miercuri, 10 iulie 2013

Dambovita - "PUHOI" de talharii in 2013

INSPECTORATUL DE POLIŢIE JUDEŢEAN DÂMBOVIŢA Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii


Campania de prevenire a infracţiunilor de tâlhărie „Fii prudent! Poţi preveni tâlhăria”

În baza parteneriatului încheiat între Inspectoratul General al Poliţiei Române şi Agenţia de publicitate Mercury 360, cei doi parteneri şi-au propus iniţierea Campaniei de prevenire a infracţiunilor de tâlhărie „Fii prudentă! Poţi preveni tâlhăria” ce are ca scop creşterea gradului de informare a populaţiei cu privire la modalităţile de prevenire a tâlhăriilor .

Aceasta se înscrie în prioritatea naţională „Prevenirea infracţiunilor cu violenţă” şi abordează una dintre categoriile de infracţiuni care au un aport important în situaţia infracţionalităţii, dar şi un impact deosebit în percepţia populaţiei cu privire la siguranţa personală.

Grupul ţintă este constituit din reprezentante ale asociaţiilor de femei, firmelor cu un număr mare de angajate, asociaţiile profesionale, etc., în special în mediul urban.

Campania se derulează la nivel naţional în perioada iulie – august 2013. Pentru promovarea mesajelor preventive, la nivelul judeţului Dâmboviţa vor fi folosite tipărituri, spoturi audio, aplicaţie pentru reţelele de socializare.

Având în vedere scopul campaniei, ne-am propus următoarele direcţii de acţiune:

- transmiterea mesajelor cu caracter preventiv prin intermediul canalelor de informare în masă; o distribuirea de materiale informativ-preventive cu recomandări destinate protecţiei persoanelor;

o organizarea de întâlniri cu grupuri ţintă. Situaţia existentă la nivelul inspectoratului în ceea ce priveşte acest gen de infracţiune:

Infracţiunile de tâlhărie nu reprezintă una dintre cele mai importante grupe de infracţiuni, - în primele 6 luni ale anului 2013 , au fost sesizate 25 infracţiuni de tâlhărie,din care 15 în mediul urban iar în mediul rural 10, observându-se că zona cu risc mai ridicat din punct de vedere al acestui gen de infracţiune este mediul urban. În aceeaşi perioadă a anului 2012 au fost sesizate un număr de 31 de infracţiuni, din care 18 în mediul urban şi 13 în mediul rural. Putem menţiona faptul că în perioada analizată a acestui an a scăzut numărul infracţiunilor de tâlhărie.

Cu privire la categoria infracţiuni de tâlhărie, 8 infracţiuni au fost săvârşite pe stradă, din care 5 prin smulgere de obiecte (telefoane mobile, poşete, bijuterii).

Pentru prevenirea infracţiunilor de tâlhărie/evitarea victimizării populaţiei, poliţiştii recomandă să:

- evitaţi deplasările, mai ales la ore târzii, pe trasee situate în zone puţin circulate, izolate (câmpuri, parcuri, şantiere, etc);

- nu vă afişaţi ostentativ cu bijuterii sau alte obiecte de valoare; - purtaţi cu grijă poşeta pe umăr, bine protejată cu mâna;

- când vă deplasaţi la/de la bancă ori alte instituţii şi aveţi asupra dumneavoastră sume mari de bani, faceţi tot posibilul să fiţi însoţiţi de o altă persoană de încredere; - la intrare în imobil, fiţi atenţi pentru a observa dacă în hol se află persoane dubioase;

- nu permiteţi accesul persoanelor străine în locuinţa dumneavoastră; - instruiţi-vă copiii să nu poarte asupra lor sume mari de bani sau telefoane mobile performante, atunci când merg la şcoală;

- Dacă totuşi aţi fost victima infracţiunii de tâlhărie, încercaţi să reţineţi cât mai mult din semnalmentele autorului/autorilor şi sunaţi imediat la 112.

Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Agent şef de poliţie

TĂNASE MIHAELA LILIANA

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu