miercuri, 4 decembrie 2013

Protest spontan la scoala !

În această dimineață, elevii Liceului Ion Heliade Rădulescu Târgoviște au refuzat să mai rămână la cursuri în sălile de clasă, unde temperaturile sunt foarte mici și au pornit, într-un protest spontan pe un traseu ce a avut ca punct final Primăria Târgoviște.
Pe tot parcursul drumului, au strigat “Vrem căldură!”, cerință pe care le-au formulat-o apoi reprezentanților administrației locale.
La nivelul primăriei municipiului o delegație a copiilor a fost primită de cei doi viceprimari, vădit deranjați de forma de protest, pe care au catalogat-o drept manipulare:  “Încep prin a vă spune că sunt dezamăgit de faptul ca ați ales să faceți această formă de protest și nu să veniți înainte să putem avea un dialog cu o parte dintre reprezentanții voștri și cu o parte dintre reprezentanții cadrelor didactice de la Liceul Heliade Rădulescu. Vreau să vă spun de la început că și eu sunt profesor. Mă interesează problema voastră. Știu că este frig în școli. Nu este nicio noutate. Să nu credeți că, daca ați venit astăzi aici, cu acest protest spontan, ne-am adus aminte că e frig la Liceul Heliade Rădulescu. Noi știm acest lucru. Este prioritatea numărul 1 pentru Primăria Municipiului Târgoviște rezolvarea acestei probleme numai că, personal, eu nu sunt de acord cu aceste manifestări ca pe stadion. De aceea v-am și invitat aici, să discutăm civilizat, ceea ce noi doream să se întâmple înainte de protest, pentru că este normal să avem un dialog, să vă informați. Pe de altă parte, n-aș vrea să mă gândesc că sunteți manipulați în această acțiune, pentru că mi-e greu să cred că toate cadrele din liceu ar fi venit să protesteze dacă nu ar fi fost îndemnate de către cineva și chiar organizat. Am văzut că o parte dintre voi aveți pe hârtiuțe și ce trebuie să strigați. Avem procentul la care s-a ajuns cu lucrările și la liceul la care voi și la celelalte instituții de învățământ din municipiul Târgoviște. Să nu credeți că cineva din primăria Municipiului Târgoviște este fericit pentru că se întâmplă acest lucru. Din nefericire, s-a ajuns la această situație. Vinovații sunt mai mulți. N-aș putea să arăt cu degetul către cineva. Știu că nu va încălzește cu nimic, însa aș fi avut pretenția ca atât voi, cât și cadrele didactice care v-au însoțit să vină într-o delegație de 10-20 de persoane, să comunicăm înainte și să vă transmită informația acolo, să nu mai veniți până aici, pentru că nu folosește nimănui. Voi știți deja că este o situație extrem de delicată, gravă cu care ne confruntăm, o situație pe care promitem să o rezolvăm foarte curând”, a precizat Ciprian Prisăcaru, viceprimarul PDL al municipiului Târgoviște.
Explicații a găsit și vicele PSD Ion Țuțuianu, care vede gestul copiilor ca un precedent periculos, în ideea că poate și alții vor recurge la forme de protest: “Știu exact ce se întâmplă acolo. Noi, primăria, am demarat în luna mai un program de investiții pentru montarea centralelor în școli, grădinițe, licee. În septembrie, au început evaluările, în octombrie s-au făcut achizițiile. Termenul de realizare-o lună, la fiecare obiectiv.
Cel puțin până la ora această eu nu am discutat cu domnul sau cu doamna directoare de la dumneavoastră, nici nu o cunosc, pentru că am fost la dumneavoastră în curte de 6-7 ori de când este programul din mai. Dacă ieri sau astăzi venea o delegație la noi, v-am fi spus că, în cel mai rău caz, vineri veți avea căldură. Prin gestul pe care l-ați făcut, dumneavoastră, unde lucrările sunt foarte avansate, pentru că este posibil ca astăzi sau mâine, depinde de Distrigazul de la Ploiești, să vină să facă recepția, probabil, ați creat un precedent și colegii dumneavoastră unde nu avem aceleași soluții, o să zică  uite, dacă ne-am dus la primărie, gata, s-a pornit! Să le spuneți și colegilor de la Liceul 4 că se va întâmpla același lucru la sfârșitul săptămânii viitoare. Noi am discutat inclusiv cu Inspectoratul Școlar. S-a discutat inclusiv în prezența prefectului, ca de la caz, la caz, la școlile la care este foarte frig să se ajungă până la suspendarea cursurilor pentru o perioadă.”
La polul opus, sunt copii și profesorii. De exemplu, Cristina Andreea, elevă în clasa a IX-a, la Liceul nr 3: “Am înghețat de frig în clase, de două, chiar trei săptămâni.
Ieri, la ora 10.00, directorul vine la noi în clasa și ne spune că putem să punem bani să cumpărăm aeroterme sau calorifere, pentru ca problemă nu o să se rezolve prea curând . Nu ne-am luat nimic, pentru că, dacă luăm toată școala, se arde instalația. Dacă nu rezolvăm nimic azi, stăm acasă. Ne ducem, stăm doua ore-trei, la 11.00 ne dă drumul, stăm ca proștii și așteptăm autobuzele până la ora 14.00-15.00.”
Profesorii spun că suspendarea cursurilor nu este o soluție, pentru că recuperarea orelor nu se va putea face în week-end, deoarece majoritatea elevilor sunt navetiști și nu au cum să ajungă la școală. Tot aceștia spun că protestul a fost spontan, iar cei care au venit cu tinerii la Primărie au fost nevoiți, pentru că nu puteau să-i lase neînsoțiți pe traseu. “Evident, trebuie sa ne reorientam. Așteptăm verdictul inspectoratului, al ministerului, pentru că inspectorul general a apelat și la soluția Ministerului. Dacă vor fi suspendate cursurile, probabil că va trebui să facem un program de recuperare. Avem promisiuni că zilele următoare, la noi în liceu se va da drumul la căldură.”, a precizat directorul liceului, Nicolae Stan.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu