Dar orice modificare depinde in acest moment de rezultatele evaluarii primului an de clasa zero, care a inceput acum 4 luni.
25 de milioane de lei a costat amenajarea, in scoli, a 5500 de sali pentru clasa pregatitoare. In ele invata acum elevii clasei zero, care tin de invatamantul primar. Acest nivel de studiu ar putea fi mutat cu totul inapoi la gradinita.
Clasa pregatitoare ar deveni grupa pregatitoare. Iar copiii ar fi instruiti de educatori, nu de invatatori. Si ar fi necesar ca programa sa fie total refacuta de o comisie de educatori, nu de profesori. Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, spune ca ar vrea sa evite schimbarile. Premierul are o alta opinie.
Pentru ca primul an de pregatitoare a adus haos la inscrieri, Ministerul a ordonat o evaluare a rezultatelor la nivel national. Rezultatele sunt asteptate, cel mai devreme la sfarsitul lunii. Abia atunci oficialii vor decide daca muta sau nu pregatitoarea de la scoala la gradinita.
"Au fost o serie de inadvertente la inceputul anului scolar anterior si in pregatirea acestei forme de invatamant, Andronescu a declansat un proces de evaluare. Cred ca pe parcursul lunii ianuarie vom avea rezultatele si vom vedea cum vom proceda pe viitor. Insa, repet, nu-mi propun sa schimb, ci imi propun daca reiese din aceasta evaluare ca exista disfunctionalitati, sa le corectez", a declarat ministrul Remus Pricopie.
Un lucru e cert: nivelul pregatitor ramane obligatoriu.
Alte controverse sunt legate de clasa a noua si de bacalaureat. Clasa a IX-a ramane in 2013 in invatamantul liceal, pentru ca legea care o muta in ciclul gimnazial se aplica abia peste 2 ani. Iar in ceea ce priveste bacul profesional, propunerea trebuie aprobata de parlament si promulgata de presedinte. Odata primite toate avizele, ar intra in vigoare abia in 2014.
Premierul Victor Ponta a anuntat ca urmeaza sa discute cu ministrul Educatiei, Remus Pricopie, despre revenirea clasei pregatitoare in cadrul sistemului de invatamant din gradinite, si nu in scoli, cum este in prezent.
Ponta a facut aceste declaratii dupa ce a fost intrebat despre recentele afirmatii ale ministrului Educatiei, Remus Pricopie, conform carora clasa pregatitoare va ramane la scolile generale.
"Am vazut, l-am chemat astazi pe ministrul Educatiei sa-mi explice. Mie mi se pare o greseala. Si vreau sa-mi explice exact ce se poate face din acest an, pentru ca eu cred ca ar trebui clasa pregatitoare sa ramana la gradinita. Insa astazi dupa-amiaza o sa am o discutie cu ministrul, am vorbit doar la telefon, si sa vedem din punct de vedere logistic cum putem sa aplicam acest lucru chiar din acest an." - a declarat premierul Victor Ponta.
Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat, luni, ca va exista in continuare clasa pregatitoare, iar inscrierile vor fi mult mai relaxate si se vor desfasura dupa criterii generale stabilite de catre Ministerul Educatiei si cele particulare, ale unitatilor de invatamant.
"As vrea sa precizez pentru a mia oara de la momentul investirii mele in functia de ministru al Educatiei ca pana la aceasta ora nu exista nicio decizie in legatura cu clasa pregatitoare, alta decat cea legala, respectiv ca ea va functiona. Anul acesta va fi un mai usor intrucat vorbim de o singura generatie, respectiv cei care intra in clasa pregatitoare, si nu ca anul trecut cand am avut doua generatii, respectiv cei care intrau in clasa pregatitoare si cei care intrau in clasa intai. Totodata, revin si asupra informatiei transmise inca din decembrie, care face referire la inscriere, aceasta urmand sa fie mult mai relaxata, dupa criterii generale stabilite de catre MECTS si particulare vizand unitatile de invatamant", a mai spus Remus Pricopie, citat de Mediafax.
Ministerul Educatiei a introdus, din septembrie 2012, clasa pregatitoare, in care prezenta este obligatorie, copiii invata jucandu-se si nu mai sunt note sau calificative.
In clasa pregatitoare invata copiii care pana la 31 august 2012 au avut sase ani impliniti sau, in cazuri speciale, cei care au implinit aceasta varsta pana la 31 decembrie 2012.
Masura, prevazuta de Legea educatiei, era "necesara intrucat Romania are astazi cea mai batrana populatie scolara la debutul invatamantului obligatoriu din Europa si prin ea se urmareste trecerea fireasca de la joaca la invatare", declara in ianuarie 2012 fostul ministru al Educatiei, Daniel Funeriu.
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu