joi, 22 august 2013

Rutieristii damboviteni cu ochii pe VITEZOMANI !

VITEZA EXCESIVĂ- CAUZĂ GENERATOARE DE ACCIDENTE RUTIERE !


Pentru prevenirea accidentelor rutiere ce au drept cauză viteza excesivă sau neadaptată la condiţiile de drum, poliţia dâmboviţeană vă informează :

La nivel naţional, viteza reprezintă una din principalele cauze generatoare de accidente rutiere.

În primele 6 luni ale acestui an, poliţiştii rutieri au desfăşurat pe raza întregului judeţ 333 de acţiuni pentru prevenirea şi combaterea excesului de viteză.

Totodată, poliţiştii rutieri dâmboviţeni au aplicat peste 16000 de sancţiuni contravenţionale conducătorilor auto care nu au respectat regimul legal de viteză, în 211 dintre cazuri fiindu-le reţinute şi permisele de conducere.

În perioada ianuarie –iunie 2013, pe raza judeţului au fost înregistrate un număr de 50 de accidente rutiere, din care 19 accidente grave şi 31 accidente uşoare.

Având drept cauză nerespectarea vitezei legale, accidentele s-au soldat cu decesul 6 persoane, rănirea gravă a 22 de persoane şi rănirea uşoară a 66 de persoane.

Potrivit normelor rutiere, pentru conducătorii de autovehicule încadrate în categoria B şi BE limitele legale de viteză din România, pe porţiunile de drum unde nu există indicatoare care să specifice alte limite de viteză sunt:

-130 km/h – pe autostradă;

-100 km/h – pe drumuri naţionale europene şi express;

-90 km/h – celelalte categorii de drumuri (naţionale, judeţene, comunale) în afara localităţilor;

-50 km/h – în localităţi;

-20 km/h – în zonele rezidenţiale;

-5 km/h – în zone pietonale;

Nerespectarea regimului de viteza atrage următoarele sancţiuni:

 Depăşirea limitei maxime de viteză cu 10 – 20 de km/h se sancţionează cu aplicarea a 2 sau 3 puncte amendă, conform art. 99 alin (2) din OUG nr. 195/2002 republicată şi aplicarea a 2 puncte de penalizare, conform art. 108 alin. (1) lit. a) pct. 4 din OUG nr. 195/2002 republicată;

 Depăşirea limitei maxime de viteză cu 21 – 30 de km/h se sancţionează cu aplicarea a 4 sau 5 puncte amendă, conform art. 100 alin (2) din OUG nr. 195/2002 republicată şi aplicarea a 3 puncte de penalizare, conform art. 108 alin. (1) lit. b) pct. 2 din OUG nr. 195/2002 republicată;

 Depăşirea limitei maxime de viteză cu 31 – 40 de km/h se sancţionează cu aplicarea a 6 până la 8 puncte amendă, conform art. 101 alin (2) din OUG nr. 195/2002 republicată şi aplicarea a 4 puncte de penalizare, conform art. 108 alin. (1) lit. c) pct. 3 din OUG nr. 195/2002 republicată;

 Depăşirea limitei maxime de viteză cu 41 – 50 de km/h se sancţionează cu aplicarea a 9 până la 20 de puncte amendă, conform art. 102 alin (2) din OUG nr. 195/2002 republicată şi aplicarea a 6 puncte de penalizare, conform art. 108 alin. (1) lit. d) pct. 3 din OUG nr. 195/2002 republicată;

 Depăşirea limitei maxime de viteză cu mai mult de 50 de km/h se sancţionează cu aplicarea 9 până la 20 de puncte amendă plus reţinerea permisului de conducere în vederea suspendării pe o perioadă de 90 de zile, conform art. 102 alin (3) lit. e) din OUG nr. 195/2002 R.

Odată cu reţinerea permisului de conducere, contravenientului i se eliberează o dovadă cu drept de conducere a autovehiculelor pe drumurile publice, valabilă pe o perioadă de 15 zile.

De asemenea, şoferii riscă să primească 6 până la 8 puncte amendă, dacă nu circulă cu o viteză care să nu depăşească 30 de km/h în localităţi sau 50 de km/h în afara localităţilor, în următoarele situaţii:

a) la trecerea prin intersecţiile cu circulaţie nedirijată;

b) în curbe deosebit de periculoase semnalizate ca atare sau în care vizibilitatea este mai mică de 50 m;

c) la trecerea pe lângă grupuri organizate, coloane militare sau cortegii, indiferent dacă acestea se află în mers sau staţionează pe partea carosabilă a drumurilor cu o singură banda de circulaţie pe sens;

d) la trecerea pe lângă animale care sunt conduse pe partea carosabilă sau pe acostament;

e) când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatra cubică umedă;

f) pe drumuri cu denivelări semnalizate ca atare; g) în zona de acţiune a indicatorului de avertizare „Copii” în intervalul orar 07:00 – 22:00, precum şi a indicatorului „Accident”;

h) la trecerile pentru pietoni nesemaforizate, semnalizate prin indicatoare şi marcaje, când drumul are cel puţin o bandă pe sens, iar pietonii aflaţi pe trotuar, în imediata apropiere a părţii carosabile, intenţionează să se angajeze în traversare;

i) la schimbarea direcţiei de mers prin viraje;

j) când vizibilitatea este sub 100 m în condiţii de ceaţă, ploi torenţiale, ninsori abundente.

Poliţiştii rutieri recomandă conducătorilor auto :

a) Recomandări în aglomeraţie:

- să păstreze liber centrul intersecţiei; - să nu blocheze calea de rulare a mijloacelor de transport public; - să nu treacă la culoarea roşie a semaforului electric; - să nu oprească în locuri interzise (treceri pentru pietoni, staţii, în paralel cu alte autovehicule oprite lângă bordura); - să nu claxoneze inutil; - să respecte semnalele politiştilor rutieri.

b) Recomandări pentru sfârşit de săptămână:

-să respecte viteza maxima legal admisă pe sectorul de drum pe care circulă; -să verifice inainte de a pleca la drum starea tehnică a autovehiculului; -să adapteze permanent viteza la condiţiile meteo şi de trafic; -să efectueze cu foarte mare atenţie manevra de depăşire, deoarece aceasta reprezinta o cauză de producere a accidentelor rutiere; -să nu utilizeze telefonul mobil în timpul condusului, iar dacă este necesar acest lucru, să folosească dispozitivul “mâini libere”; -să nu conducă dacă sunt obosiţi sau dacă au consumat băuturi alcoolice; -să evite orice altă preocupare care le-ar putea distrage atenţia în timpul deplasării.

c)Recomandări pentru pasageri:

- să utilizeze centura de siguranţă atunci când ocupă scaunul din dreapta conducătorului auto sau bancheta din spate a autovehiculului; - să nu distragă atenţia şoferului în timpul deplasării; - să nu transporte în braţe copii atunci când stau pe scaunul din dreapta conducătorului auto; - să nu ţină în braţe animale, în timpul deplasării pe drumurile publice, atunci când ocupă locul din dreapta faţa.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu