miercuri, 4 aprilie 2012

Ţiganii nostri au creat un nou sat “Fântânele” în Berlin!

Peste 700 de romi din satul Fântânele, Dâmboviţa, s-au mutat într-un complex de locuinţe de pe Harzer Strasse din Berlin,
iar cei rămaşi acasă o laudă pe Angela Merkel pentru acest lucru, spre deosebire de Nicolas Sarkozy care-i expulzează pe romi, scrie Der Spiegel, relatează Deutsche Welle în pagina online.
Aproximativ 500 dintre cei 700 de romi mutaţi la Berlin fac parte din comunitatea penticostală din satul situat la aproximativ 35 de kilometri de Bucureşti şi locuiesc într-un cartier de 7.500 de metri pătraţi cu cea maimare pondere de rezidenţi străini, scrie săptămânalul Der Spiegel în ultima ediţie, într-un amplu reportaj consacrat mutării în bună parte a acestui sat din România în Germania. Adresa berlineză a devenit un al doilea sat Fântânele, comentează Deutsche Welle.
Romii rămaşi acasă se roagă în Biserica Penticostală din sat pentru familiile lor din Germania şi pentru cancelarul Angela Merkel. "Angela, eşti mama Europei, te iubim", îi transmite unul dintre săteni cancelarului, pentru că Merkel îi primeşte pe romi în ţara sa, spre deosebire de preşedintele Franţei Nicolas Sarkozy, care îi expulzează.
Locuitorii din Fântânele speră să ducă o viaţă mai bună în "paradis", cum numesc ei cartierul berlinez Neukölln, de altfel cel mai sărac din Germania, subliniază autorul articolului intitulat sugestiv "Paradisul din Neukölln".
Totul a început după ce un tânăr german din Saxonia, Volker P., în prezent în vârstă de 35 de ani, care a sosit la Berlin în căutarea unui loc de muncă şi care a sfârşit prin a trăi din ajutorul social, a cunoscut un bărbat din Fântânele. Tânărul german a vizitat satul şi s-a îndrăgostit de sora românului, pe care a luat-o de soţie. Ulterior, au început să sosească la Berlin, rând pe rând, rude ale soţiei, şi anume părinţi, fraţi, surori, cumnaţi, veri şi verişoare, inclusiv vecini din Fântânele.
Volker P. cunoştea legislaţia şi i-a ajutat pe noii veniţi. Pentru a putea obţine drept de şedere permanent, aceştia şi-au deschis o afacere. Însă pentru că banii nu au fost de ajuns traiului zilnic, aceştia au solicitat ajutoare sociale (Hartz IV) şi alocaţia pentru copii. Sumele sunt semnificative, având în vedere că mulţi dintre nou-veniţi au şi de la zece copii în sus, oferindu-le un trai mai bun ca în România, comentează Der Spiegel, adăugând că poveştile celor sosiţi în Germania i-au determinat pe cei rămaşi acasă să pornească şi ei spre "paradis".
Din ianuarie 2007, când România a aderat la Uniunea Europeană (UE), şi până în prezent, numărul românilor stabiliţi în Germania aproape s-a dublat, precizează săptămânalul german.
 sursa: www.gândul.ro

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu