marți, 27 martie 2012

Oraşul de pe Cricov a răsunat de cântecele sale

Municipiul Moreni s-a întors pentru o zi la folclor si tradiţii populare autentice. Toate acestea în cadrul unui festival intitulat ,,Cântecele Cricovului”, ajuns la cea de-a X-a ediţie, care se desfăşoară în această săptămână la Moreni.
De altfel, organizatorii, încântaţi de simpatia de care se bucură competiţia în rândurile elevilor şi cadrelor didactice, intenţionează ca de la anul să coopteze participanţi de la toate şcolile din municipiul Moreni, dar şi din localităţile învecinate, pentru ca festivalul să capete o mai mare importanţă. Istoria organizării acestui concurs începe în urmă cu zece ani, în localitatea Valea Lungă, după care festivalul a fost preluat la Moreni, după cum ne-a declarat coordonatorul actual al concursului “Cântecele Cricovului”, profesor de muzică la Şcoala Generală Nr.1, Dica Ţuţea.
Provenind dintr-o familie de muzicieni renumiţi din judeţul Dâmboviţa, tatăl său fiind renumitul rapsod din Pucioasa, Victor Udrea, profesoara Dica Ţuţea s-a ataşat de festivalul de folclor şi îşi doreşte să ducă mai departe această tradiţie. Dăruirea şi talentul său pentru muzica populară au reuşit să fie insuflate copiilor, care  au învăţat nu doar să cânte, dar şi să preţuiască datinile strămoşeşti.
VEZI AICI GALERIE FOTO
Elevii înscrişi la festival nu au impresionat numai prin cântul lor, dar şi prin port, aceştia fiind îmbrăcaţi în costume populare autentice, iar în picioare au purtat opinci, precum ţăranii de odinioară. Festivalul s-a bucurat şi de participarea unor elevi de la Clasa de Canto, coordonată de profesor Maria Tufeanu, de la Şcoala Populară de Artă “Octav Enigărescu”  din Târgovişte, care au susţinut un recital de muzică populară. Marele trofeu “Cântecele Cricovului” a fost câştigat de Gianina Petraşcu, elevă în clasa a-V-a la Scoala Generală Nr.1 din Moreni, unitatea şcolară fiind şi gazda festivalului.
Mica artistă a impresionat atât prin calităţile vocale, dar şi prin calitatea interpretării. Premiul special al juriului a fost obţinut de Mihai Sebastian, iar premiul I, clasele I-IV, Denisa Rujoiu, iar la clasele V-VIII, Raluca Rogojină. Premiul al-II-lea, pentru participanţii din învăţământul primar a fost acordat Elenei Teodora Petre, o revelaţie a festivalului, care deşi se pregăteşte de puţin timp cu doamna profesoară Dica Ţuţea, a reuşi să impresioneze atât prin timbrul vocal, cât şi prin dezinvoltura demonstrată pe secenă.  Premiul al-II-lea pentru elevii din ciclul gimnazial a fost obţinut de Giulia Maria Licata. Carla Constantin, din clasa a-II-a, a obţinut premiul III, iar Ştefania Rujoiu, menţiune.
Au mai obţinut diplome de participare, Rareş Coman, Denisa Tudorică, Ioana Vişan şi Andreea Cristu. La finalul competiţiei, pemianţii au fost felicitaţi de directorul Şcolii Generale Nr.1, care a găzduit evenimentul artistic, profesor Cecilia Pană, pentru că “au reuşit să aducă pe scena festivalului folclor autentic, port popular, dragoste şi lumină, prin intermediul Cântecelor Cricovului, după cum se intitulează şi competiţia muzicală”.
Directorul instituţiei, profesor Cecilia Pană ne-a mai informat că acesta nu este singurul eveniment artistic pe care îl găzduieşte în această săptămână Şcoala Generală Nr.1. Activitatea din această unitate şcolară este, ca întotdeauna,  plină de evenimente, un real maraton artistic şi educaţional, marţi, 27 martie, desfăşurându-se aici, şi un concurs de grafică, intitulat “Cristina Lucaş”. Prin intermediul acestei competiţii, conducerea şcolii doreşte “să descopere tinere talente în domeniul picturii, dar să aducă şi un omagiu unei foste eleve, o tânără şi talentată graficiană, al cărei destin a fost curmat, din nefericire, brutal în urmă cu câţiva ani, într-un cumplit accident rutier”, după cum ne-a mai precizat directorul Şcolii Generale Nr. 1, profesor Cecila Pană.
Artistei Cristina Lucaş i-a fost acordat şi titlul de cetăţean de onoare al municipiului Moreni, de către Consiliul Local al oraşului de pe Cricov.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu