miercuri, 26 septembrie 2012

Afacerea secolului cu "Mechel"

Cel mai mare şi cel mai dotat combinat pe care grupul rus Mechel în deţine în România, cel de la Târgovişte, a fost valorificat la 46 de milioane de euro.
Dacă ruşii îşi vor duce la îndeplinire „visul”, această tranzacţie s-ar putea dovedi cea mai păguboasă afacere pentru statul român, care a vândut în 2002 combinatul de la Târgovişte cu 2 milioane de dolari, sub garanţia achitării datoriilor către stat pe care le avea la acea vreme societatea.
„Este o veste la care ne aşteptam, sincer. Dumnealor au mai spus în unele discuţii că vor să vândă dacă se va găsi un cumpărător. Ruşi au început în ultimii ani să ducă în Rusia mai multe utilaje din secţia Forjă, utilaje care produceau şi bombe pentru NATO. Erau utilaje austrieci şi unice în Europa de Est.  România a fost singura ţară care prin tratatul de la Varşovia avea această capacitate de a produce anumite componente pentru bombe pentru NATO. Ruşii au cumpărat combinatul Mechel în 2002 (28 august), cu 2 milioane de dolari. Automat e o afacere să cumperi cu 2 milioane şi să vinzi cu 46. Numai piesele de schimb de prin maziile din combinat, rulmeţi, bronzuri ar depăşi valoare de 2 milioane de dolari pe care au dat-o pe combinat”, a declarat Gabriel Banu, lider sindical la Mechel Târgovişte.
Producătorul rus de oţel Mechel a scos la vânzare 14 întreprinderi deţinute în mai multe state din Europa de Est, inclusiv patru uzine din România. Motivul este nevoia de bani pentru a putea plăti o parte din datoriile de peste nouă miliarde de dolari, anunţă kommersant.ru.
Potrivit presei din Rusia grupul rusesc Mechel speră să obţină din vânzarea activelor expuse la vânzare între 2,5 şi 3,3 miliarde de dolari.
Pentru patru uzine deţinute în România cei de la Mechel cer un preţ de doar 150 de milioane de dolari. Astfel pentru combinatul Câmpia Turzii cer 33 de milioane de dolari, pentru Mechel Târgovişte 46 de milioane de dolari, pentru Ductil Steel 39 de milioane de dolari şi pentru Laminorul Brăila 32 de milioane de dolari.
Potrivit experţilor ruşi, preţul mic pentru activele din România şi alte state din regiune se datorează rezultatelor economice proaste şi faptului că acestea generează doar pierderi.
Astfel, nici una dintre societăţile din România scoase la vânzare nu o duce bine. Spre exemplu, la Mechel Târgovişte şi Mechel Reparaţii Târgovişte sunt 2.156 de salariaţi.
Anul acesta au fost concediaţi 200. La Mechel Câmpia Turzii sunt acum circa 1.000 de angajaţi. Au fost concediaţi 800 în această vară şi se mai anunţă 800 de disponibilizări zilele acestea. Vor mai rămâne doar paznicii.
Ductil Steel Buzău are 1.362 de angajati. În luna iunie au avut loc concedieri colective, fiind trimişi acasă 135 de angajaţi. Ductil Steel Oţelu Roşu are 500 de angajaţi, iar Laminorul Brăila, 525 de muncitori. De la ultimul au fost disponibilizaţi anul acesta nu mai puţin de 164 de muncitori.
Directorul financiar al Mechel, Stanislav Ploschenko, a declarat în luna mai, într-un interviu pentru Bloomberg, că profitabilitatea scăzută a combinatelor siderurgice deţinute de Mechel în România le face candidate pentru o posibilă vânzare, adăugând însă că nu poate confirma vânzarea acestor operaţiuni.
Grupul rus a intrat pe piaţa românească în 2002 şi deţine combinatele Mechel Câmpia Turzii, Mechel Târgovişte, Ductil Steel Oţelu Roşu, Ductil Steel Buzău, Laminorul Brăila şi Mechel Reparaţii Târgovişte, care a fost cumpărat cu 2 milioane de dolari.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu