vineri, 18 mai 2012

DSP Dâmboviţa vă atrage atenţia asupra HIPERTENSIUNII

COMUNICAT DE PRESA

ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA HIPERTENSIUNII – 2012 „Un stil de viaţă sănătos – o tensiune arterială normală”
17 mai este Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hipertensiunii Arteriale. Pentru anul 2012 activităţile de celebrare se vor desfăşura sub sloganul „Un stil de viaţă sănătos – o tensiune arterială normală ”. În acest context în perioada 17.05.-30.05.2012, Directiile de Sanatate Publica judetene vor derula campania „Optează pentru un stil de viaţă sănătos şi poţi avea a presiune arterială normală”. HTA este o boală cronică reprezentată de creșterea valorilor tensiunii arteriale peste limitele normale. HTA nu are simptome specifice, de aceea se mai numeşte “ucigaşul tăcut”. Aceasta boala este factor de risc major pentru accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic, alte boli cardiace, renale şi pentru diabetul zaharat. 

Este important să cunoaștem aceste aspecte deoarece, în fiecare an, la nivel global, mor 7 milioane de oameni din cauza HTA iar 1,5 miliarde persoane prezintă valori ridicate ale TA sau sunt diagnosticate cu HTA . Promotorii campaniei sunt: Ministerul Sănătăţii, INSP, CNEPSS şi CRSP Cluj. Parteneri în realizarea campaniei sunt Primăriile şi Inspectoratele şcolare judeţene, Cabinete medicale de familie, Forumul pentru Sănătatea Inimii, alte ONG.

Scopul campaniei este de a informa populaţia cu privire la beneficiile unui stil de viaţă sănătos, pentru menţinerea tensiunii arteriale la valori normale, dar si despre necesitatea consultului medical de specialitate în vederea tratării acestei afecțiuni și prevenirii complicațiilor.

Obiectivele campaniei sunt: promovarea modelelor sanogene ale stilului de viaţă si informarea populaţiei cu privire la relaţia dintre stilul de viaţă şi tensiunea arterială. Activităţi derulate constau in măsurarea tensiunii arteriale de către specialişti şi voluntari, în perimetrele comunitare: puncte stradale organizate pentru măsurarea tensiunii arteriale, distribuire de materiale informative si activităţi de informare-educare si fizice tematice.

Mesaje cheie: 

- Verifică-ți periodic greutatea corporală! - Adoptă o dietă alimentară echilibrată! - Fă mişcare zilnic! - Măsoară-ţi periodic tensiunea arterială!

Invităm partenerii noştri din media să ni se alăture în promovarea şi reflectarea acestei campanii.

Vă mulţumim.

DIRECTOR EXEC. ADJ. DR. GABITA NEAGU

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu