În scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioada
Sarbătorilor Pascale, când în mod tradiţional consumul unor cantităţi de
alimente de origine animală creşte considerabil,
este necesară intensificarea acţiunilor de supraveghere sanitară
veterinară.
Ca urmare, se impune întreprinderea unor măsuri suplimentare
concentrate asupra modului în care sunt produse, depozitate,
transportate şi valorificate carnea de miel şi ouăle destinate
consumului uman, precum şi alte produse sau alimente de origine animală.
In acest sens, s-au dispus următoarele măsuri:
I. Biroul Siguranţa Alimentelor de Origine Animală
În baza unui program de lucru stabilit de directorul Direcţiei Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, care să includă toţi medicii
veterinari din cadrul direcţiilor sanitare veterinare,
circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi
circumscripţiilor sanitare veterinare zonale, în perioada premergătoare
sărbatorilor Pascale va fi verificat modul în care sunt respectate
condiţiile sanitare veterinare din toate târgurile de animale, pieţele
agro-alimentare, unităţile de tăiere, procesare, depozitare,
valorificare şi de alimentaţie publică şi va fi sancţionată orice
încalcare a prevederilor legislaţiei sanitare veterinare în vigoare.
Totodată, la nivelul DSVSA, la circumscripţiile sanitare veterinare şi
pentru siguranţa alimentelor şi la circumscripţiile sanitare veterinare
zonale, în perioada 22 – 31.03.2013 (sărbătorile pascale catolice) şi
20.04 – 05.05.2013 (sărbătorile pascale ortodoxe) va fi asigurată
permanenţa, inclusiv în zilele de sâmbată şi duminică, va fi afişat
programul de lucru, persoana responsabilă şi numărul de telefon la care
consumatorii pot sesiza orice aspecte privind nerespectarea normelor
sanitare veterinare.
DSVSA Dâmboviţa va informa toate primăriile din judeţ – prin adresă
scrisă – despre condiţiile ce trebuiesc îndeplinite de către centrele de
tăiere autorizate temporar şi perioada cât acestea pot funcţiona.
Târgurile de animale sau punctele volante de sacrificare a mieilor
organizate de către administraţia pieţelor sau târgurilor, cu aprobarea
primăriilor şi avizul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru
siguranţa alimentelor, vor fi supravegheate permanent de medici
veterinari oficiali pe toată durata funcţionării acestora.
În toate pieţele agroalimentare şi în alte locuri amenajate şi
autorizate în care va fi valorificată carnea şi alte produse de origine
animală, se va asigura necesarul de personal sanitar veterinar şi
permanenţa acestuia, inclusiv în zilele de sâmbată şi duminică.
În cazul în care cu ocazia controalelor sanitare veterinare se constată
că în târgurile de animale, în pieţele agroalimentare, în unităţile de
procesare sau în unităţile de desfacere nu sunt respectate condiţiile
sanitare veterinare de funcţionare, DSVSA va aplica măsura suspendării
activităţii până la remedierea tuturor deficienţelor şi vor aplica
sancţiuni în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare
în vigoare.
Referitor la măsurile care trebuie luate de DSVSA Dâmboviţa pentru produsele de origine animală :
Carnea de miel
- identificarea şi monitorizarea tuturor producătorilor şi
comercianţilor care taie miei şi prelucrează carne de miel precum şi a
tuturor fermelor sau gospodăriilor particulare de unde vor fi livrate
animalele pentru tăiere;
- controlul stării de sănătate al animalelor şi admiterea pentru
sacrificare în vederea consumului public numai a animalelor sănătoase,
crescute în gospodării, ferme şi localităţi indemne de boli
transmisibile;
- verificarea respectării regulilor de protecţie a animalelor în timpul
transportului, abatorizării sau tăierii, cu modificările şi completările
ulterioare, în toate unităţile aprobate de tăiere conform prevederilor
Ordinului M.A.A.P. nr. 180/2006, inclusiv verificarea formularelor de
mişcare;
- verificarea condiţiilor privind transportul mieilor sau a cărnii de
miel care trebuie efectuat numai în mijloace auto autorizate sanitar
veterinar şi însoţit de certificate veterinare care să ateste sănătatea
acestora;
- verificarea depozitării şi comercializării cărnii de miel şi
interzicerea efectuării acestor operaţiuni în spaţii improvizate în care
nu este asigurată o temperatură şi o stare de igienă corespunzătoare;
- verificarea modului in care sunt marcate carcasele de miel şi
interzicerea comercializării acestora în cazul în care nu sunt
respectate prevederile Ordinului Preşedintelui Autorităţii Naţionale
Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 10/2008 privind
aprobarea Normei sanitare veterinare care stabileşte procedura pentru
marcarea şi certificarea sanitară veterinară a cărnii proaspete şi
marcarea produselor de origine animală destinate consumului uman,
publicat în Monitorul Oficial al României nr. 221/21.03.2008;
- verificarea documentelor legale care însoţesc transportul şi care
atestă că produsele au fost supuse controlului sanitar veterinar.
Sacrificarea mieilor în locuri special amenajate temporar
Spaţiile avizate temporar pentru sacrificarea mieilor trebuie să dispună de următoarele facilităţi :
- separare fizică, astfel încât sacrificarea mieilor să nu producă disconfort cumpărătorilor;
- spaţii special amenajate pentru cazarea animalelor şi cu posibilităţi după caz de adăpare;
- sistem de alimentare cu apă potabilă şi apă caldă;
- facilităţi de colectare şi stocare în vederea dirijării la unităţi de
ecarisare a sângelui şi subproduselor necomestibile rezultate din
sacrificarea animalelor;
- facilităţi de colectare a materialelor cu risc specific (splina şi
ileonul de la ovinele de toate vârstele, craniul inclusiv creierul şi
ochii, amigdalele şi măduva spinării de la ovinele în vârstă de peste 12
luni), şi de dirijare a acestora la unităţi de incinerare. Dirijarea
subproduselor la unităţile de ecarisare şi a MRS-urilor la incineratoare
intră în responsabilitatea primăriei sau administratorului locului de
sacrificare, pentru care va prezenta medicului veterinar oficial
confirmarea din partea unităţii de transformare.
Aplicarea mărcii de sănătate pe carcasele de miel se va face numai după
efectuarea examinării post-mortem de către medicul veterinar care
asigură supravegherea sanitară-veterinară a locului amenajat pentru
sacrificarea mieilor.
Pentru carnea de miel produsă în spaţiile amenajate temporar de către
administraţiile pieţelor, D.S.V.S.A. va asigura mărci de sănătate, de
formă rotundă, conform ordinului ANSVSA nr. 10/2008.
Funcţionarea acestor locuri de sacrificare a mieilor este permisă numai
în perioada 22 – 31.03.2013 (sărbătorile pascale catolice) şi 20.04 –
05.05.2013 (sărbătorile pascale ortodoxe).
Este interzisă organizarea de locuri speciale pentru sacrificarea
mieilor în zonele în care au fost impuse restricţii pe motive de
sănătate a animalelor.
Sacrificarea mieilor în abatoare
În perioada sărbătorilor pascale 22 – 31.03.2013 (sărbătorile pascale
catolice) şi 20.04 – 05.05.2013 (sărbătorile pascale ortodoxe), prin
derogare de la prevederile Regulamentului (CE) nr. 853/2004, se pot
sacrifica miei şi în abatoarele autorizate sanitar veterinar pentru
sacrificarea de porcine sau bovine care nu dispun de echipamente şi
facilităţi speciale pentru sacrificarea ovinelor cu respectarea
bunastarii animalelor, facilitaţi de colectare a materialelor cu risc
specific (splina şi ileonul de la ovinele de toate vârstele, craniul
inclusiv creierul şi ochii, amigdalele şi măduva spinării de la ovine în
vârstă de peste 12 luni) şi de dirijare a acestora la unităţi de
incinerare.
Ouă şi produse din ouă destinate consumului uman
- identificarea şi monitorizarea tuturor producătorilor şi
comercianţilor care valorifică ouă pentru consum uman şi a tuturor
fermelor producătoare şi a centrelor de ambalare ouă;
- verificarea condiţiilor privind transportul ouălor care trebuie
efectuate numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar şi
suspendarea autorizării sanitare veterinare pentru mijloacele de
transport care nu mai îndeplinesc condiţiile sanitare veterinare;
- verificarea depozitării şi comercializării ouălor şi interzicerea
desfăşurării activităţii în spaţii improvizate în care nu este asigurată
temperatura şi starea de igiena corespunzătoare;
- interzicerea comercializării ouălor care nu provin din centre de
ambalare ouă autorizate în conformitate cu Regulamentul nr. 589/2008 de
stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului nr. 1234/2007 cu
privire la standardele de comercializare aplicabile ouălor.
- efectuarea examenului ovoscopic de către personalul veterinar din
cadrul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa
alimentelor pentru ouăle valorificate de către producătorii particulari
precum şi verificarea modului în care sunt îndeplinite condiţiile de
desfacere a acestora în pieţele agroalimentare;
- interzicerea comercializării ouălor cu coaja crapată sau lovită,
retragerea de la vânzare a acestora şi dirijarea pentru valorificare în
scopuri tehnice, confiscarea sau distrugerea acestora;
- verificarea modului în care sunt marcate ouăle, conform cu prevederile
Regulamentului CE nr.589/2008 privind regimul de comercializare a
ouălor.
Lapte Produse din lapte
Comercializarea laptelui şi brânzeturilor în pieţele agroalimentare şi
târguri, de către producătorii agricoli, se realizează in baza
documentelor de inregistrare sanitară veterinară, eliberate de către
Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene,
conform prevederilor Ordinului ANSVSA nr.111/2008, cu modificările şi
completările ulterioare.
Laptele crud destinat vânzării directe către consumatorul final, sau
prelucrării în brânzeturi trebuie să provină numai de la animale
sănătoase, care nu suferă de boli ce pot fi transmise la om prin
intermediul laptelui
Producătorii care vând direct lapte crud către consumatorul final în
pieţe trebuie să deţină fişe de sanătate, care să ateste starea de
sănătate a animalelor de la care a fost obţinut laptele,completate de
către medicii veterinari de liberă practică din localităţile de origine.
Brânzeturile destinate comercializării directe către consumatorul final
de către producătoriiagricoli, pot fi expuse la vânzare, în spaţiile
special amenajate în pieţe agroalimentare şi târguri, in vitrine
destinate acestui scop,în recipiente (tăvi)confectionate din materiale
necorodabile, uşor de curăţat şi igienizat (plastic,ceramică,etc).
Brânzeturile trebuiesc protejate corespunzător împotriva contaminării
pe durata maturării, transportului şi a expunerii la vânzare către
consumatorul final(exemplu:în recipiente din material plastic,pungi sau
saci din plastic incolore,etc).Sunt permise transportul şi păstrarea în
vederea vânzării directe către consumatorul final a brânzeturilor, în
recipiente confecţionate tradiţional din lemn(putini), cu condiţia că
acestea să fie curate şi identificate corespunzător, pentru prevenirea
contaminării şi asigurarea trasabilitătii produselor.
Comercializarea directă către consumatorul final în pieţele
agroalimentare şi târguri, a brânzeturilor obţinute de producătorii
agricoli, se va face numai în ambalaje de desfacere corespunzătoare de
unică folosinţă (pungi de plastic alimentar,hârtie cerată
alimentară,etc), sau alte tipuri de recipiente curăţate şi igienizate
corespunzător.
In vederea asigurării trasabilităţii brânzeturilor comercializate către
consumatorul final, acestea trebuie să fie însoţite de informaţii scrise
din partea producătorului, care să conţină menţiuni referitoare la
denumirea produsului, numele producătorului, locul producerii ,data
obţinerii, etc.
În acest sens, se pot utiliza metode diferite de etichetare, cum ar fi:
- aplicarea pe ambalajul de transport sau desfacere a unor etichete adezive;
- utilizarea de pungi imprimate ;
- afişarea in momentul expunerii la vânzare şi pe toată perioada
comercializării a unor informaţii înscrise pe tăblite şi/sau panouri
aplicate deasupra sau în dreptul produsului prezentat.
Laptele şi brânzeturile obţinute de către producătorii agricoli trebuie
să fie sigure pentru sănătatea consumatorilorşi să nu conţină germeni
patogeni care să producă toxiinfecţii alimentare la om.
Medicii veterinari oficiali care asigură supravegherea pieţelor
agroalimentare vor verifica modul în care sunt respectate condiţiile
sanitare veterinare pentru transportul, depozitarea şi comercializarea
laptelui şi a brânzeturilor obţinute de producătorii agicoli.
Alte produse sau alimente de origine animala
Medicii veterinari oficiali care asigură supravegherea sanitară
veterinară a pieţelor agroalimentare în care producătorii particulari
expun spre vânzare produse sau alimente de origine animală, vor
interzice comercializarea produselor care nu sunt însoţite de documente
care să ateste provenienţa acestora şi a alimentelor care în urma
controlului sanitar veterinar au fost declarate necorespunzătoare.
Se va interzice comercializarea produselor şi a alimentelor de origine
animală în spaţii improvizate, nesupuse controlului sanitar veterinar,
sau în sistem de vânzare stradal, în care nu este asigurată o
temperatură şi o stare de igienă corespunzătoare.
De asemenea, se va verifica modul în care se efectuează marcarea şi
certificarea produselor de origine animală având în vedere prevederile
Ordinului ANSVSA nr. 10/2008.
Depozitarea şi transportul cărnii proaspete
Carnea provenită din abatoarele autorizate va fi depozitată cu
respectarea condiţiilor de igienă şi a condiţiilor de temperatură
prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 852/2004 şi în Regulamentul (CE) nr.
853/2004.
Carnea provenită din sacrificările efectuate în locurile special
amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor va fi comercializată
direct consumatorului final, imediat după sacrificare, examinare şi
marcare. Este interzis transportul cărnii în alte locuri în scopul
comercializării, precum şi expunerea pentru o perioadă prelungită de
timp la temperatura mediului ambiant.
Referitor la colaborarea cu alte autorităţi şi nominalizarea persoanelor responsabile
În scopul prevenirii încălcării legislaţiei sanitare veterinare şi
protecţiei sănătăţii consumatorilor, DSVSA va colabora cu celelalte
autorităţi competente cu atribuţii în controlul produselor alimentare,
în acţiuni organizate privind şi transportul animalelor vii şi al
produselor de origine animală.
II. Biroul Siguranţa Alimentelor de Origine Nonanimală
1. Intensificarea controalelor în unităţi de producţie, depozitare, comercializare produse cu specific pascal, cu verificarea:
condiţiilor de producţie/ păstrare/ depozitare/ expunere produse alimentare;
documentelor de provenienţă şi calitate/ conformitate pentru produsele
comercializate (în cazul unităţilor de depozitare/ comerţ) sau a
documentelor de calitate/ conformitate pentru produsele finite (în cazul
unităţilor de producţie).
2. Program de permanenţă în zilele premergătoare, pentru verificarea condiţiilor sus-menţionate.
3. Program de permanenţă pentru intervenţie în cazul situaţiilor cu risc crescut.
atentie la carnea de miel, Vine Pastele ATENTIE ce Cumperi si De Unde, În scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioada Sarbătorilor Pascale,Atenţie la ce cumpăraţi pentru masa de Paşti,sfaturi medicilor sanitar-veterinari dâmboviţeni,
vineri, 26 aprilie 2013
Vine Pastele ! ATENTIE ce Cumperi si De Unde ...
Abonați-vă la:
Postare comentarii
(
Atom
)
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu