duminică, 19 mai 2013

Balenarii Sarbatoresc Duminica Mironositelor ! Video !

A treia Duminică după Paște este numită în calendarul creștin ortodox Duminica Mironosițelor, sărbătoare care preaslăvește ziua în care cele Trei Marii merg la mormântul lui Isus pentru a-i unge trupul cu mir.


În localitatea dâmbovițeană Băleni Sârbi se păstrează de sute de ani unobicei unic în România, care reunește la biserică femeile din sat. Aici, preotul face slujba închinată celor trecuți în neființă, iar imediat după miezul nopții se aprinde un foc mare în cimitir, iar enoriașele se așează în jurul lui și înalță cântece de slavă lui Dumnezeu. Tradița, păstrată cu sfințenie de sute de ani spune că, după cântarea primului cocoș din sat, femeile trebuie să aprindă lumânări la toate mormintele și să le tămâie.

La final, mironosițele se strâng în fața bisericii, unde cântă și dau de pomană bucate alese în amintirea morților lor. Duminica Mironosițelor este un obicei păstrat cu sfințenie de femeile din localitatea dâmbovițeană Baleni Sârbi. Dacă până acum câțiva ani, la cimitir veneau doar văduvele, astăzi numărul femeilor care participă este foarte mare, deoarece există dorința ca obiceiul să nu se piardă.
 Balenarii Sarbatoresc Duminica Mironositelor,A treia Duminică după Paște,mormântul lui Isus pentru a-i unge trupul cu mir,obicei păstrat cu sfințenie,obicei unic în România (video)

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu