Ministerul Sanatatii a prezentat premierului Romaniei, un raport privind afectiunile provocate de muscarea de capuse! Numarul persoanelor muscate de ancasta insecta, fiind in continua crestere!
Potrivit raportului Ministerului Sănătății, începând din anul 2010, atât borrelioza Lyme, cât și encefalita de căpușe sunt afecțiuni monitorizate, aflate în supraveghere epidemiologică. Potrivit raportului, sezonul de activitate intensă a căpușelor, în condițiile climatice din România, este în lunile mai-iunie. Din acest motiv, Ministerul Sănătății face următoarele recomandări populației:
1. Distrugerea, în perimetrele locuite, la nivelul spațiilor verzi, a populației de căpușe, în cazul în care se observă și se constată prezența acesteia
2. Protecția individuală (haine cu mânecă lungă, pantaloni etc) în cazul deplasării în zone cu risc
3. Prezentarea la medic, în cazul în care se constată prezența unei căpușe fixată pe piele (atât în scopul exatragerii corecte, cât și în vederea educației pentru observarea eventuală a apariției unor simptome)
4. Prezentarea la medicul infecționist în cazul în care în jurul mușcăturii de căpușe apare roșeață și “erupție”caracteristică borreliozei
Borrelioza are tratament care duce la vindecare aproape întotdeauna dacă este corect recomandat și aplicat de către medic. De asemenea, medicii spun că borrelioza poate fi diagnosticată prin probe de laborator, dar nu mai repede de două săptămâni de la mușcătura căpușelor. Nu toate căpușele și nu în toate teritoriile, sunt purtătoare ale microrganismelor borrelia.
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu