sâmbătă, 15 iunie 2013

Rezultatele ploilor din Iunie in Dambovita BALENI - PRAPAD IN SERE !

Furtunile din ultimele zile le-au provocat mari pagube legumicultorilor din Băleni, după ce grindina și vântul puternic le-au distrus solariile, iar ploaia a inundat terenurile agricole.

Stricăciunile cauzate de vreme reprezintă o nouă lovitură pentru legumicultori, care se plâng că au înregistrat pierderi în această vară, după ce au fost nevoiți să-și vândă recolta pe un preț de nimic. În următoarele săptămâni, vor recolta roșiile, însă nu se știe ce producție vor avea, după ce mare parte din recoltă s-a mănat, în ciuda tratamentelor aplicate.

Ionuț Dumitru a investit 11000 de euro pentru un hectar de ridichi. 10.000 de euro l-a costat numai îngrășământul. Povestește că pentru un kilogram de ridichi, costul de producție este de 2 lei și 50 de bani. El a vândut la început cu 4 lei, dupa care a fost nevoit să scadă prețul până la 50 de bani kilogramul. În scurt timp, va începe să culeagă roșiile. Acestea nu vor ajunge, însă, pe mesele târgoviștenilor, ci în alte județe din țară, unde va putea vinde o cantitate mai mare.

Legumicultorii se plâng că investesc bani și muncă, iar alții profită de pe urma lor. Dacă ar scăpa de intermediari, ar obține un profit mai mare, iar clienții ar cumpăra legume mai ieftine. O soluție ar putea fi asocierea lor. Un investitor s-a arătat interesat să înființeze în Băleni un centru de colectare, unde legumicultorii să fie asociați.

Până când interesul se va concretiza, însă, în investiție, bălenarii muncesc, în cotinuare, fără să aibă speranțe prea mari că roadele muncii lor le vor aduce mari satisfacții.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu