Autoritatea de Audit din cadrul Ministerului
Dezvoltării Regionale a aplicat o corecţie de 3,5 milioane de lei pentru
proiectul cunoscut drept ”Drumul Sudului”, din judeţul Dâmboviţa, în
lungime de peste 40 de km.
Mai exact, autoritatea crede că nu a fost
respectată legea achiziţiilor publice. Ca atare, Consiliul Judeţean
Dâmboviţa trebuie să restituie această diferenţă de 3.5 milioane de lei,
ceea ce înseamnă 10 % din suma totală.În urma unei interpelări a senatorului Ţuţuianu, Autoritatea de Audit din cadrul Curţii de Conturi a verificat proiectul şi, pentru abaterile identificate, a propus o corecţie financiară de 25% din valoarea contractului de lucrări.
“La data când s-a organizat licitaţi publică pentur adjudecarea acestor lucrări, s-a încălcat normele legale şi normele europene în materie şi s-au eludat dispoziţiile legale imperatie privind orgaizarea licitaţiei publice. Ca atere, Min Dezv Regionale şi Turismului a propus o corecţie dfinanciară la acest proeict, de 25 %, ceea ce înseamnă că din taxele dâmboviţenilor, trebuie să restituim la comunitataea europenaă, o sumă de circa 75 de miliarde de lei vechi”, a explicat senatorul Ţuţuianu.
Valoarea estimată a proiectului de reabilitare a Drumului Sudului este de peste 53 de milioane de lei. echivalentul a 14 milioane de EURO. 98% din fonduri, sunt fonduri europene, derulate prin Ministerului Dezvoltării Regionale. Practic, caietul de sarcini a cuprins clauze prin care a fost favorizată firma câştigătoare, s-a redus perioada oprivind anunţul de licitaţii şi nu s-a verificat suficient capacitatea tehnică de a realiza această lucrare. Ofertantul câştigător, o firmă din Bucureşti, a venit cu o ofertă de 31.833.793 lei, fără TVA.
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a dispus, prin Direcţia de specialitate, efectuarea unor acţiuni de control şi verificare a modului de derulare a proiectelor implementate şi finanţate din fonduri europene. Consiliul Judeţean spune însă că Autoritatea de Management din cadrul aceluiaşi Minister a făcut la rându-i o verificare, care a constatat abateri de doar 10%. “Corecţia care s-a aplicat acestui proeict, corecţia finală, este de 10% di nvaloarea contractului de lucrări”, a declarat Carmen Ivan, şef Serviciu Coordonarea Serviciilor Publice.
CJ Dâmboviţa a făcut contestaţie, adresată Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului – Direcţia Control şi Verificare Fonduri Comunitare, împotriva corecţiei financiare de 10 % din valoarea contractului de lucrări.
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu