minimale, atunci poliţiştii şi personalul vor înţelege că acceptaţi prelungirea crizei interne, produse cu bună ştiinţă de miniştrii anteriori.
Nu este vina salariaţilor că dumneavoastră, acceptând numirea pe post, aţi „moştenit” şi sarcina de reparare a erorilor de management şi a obedienţei săvârşite de cei care au ocupat, până acum, conducerea Internelor. Dar, este inacceptabil ca miniştrii, unul după altul, să tot ceară: eforturi, spirit de sacrificiu, implicare… iar, când este vorba despre problemele poliţiştilor, să apeleze la retorică şi la amânări.
Deci, vom folosi toate situaţiile acestei perioade electorale, când poliţiştii au sarcini şi misiuni suplimentare. Vom folosi atenţia publică, îndreptată foarte mult spre dumneavoastră, pentru ca să evidenţiem problemele de muncă nerezolvate şi pe care M.A.I. le tărăgănează, sub diferite pretexte. Acţiunile noastre nu vor avea nici o nuanţă politică. Ele vor fi legale şi cu transparenţă crescută.
Subliniem – încă o dată – că, după doi ani de lipsă a dialogului cu reprezentanţii poliţiştilor, sindicaliştii noştri nu mai acceptă, nicicum, rezolvări parţiale ale revendicărilor, de genul „20%, trimestrial…” ori sub alte interpretări.
Această intransigenţă nu este absurdă, din moment ce o parte a personalului este obligată acum să restituie, în rate puţine şi consistente, sumele primite lunar, drept urmare a deciziei eronate ale diverşilor responsabili numiţi la conducerea M.A.I., persoane care nu sunt nici trase la răspundere şi nici măcar menţionate, după apariţia deciziilor de recuperare a prejudiciului!
Domnule ministru Berca,
finalul acestei scrisori rămâne deschis, prin invitaţia pe care v-o adresăm, încă o dată, pentru deschiderea, până la data de 20 aprilie 2012, a unui dialog constant şi pragmatic cu sindicatul nostru, SNPPC, sindicat care reprezintă interesele a peste 50.000 de salariaţi din M.A.I.
Biroul Executiv Central
al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu