miercuri, 2 octombrie 2013

Targoviste - Elevul "CUTITAR"

Poliţiştii au organizat acţiuni în unităţile de învăţământ pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică 



Ieri, 01 octombrie a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei oraşului Răcari au desfăşurat acţiuni pentru prevenirea şi combaterea delincvenţei juvenile în incinta unităţilor de învăţământ, dar şi pentru asigurarea unui climat de siguranţă civică.

În cadrul acţiunii, poliţiştii au depistat un tânăr, de 18 ani, din localitate, care a pătruns în incinta unui liceu, fără respectarea normelor legale de acces.

În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au identificat asupra tânărului un obiect tăietor ascuţit, având o lungime de 15 cm.

Pe numele tânărului, poliţiştii au întocmit acte premergătoare cercetării penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii prev. şi ped de art. 2 din Legea 61/1991, totodată, fiind sancţionat contravenţional conform art. 3, pct 13 din aceeaşi lege. 



CAMPANIA „SĂPTĂMÂNA PREVENIRII CRIMINALITĂŢII”

02 octombrie - Ziua prevenirii delincvenţei juvenile

Astăzi, 02 octombrie a.c., poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii vor desfăşura activităţi dedicate prevenirii delincvenţei juvenile.

Acţiunea este parte integrantă în campania „Săptămâna prevenirii criminalităţii”, derulată la nivel naţional.

Astfel, în cadrul sesiunilor interactive cu elevii, poliţiştii le vor furniza informaţii privind cauzele care generează sau favorizează apariţia comportamentului infracţional, cum ar fi consumul de băuturi alcoolice sau de substanţe interzise.

Totodată, elevilor li se vor prezenta consecinţele nefaste ca urmare a manifestării unui anturaj sau comportament delincvent.

La activitate, poliţiştii vor beneficia de sprijinul reprezentanţilor din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog.

Prin aceste campanii de informare şi prin activităţile preventive desfăşurate, poliţia dâmboviţeană urmăreşte să contribuie la prevenirea participării copiilor la infracţiuni sau alte fapte antisociale. 



RECOMANDĂRI ALE POLIŢIŞTILOR RUTIERI

Având în vedere condiţiile meteo nefavorabile, poliţiştii dâmboviţeni recomandă conducătorilor auto să circule cu prudenţă, cu viteză adaptată la condiţiile meteo-rutiere şi să adopte o manieră preventivă în timpul deplasărilor.

Pentru prevenirea producerii accidentelor de circulaţie pe fondul condiţiilor meteorologice nefavorabile, conducătorii auto trebuie să adopte o conduită preventivă şi să circule cu viteză redusă, adaptată în permanent la condiţiile de carosabil umed.

Sfătuim conducătorii auto ca înainte de deplasare să se informeze asupra condiţiilor de drum pe traseul ales, precum şi despre condiţiile meteo rutiere prognozate pentru zona tranzitată.

În contextul căderii de precipitaţii sub formă de ninsoare în anumite zone ale ţării, în cazul parcurgerii unor segmente de drum afectate de aceste efecte meteo reamintim conducătorilor auto necesitatea echipării autovehicului cu anvelope de iarnă sau/şi montarea de lanţuri antiderapante.

Precizăm că, în legislaţie nu se face referire la o dată calendaristică de la care este obligatorie utilizarea anvelopelor de iarnă, ci se prevede faptul că acestea sunt obligatorii atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

Se recomandă şoferilor să mărească distanţa de siguranţă în mers, să utilizeze luminile de întâlnire şi să evite efectuarea manevrelor în trafic (depăşiri, treceri de pe o bandă pe alta, etc.) fără o temeinică asigurare. 

În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza stropilor de ploaie, folosirea luminilor de către ceilalţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers. De aceea, recomandăm ca luminile de întâlnire să fie folosite pe timpul zilei permanent, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă. 

În această perioadă, poliţiştii sfătuiesc conducătorii auto să acorde o atenţie deosebită pietonilor. Aceştia sunt mai puţin prudenţi, se ascund sub umbrele, privesc mai puţin în jur şi nu se asigură la traversare. 

Pietonilor li se recomandă să circule numai pe trotuare, să traverseze strada prin locurile marcate, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de a traversa a fost observată de către şoferi.

În condiţiile unui trafic aglomerat, ploaia poate determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. În această situaţie, recomandăm conducătorilor auto să nu depăşească coloana de autovehicule oprite la semafor.



Trei persoane sunt cercetate sub aspectul săvârşirii de infracţiuni la regimul silvic

În data de 01 octombrie a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei oraşului Răcari au acţionat pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice.

În cadrul acţiunii, poliţiştii i-au depistat pe numiţii M.D., de 17 ani, M.V., de 49 de ani şi D.T., de 28 de ani, toţi din comuna Conţeşti, în timp ce transportau cu atelaje hipo material lemnos.

Cu ocazia verificărilor, poliţiştii au stabilit că materialul lemnos a fost tăiat şi sustras dintr-o pădure din zona localităţii.

Cele trei persoane sunt cercetate sub aspectul comiterii infracţiunilor prevăzute şi pedepsite conform art. 108, alin 1 şi art. 110, alin 1 din Legea 46/2008, iar întreaga cantitate de material lemnos a fost ridicată în vederea confiscării.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu