joi, 27 decembrie 2012

Sfântul Ştefan - Legende şi tradiţii !

În fiecare an, în cea de-a treia zi de Crăciun, creştinii îl prăznuiesc pe Sfântul Ştefan, care este primul creştin care a vestit şi a mărturisit credinţa în Hristos.

Ştefan a stârnit mânia evreilor care l-au prigonit şi l-au acuzat că strică Legea lui Moise. Cu toate argumentele solide, alese din scripturi,  arhidiaconul Ştefan nu i-a convins că are dreptate. Alungat din cetate şi lovit cu pietre, acesta s-a prăbuşit sub povara bolovanilor aruncaţi cu duşmănie asupra lui. În pragul morţii, el a avut viziunea că cerurile s-au deschis, iar Hristos şedea la dreapta lui Dumnezeu.  Strivit de pietre, Arhidiaconul Stefan a îngenuncheat şi cu braţele întinse sub forma de cruce, s-a rugat lui Dumnezeu să-l primească în împărăţia lui. Cu ultimele puteri, Stefan i-a cerut acestuia să-i ierte pe ucigaşii lui.
De această zi se leagă multe tradiţii, una dintre ele fiind aducerea în casa celor care se judecă şi care au probleme a unei icoane cu Sfântul Ştefan. De asemenea, în unele zone, în ziua de 27 decembrie se împart mucenici cu miere şi nucă.  În unele zone din Muntenia se prepară Pâinicile lui Ştefan. Dintr-un aluat asemănător cu cel de cozonac, unse cu miere, se fac pâinici în forme rotunde. Aceste dulciuri, care amintesc de pietrele care l-au ucis pe Sfântul Ştefan, se sfinţesc la biserică în ziua praznicului şi se împart copiilor săraci.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu