duminică, 1 septembrie 2013

OPC Dambovita imparte amenzi in stanga si -n dreapta !

Informare privind verificarile efectuate pe perioada caniculei pentru protejarea consumatorilor impotriva riscului de a achizitiona un produs sau a li se presta un serviciu care ar putea sa le prejudicieze viata, sanatatea ori sa le afecteze drepturile sau interesele legitime


In perioada 01 iulie - 30 august 2013, comisarii ANPC din toata tara au desfasurat actiuni de control pentru supravegherea pietei produselor alimentare si a unitatilor de alimentatie publica ( unitati fast - food, restaurante cu auto-servire, bufet tip expres, pizzerie, snack-bar-restaurante, terase, rotiserii, braserii, berarii )

Comisarii CJPC Dambovita au controlat in aceasta perioada 292 operatori economici de pe raza judetului, fiind intocmite 292 documente de control din care 102 cu amenzi, fiind aplicate amenzi contraventionale in valoare de 69.750 lei.

S-a dispus masura de oprire temporara de la comercializare pentru o cantitate de 1054 kg produse alimentare in valoare de 11913 lei; precum si oprirea definitiva de la comercializare si retragerea din circuitul consumului uman a unei cantitati de 4.95 kg in valoare de 115.7 lei.

In urma controalelor efectuate au fost constatate urmatoarele abateri de la legislatia in vigoare:

-lipsa eticheta informare la produsele alimentare si nealimentare, precum si lipsa traducerii in lb romana a informatiilor inscrise pe ambalaj;

-neafisarea in unitate la loc vizibil a unei plachete cu nr.de telefon TEL- INFO Consumator, nr de telefon si adresa CJPC DTA; -nefisarea programului de functionare, codului unic de inregistrare, precum si denumirea unitatii; -neafisarea tarifelor, preturilor de vanzare si a pretului pe unitatea de masura;

-lipsa elemente de informare si caracterizare a produsului; -etichetare incompleta; -neincadrarea in data limita de consum. -nerespectarea conditiilor de pastrare si depozitare.

CJPC Dambovita sfatuieste consumatorii sa achizitioneze produse alimentare numai din spatii special amenajate si autorizate si totodata sa urmareasca cu atentie calitatea produselor si conditiile de pastrare ale acestora.

Sa verifice in mod direct caracteristicile produsului ( miros, culoare, aspect etc) avand in vedere ca temperaturile ridicate favorizeaza procesul de alterare a produselor alimentare si refuzati produsele care prezinta caracteristici de produs alterat ( aspect mazguit, miros de acru, aspect spongios de inceput de fermentare, produs deformat si consistenta moale-inghetata, ambalaje deformate etc);

Atunci cand cumpara produse alimentare, acordati atentie deosebita asupra modului de prezentare a ambalajului; in cazul in care ambalajul este bombat, prezinta deformari sau este rupt inseamna ca produsul nu mai prezinta deplina siguranta pentru consumator, evitati sa achizitionati astfel de produse;

Sa verifice daca este respectata temperatura la care este depozitat/expus la vanzare produsul alimentar ( temperatura mentionata de producator pe eticheta ce insoteste produsul trebuie sa coincida cu temperatura la care este expus la comercializare produsul achizitionat);

Sa nu recongeleze un produs alimentar dupa ce acesta a fost decongelat, daca producatorul interzice acesta actiune ( prin mentionare pe eticheta);

Perioada cu temperaturi caniculare determina un consum mai mare de lichide ( apa minerala naturala, apa de masa, sucuri de fructe, bauturi racoritoare) la achizitionarea carora se recomanda sa se acorde atentie deosebita asupra modului de depozitare si expunere avand in vedere ca expunerea acestora sub actiunea directa a razelor solare conduce la deteriorarea caracteristicilor produselor mentionate;

Se atrage atentia asupra faptului ca legumele si fructele comercializate in cadrul pietelor in spatii deschise unde temperatura mediului ambiant este foarte ridicata afecteaza calitatea produselor ( deshidratare, accelerarea procesului de alterare, ofilirea verdeturilor etc);

Sa nu se cumpare alimente din locuri neautorizate;

Sa se verifice cu atentie data durabilitatii minimale, data limita de consum a produselor (termen de valabilitate);

La cumpararea produselor alimentare consumatorul trebuie sa solicite si sa pastreze bonul de casa pentru a putea proba in cazul in care doreste sa reclame calitatea unui produs.

Comisar Sef adj

Bucur Damian Constantin

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu