marți, 1 mai 2012

Dulceata de visine a la "DAMBOVITA"


Ciresul si visinul sunt doi arbori fructiferi foarte des intalniti cu fructe deosebit de gustoase si foarte apreciate de consumatori. In scop terapeutic de la cires si visin se foloseste codita care are un continut bogat in saruri de potasiu, derivati flavonici si taninuri.
Ceaiul din codite de cires are actiune diuretica, este recomandat in cazul problemelor aparatului urinar, colita, reumatism. Datorita continutului in tanin ceaiul din codite de cires si visine are proprietati astringente ceea ce il recomanda in caz de diaree.
Mod de preparare:se prepara din 4-5 linguri de cozi de visine sau cirese pentru 0,5 l apa si se fierb circa 30 de minute. Se consuma 1l pe zi nu inainte de a fi indulcit.dsc00168
Deasemenea din fructele de cires se prepara dulceata si compot, produse foarte apreciate si folosite in multe preparate de cofetarie si patiserie. Lemnul de cires este foarte valoros pentru industria lemnului, aceasta esenta este folosita in productia mobilierului de lux.
Visinata sau ciresata
Cum pregatim ?
Se iau 5 kg de visine sau cirese amare se pun intr-o damigeana de 10 litri, la care adaugam 2 kg de zahar.
Acest continut trebuie agitat zilnic si pastrat la o temperatura potrivita, nici prea rece dar nici prea cald.
In momentul cand ciresele si visinile incep sa creasca in volum se adauga alcoolul.
Este foarte important sa nu fie lasate prea mult la fermentat.
Visinata si ciresata sunt recomandate a se consuma dupa minim 3 luni de la fermentare.
Dulceata de visine si cirese
Ingrediente :
1 kg de visine
0,5 kg de cirese
1 kg de zahar
Se spala ciresele si visinile, se curata de samburi, dupa care presaram cu zahar peste continut si lasam amestecul sa stea circa 1,5 - 2 ore. Dupa vom pune amestecul la fiert, se fierbe 40 - 50 de minute, in acest rastimp trebuie sa mestecam, pentru a nu se lipi. Deasemenea trebuie sa colectam din cand in cand spuma care rezulta ca urmare a fierberii.

Dulceata se fierbe pana ajunge sa se lege, cand capata consistenta se ia de pe foc si se lasa la racit dupa care se poate pune in borcane. Cantitatea de zahar poate fi mai mare sau mai mica in functie si de gust, deasemenea in functie si de perioada de utilizare trebuie adaugat conservant.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu