joi, 1 martie 2012

Dambovita si "babele" ei

Tradiţia spune că începând de astăzi şi până pe 9 martie, fiecare zi spune o poveste, face o prezicere. Ca să afli cum va fi anul pentru tine, trebuie să îţi alegi o zi (aceeaşi în fiecare an) şi să vezi dacă sorocul îţi va surâde.
Obiceiul spune că, dacă de “baba” ta va fi soare, vei parte de un an plin satisfacţii, că eşti binecuvantat cu un suflet pur şi bland şi că totul îţi va merge bine. Dacă vremea e urâtă, dacă e frig şi bate vântul, iar cerul e acoperit de nori, se spune că vei avea inima îngheţată şi neagră.
Perioada cuprinsă între 1 şi 9 martie este cunoscută în tradiţia populară şi sub numele de “Zilele Dochiei” sau “Babele” şi reprezintă intervalul de timp în care Dochia îşi implineşte destinul urcând muntele, împreună cu turma sa de oi, pentru a muri înspre renaştere. Conform site-ului crestinortodox.ro, Dochia păstrează amintirea Marii Zeiţe a Pământului (Terra Mater), fiind identificată cu Iuno din panteonul roman sau cu Hera şi Artemis din panteonul grec.

Ziua de 9 Martie, când a murit Baba Dochia, este considerată graniţa dintre anotimpul friguros şi cel calduros. Ziua de 1 martie este baba primavării, cea a semănatului. A doua baba, ziua de 2 martie, este cea a muncii de vară, iar a treia este baba toamnei, cea a culesului. Datina din străbuni spune că aşa cum vor fi cele trei zile, asemeni vor fi şi cele trei anotimpuri din acel an, iar cum va fi a noua babă, aşa va fi vremea timp de 40 de zile.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu