luni, 2 septembrie 2013

Gendarmeria rurala la 120 de ani de la infiintare!

La nivelul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „Mircea cel Bătrân” Dâmboviţa, ca şi la nivel naţional se aniversează împlinirea a 120 ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Rurale, instituită prin „Legea asupra Gendarmeriei Rurale din 1 septembrie 1893”.


În urmă cu 120 de ani, necesitatea unei forţe specializate, puternice, a cărei misiune principală să o constituie paza şi ordinea de stat, asigurarea liniştii şi libertăţii cetăţeanului, protecţia proprietăţii, precum şi a modului de aplicare şi respectare a legilor ţării, au determinat intensificarea acţiunilor factorilor de conducere politică şi militară pentru elaborarea unei legi de organizare a Jandarmeriei rurale.

Meritul pentru deplina clarificare a rolului, locului, organizării Jandarmeriei rurale îi revine, guvernului conservator condus de Lascăr Catargiu, care a elaborat şi prezentat Parlamentului, în ianuarie-februarie 1893, Legea pentru organizarea Jandarmeriei rurale. Această lege a fost promulgată prin Decretul regal nr. 2919 din 30 august 1893 şi a intrat în vigoare la 1 septembrie 1893.

Legea Jandarmeriei rurale prevedea instituirea unui corp de pază şi ordine cu caracter militarizat în toate localităţile rurale din ţară.

Într-un interval scurt de timp înfiinţarea Jandarmeriei Rurale s-a dovedit a fi deosebit de utilă şi benefică pentru securitatea statului.

Caracterul militar i-a oferit o unanimă recunoaştere, iar prin integritate, cinste, omenie şi solicitudine, jandarmul a devenit unul dintre cei mai respectaţi membri ai comunităţii, alături de preot, învăţător şi primar. Pregătirea continuă, modul de acţiune şi, uneori, sacrificiul suprem, l-au făcut iubit şi apreciat.

La încadrarea în Jandarmeria rurală, jandarmii indiferent de grad erau obligaţi să depună jurământul care avea următoarea formulare: ”Jur credinţă M.S. Regelui, de a ne supune capilor mei, în tot ceea ce privesc serviciul la care sunt chemat şi de a întrebuinţa în exerciţiul funcţiunii mele puterea ce îmi este dată numai pentru menţinerea ordinii şi siguranţei publice şi îndeplinirea legilor.”

De la înfiinţare şi până în anul 1949 când a fost desfiinţată, instituţia Jandarmeriei Rurale a cunoscut transformări şi evoluţii, dar, în esenţă, a răspuns necesităţilor societăţii de a avea o forţă de poliţie în mediul rural.

*** Până în anul 1998, ziua de 1 septembrie marca şi Ziua Jandarmeriei Române. Odată cu intrarea în vigoare a Legii de organizare şi funcţionare a Jandarmeriei, Ziua Armei se sărbătoreşte la 3 Aprilie, fiind momentul care marchează promulgarea primului act de înfiinţare a corpului de jandarmi pe teritoriul României „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi” (anul 1850).

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE AL IJJ DÂMBOVIŢA

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu