vineri, 26 iulie 2013

DAMBOVITA - LEGALITATI SI ILEGALITATI !

Poliţiştii rutieri au acţionat pe linia prevenirii şi combaterii ilegalităţilor ce se comit în domeniul transportului de mărfuri


În perioada 22-24 iulie a.c, poliţiştii rutieri au organizat o acţiune pe raza întregului judeţ, pe linia prevenirii şi combaterii ilegalităţilor ce se comit în domeniul transportului de mărfuri, ocazie cu care au fost oprite în trafic pentru control un număr de 199 de autovehicule.

Ca urmare a neregulilor constatate, poliţiştii rutieri au aplicat 111 sancţiuni contravenţionale, din care 4 pentru nerespectarea prevederilor HG 69/2012, 16 pentru încălcarea prevederilor OUG 37/2007.



Recomandări ale poliţiei dâmboviţene pentru conducătorii auto, având în vedere temperaturile ridicate din această perioadă

În contextul prognozei meteorologice din această perioadă, emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie, potrivit căreia în judeţul Dâmboviţa se vor înregistra temperaturi ridicate, poliţia rutieră recomandă conducătorilor auto să planifice pe cât posibil deplasările în afara intervalului orar 10:00 – 18:00.

Şoferii cu afecţiuni medicale (cardiovasculare, neurologice sau endocrine) sunt sfătuiţi de poliţiştii rutieri să renunţe la conducerea autovehiculelor pe drumurile publice în intervalul orar menţionat.

În cazul deplasărilor în intervalele de timp caniculare, se recomandă opririle dese în vederea repausului şi hidratării conducătorului de autovehicul, iar pe cât posibil staţionarea autovehiculului să fie efectuată în zone umbrite.

Atunci când, în calitate de pasageri, în autovehicul sunt copii sau bătrâni, este recomandabil ca aceştia să fie protejaţi soare. Copiii nu vor fi lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate la soare, iar transportul lor pe distanţe lungi nu se va efectua în vehicule fără posibilităţi de climatizare.

În cazul în care maşina a staţionat la soare, înainte de plecarea la drum trebuie pornită instalaţia de climatizare pentru realizarea unui confort termic necesar conducerii în siguranţă.

Înainte de plecarea la drum este necesară verificarea stării tehnice a autovehiculului şi, în special, a presiunii în pneuri, gradul de îmbătrânire şi uzură al acestora şi al racordurilor, precum şi verificarea instalaţiei de climatizare.

Poliţiştii rutieri atrag atenţia conducătorilor auto să nu conducă sub influenţa alcoolului sau în stare de oboseală.

Viteza trebuie adaptată la condiţiile meteo-rutiere, cu păstrarea unei distanţe suficiente între autovehiculele aflate în mişcare.

În cazul în care administratorul drumului public, împreună cu poliţia rutieră, dispune parţial sau total restricţionarea traficului rutier pe anumite sectoare de drum, conducătorii auto au obligaţia să respecte în totalitate semnalele şi indicaţiile poliţiştilor de deviere a traficului rutier.



CONDUCĂTORII DE MODEPE, ÎN ATENŢIA POLIŢIŞTILOR RUTIERI !

Poliţiştii au depistat în trafic două persoane, cu vârste cuprinse între 26 şi 35 de ani, în timp ce conduceau mopede, fără a deţine premise de conducere pentru nicio categorie de vehicule

Poliţiştii rutieri au oprit în trafic pentru control un moped condus de numitul S.I., de 26 ani, din comuna Cândeşti.

În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au stabilit că tânărul nu deţinea permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

Totodată, poliţiştii l-au depistat pe numitul C.G., de 35 de ani, din comuna Pietrari, în timp ce conducea pe raza comunei un moped, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

Pe numele celor doi bărbaţi, poliţiştii au întocmit dosare penale, urmând ca la finalizarea cercetărilor să se propună soluţie legală prin Parchet.

Poliţia rutieră dâmboviţeană vă informează :

Potrivit articolului 6 din Noul Cod Rutier, autovehiculul este considerat ca fiind orice vehicul echipat, prin construcţie, cu un motor cu propulsie, în scopul deplasării pe drum. Mopedele, troleibuzele si tractoarele rutiere sunt considerate autovehicule. Vehiculele care se deplasează pe sine, denumite tramvaie, tractoarele folosite exclusiv în exploatările agricole şi forestiere, precum şi vehiculele destinate pentru efectuarea de servicii sau lucrări, denumite maşini autopropulsate, care se deplasează numai ocazional pe drumul public, nu sunt considerate autovehicule.

Mopedul reprezintă un vehicul, cu două sau trei roţi, a cărui viteză maximă prin construcţie este mai mare de 25 km/h, dar nu depăşeste 45 km/h şi care este echipat cu un motor cu ardere internă, cu aprindere prin scânteie, cu o capacitate cilindrică ce nu depăşeşte 50 cm3 sau cu un alt motor cu ardere internă ori, dupa caz, electric, a cărui putere nominală continuă maximă nu depăşeşte 4 kW, iar masa proprie a vehiculului nu depăşeşte 350 kg, neincluzând masa bateriilor în cazul vehiculului electric.

În conformitate cu articolul 20 din Noul Cod Rutier:

(1) Pentru a conduce pe drumurile publice autovehicule, tramvaie, tractoare folosite exclusiv la exploatarile agricole si forestiere sau masini autopropulsate, conducătorii acestora trebuie să posede permis de conducere corespunzător;

(2) Permisele de conducere se eliberează pentru următoarele categorii de vehicule: AM, A1, A2, A, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb sau Tv;

(4) Vârsta minimă pentru obţinerea permisului de conducere este de:

a) 16 ani impliniţi, pentru categoriile de vehicule AM, A1 si B1; b) 18 ani impliniţi, pentru categoriile de vehicule A2, B, BE, C1, C1E si Tr;

c) 20 de ani impliniţi, dacă persoana are o experienţa de cel puţin 2 ani de conducere a motocicletelor din categoria A2, sau 24 de ani împliniţi, pentru motocicletele din categoria A; d) 21 de ani pentru categoriile de vehicule C, CE, D1 si D1E, precum şi pentru triciclurile cu motor din categoria A;

e) 24 de ani pentru categoriile de vehicule D, DE, Tb si Tv.” Poliţia dâmboviţeană recomandă conducătorilor de mopede următoarele :

-purtaţi întotdeauna casca de protecţie; -respectaţi cu stricteţe regulile de circulaţie; -concentraţi-vă asupra traficului şi nu vorbiţi la telefonul mobil în timpul deplasării;

-adaptaţi în permanenţă viteza de deplasare la condiţiile de drum şi trafic; -semnalizaţi orice schimbare a direcţiei de mers şi asiguraţi-vă temeinic înainte de a incepe manevra în sine;

-fiţi previzibili şi nu faceţi slalom printre autovehicule, schimbând frecvent banda de circulaţie; -păstraţi o distanţă corespunzătoare faţă de autovehiculele care circulă în faţa dumneavoastră.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu