sâmbătă, 3 martie 2012

Paştele Cailor, obiceiul bulgarilor târgovişteni care a învins trecerea timpului

I-au ţesălat şi aranjat ca pentru o defilare pe podium. Bulgarii din Târgovişte au celebrat sâmbătă “Paştele Cailor” sau “Tudoriţa”, o sărbătoare unică în România.
Animalele au făcut dovada unor îndemânări la muncile agricole, au defilat prin faţa sutelor de participanţi şi au câştigat şi premii pentru munca depusă.

CLICK AICI PENTRU GALERIE FOTO

Animalele au defilat prin faţa sutelor de participanţi şi au făcut chiar o plimbare prin oraş. Juriul a ţinut cont de frumuseţea dar şi de comuniunea dintre om şi animalul său. Bătrâni sau copii, cu toţii s-au bucurat de eveniment.



“Paştele cailor” este ziua în care grădinarul bulgar şi calul său, după un obicei străvechi, merg la biserică şi primesc binecuvântarea preotului pentru a fi sănătoşi în anul care urmează. Se sărbătoreşte în prima sâmbătă din Postul Paştelui.



Întreaga comunitate bulgară din Târgovişte s-a adunat la căminul cultural pentru a marca sărbătoarea “Paştele cailor”.



La biserică, preotul binecuvântează animalele cu apă sfinţită iar femeile din sat împart konceta (căluţi din aluat de pâine) pentru sănătate. “Părintele şi cu gospodinele ies din biserică, cu koncetă, le îmaprte grădinarului, grădinarul a rupt-o pe jumătate. Jumătate o dă calului iar jumătate o mănâncă el”, a declarat Vasile Costache, preşedintele Asociaţiei Zaedno a Bulgarilor din Târgovişte.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu