Potrivit ultimelor date ale Ministerului Transporturilor, rezultate in urma recensamantului de trafic efectuat in 2010 de CESTRIN, pe Autostrada A1 intre Bucuresti si Pitesti, in lungime de 109,4 km, circula in medie 33.546 de vehicule zilnic, din care 20.810 autoturisme, 1.408 microbuze, 848 de autobuze si autocare si 3.165 de camioane.
A1 nu este urmata de DN7 (continuarea spre Sibiu - Nadlac, asa cum poate ar fi de asteptat), de la Pitesti traficul fiind preluat de alte 6 DN-uri -, ci de DN3AC-Constanta (Centura din zona bulevardului Aurel Vlaicu, cu o lungime de doar 3,8 km). Aceasta a inregistrat un trafic de 24.820 de vehicule zilnic, din care 20.935 de autoturisme, preluat acum, in cea mai mare parte, de Autostrada A4. Pe pozitia a treia se situeaza DNCB – Centura Bucuresti, pe care circula in medie 15.471 de vehicule, din care doar 5.943 de autoturisme, restul fiind in special camioane.
Trebuie sa citesti
Centura Capitalei ar trebui sa fie dublata de un inel de autostrada (A0), cu o lungime de 101 km, despre care se vorbeste de ani buni, fara a se intreprinde ceva concret in aceasta privinta.
DN1 Bucuresti – Brasov – Fagaras - Sibiu – Alba Iulia – Cluj Napoca – Oradea – Bors, cu o lungime de 568 de kilometri, este cel de-al patrulea cel mai circulat drum din Romania, cu un trafic mediu zilnic de 15.395 vehicule, din care 11.085 de autoturisme, la acesta adaugandu-se si Centura Oradea, de 14 km, cu un trafic de 15.381 de vehicule.
In mare parte, paralel cu acest traseu ar trebui sa treaca A3 - Autostrada Transilvania, care va lega Bucurestiul de Brasov, Fagaras, Tg. Mures, Cluj Napoca, Zalau, Oradea si granita cu Ungaria. Deocamdata, din A3 au fost construite tronsoanele Bucuresti – Ploiesti si Campia Turzii - Gilau.
Trebuie mentionat ca tronsonul Turda – Gilau, de 41 km (cat era dat in folosinta in 2010) a inregistrat un trafic mediu de 5.895 de vehicule pe zi.
Al saselea cel mai circulat drum national este DN5 Bucuresti – Giurgiu (53 km), cu 14.473 de vehicule zilnic, urmat de DN39 Constanta –Mangalia – Vama Veche (48 km), cu 13.582 de vehicule in medie pe zi, si de Autostrada Soarelui A2 Bucuresti – Cernavoda (149 km), cu un trafic mediu de 12.407 vehicule, din care 8.411 autoturisme.
Undeva, in viitor, Capitala ar urma sa fie legata de Giurgiu printr-o autostrada (parte din Coridorul IX paneuropean), care sa continue cu un pod nou peste Dunare si care ar urma sa se lege de viitoarea autostrada Ruse – Svilengrad, pe care Bulgaria a anuntat ca vrea sa o construiasca in urmatorii 3 ani.
Intre primele 10 drumuri cele mai aglomerate din tara se mai gasesc DN65 Pitesti – Slatina – Craiova, cu 12.167 de vehicule zilnic, care preia de fapt cea mai mare parte din traficul de pe Autostrada Bucuresti – Pitesti, si DN22C Cernavoda – Constanta, cu 12.038 de vehicule pe zi, al carei trafic a fost preluat, de circa o luna, de Autostrada A2. Pitesti ar urma sa fie legat de Craiova de o autostrada sau un drum expres, pana la acest moment planurile autoritatilor ramanand insa la stadiul de intentie.
Printre cele mai aglomerate rute din tara se numara si DN1B Ploiesti – Buzau si DN2 Bucuresti – Urziceni - Buzau – Focsani – Bacau – Suceava – Siret, cu 11.760, respectiv 11.000 de vehicule pe zi. Planurile autoritatilor includ de ani de zile o autostrada pe ruta Ploiesti – Buzau – Focsani – Bacau – Suceava (mare parte fiind inclusa in Coridorul IX paneuropean), dar fara niciun rezultat in realitate.
Aglomerat se dovedeste a fi, surprinzator, si DN72 Gaesti – Targoviste – Ploiesti, cu 10.385 de vehicule medie pe zi, precum si DN22B Galati – Braila, cu un trafic de aproape 10.000 de vehicule zilnic, mai mare chiar decat cel de pe DN7 Bucuresti – Pitesti – Rm. Valcea – Sibiu – Deva – Arad – Nadlac, in mare parte comun cu traseul viitoarei autostrazi A1 Bucuresti – Nadlac.
Din A1 in prezent se lucreaza la tronsoanele Sibiu – Orastie – Deva, la cate un lot din Deva Lugoj si Timisoara – Lugos, si la tronsonul Arad – Nadlac. Restul loturilor din Timisoara – Lugoj si Lugoj – Deva sunt zilele acestea scoase la licitatie. Pentru tronsonul Sibiu – Pitesti din A1, care ar urma sa fie cel mai dificil si scump sector de autostrada din Romania, UE va acorda fonduri nerambursabile in perioada 2014-2020.
Cu 11.433 de vehicule pe zi, DN69 Arad – Timisoara este al 13-lea cel mai aglomerat drum din tara, semn ca tronsonul din Autostrada A1 care leaga cele doua orase si dat in folosinta anul trecut se justifica.
DN6 Bucuresti – Alexandria – Craiova – Drobeta Turnu Severin – Caransebes – Lugoj – Timisoara – Cenad, un alt traseu de iesire/intrare din/in tara nu facea parte din cele mai aglomerate 20 de drumuri nationale, avand in 2010 un trafic mediu de 8.120 de vehicule pe zi. La data efectuarii recensamantului, pe acest culoar de transport nu existau centuri ocolitoare la Drobeta, Mehadia, Domasnea, Caransebes si Lugoj, care acum scurteaza mult din timpul de parcurs, soseaua fiind, in plus, aproape complet reabilitata.
De-a lungul DN6, intre Bucuresti si Lugoj, exista planuri pentru construirea unei autostrazi, mai ales ca sectorul cuprins intre Craiova si Lugoj face parte din ramura sudica a Coridorului IV paneuropean si ar putea fi construit cu fonduri UE nerambursabile in exercitiul financiar 2014-2020.
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu